Peter Pan – näytelmä, joka menee pieleen

Julkaistu 16.11.2021

Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittama, Mikko Koivusalon suomentama ja Mika Eirtovaaran ohjaama katastrofikomedia Peter Pan menee pieleen saa ensi-iltansa lauantaina 20.11. klo 18 Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Hulvattomassa, ehkä aivan pikkulapsia lukuun ottamatta koko perheelle tarkoitetussa komediassa paikallisen näytelmäseuran jäsenet nousevat teatterin lavalle. Miten heiltä taittuu kaikkien rakastama klassikko, Peter Pan?
Luvassa on posketonta menoa, taistelua valokeilasta, lentämistä ja yhteentörmäyksiä – niin kuin vain tältä ryhmältä odottaa sopii.

Supersuosittua maailmanlaajuista teatteri-ilmiötä Peter Pan menee pieleen on esitetty jo viidellä mantereella, lähes 40 maassa ja nyt se nähdään toista kertaa Suomessa.
Ennen Kotkan esitystä komediaa esitettiin vuosi sitten syksyllä Tampereen Teatterissa, jossa myös sen ohjasi Mika Eirtovaara.
”Tämä Kotkan esitys on siitä erikoinen, että koko lavastus, tekniikka, puvustus ja tarpeisto on meillä vuokralla Tampereelta”, Kotkan kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola kertoo.
Kotkan tuotanto eroaakin Mika Eirtovaaran mukaan Tampereen vastaavasta eniten siinä, että nyt ei tarvitse enää jännittää sitä, pelaako näytelmän vaativa tekniikka romahtavine sänkyineen ja lentovaljaineen, kun se on jo moneen kertaan Tampereella testattu.
”Tämä on antanut meille enemmän aikaa ja energiaa keskittyä itse sisältöön ja mielestäni osa täällä tehdyistä asioista on ratkottu paremmin kuin Tampereella”, Eirtovaara toteaa.

Aivan kokonaan näytelmään kuuluva vaativa tekniikka ei kuitenkaan ole päästänyt näyttelijöitä helpolla vaan esimerkiksi turvallisuuteen näyttämöllä on pitänyt kiinnittää normaalia enemmän huomiota.

Mika Eirtovaaran mukaan Peter Pan menee pieleen -näytelmän lähtökohdat ovat peräisin mykkäelokuvista ja slaptickistä eli  yliammuttuihin fyysisiin törmäilyihin, sattumuksiin ja koheltamiseen perustuvasta komiikasta.
”Chaplin, Buster Keaton – siellä ovat tämänkin näytelmän juuret”, Eirtovaara kuvailee ja korostaa, että tämän vuoksi näytelmän teko on vaatinut erityistä tarkkuutta, jotta kaikki tapahtuisi näyttämöllä turvallisesti.
”Myös vitsi toimii parhaiten tietyllä tarkkuudella ja rytmillä”, Eirtovaara muistuttaa ja sanoo, että myös kaikki se mitä esityksen aikana tapahtuu näyttämön takana, on erittäin isossa roolissa, jotta kaikki onnistuu.
”Ehkä me voisimme myydä lippuja myös tuonne näyttämön taakse, jotta ihmiset näkisivät, mitä kaikkea esityksen eteen tehdään ja minkälainen hässäkkä siellä on”.

Myös komedian näyttelijät ovat sitä mieltä, että tämä projekti poikkeaa aikaisemmista eniten juuri siinä, että näyttämötekniikka on niin vaativaa.
”Kaikki tekniset asiat on pitänyt ottaa haltuun ennen kuin on voinut keskittyä itse näyttelijän työhön. On hyvä tietää, että on turvassa ja voi luottaa siihen, että kaikki toimii”, mm. Wendy Darlingia esittävä Eeva Hautala kertoo.

Näytelmän rooleissa ovat Kalle Kurikkala, Osku Haavisto, Kari Kukkonen, Antti Leskinen, Eeva Hautala, Juho Markkanen, Anne Niilola, Jarkko Sarjanen, Jussi Lankoski (vierailija), Ella Mustajärvi ja Mirka Mylläri.

Katso lisätietoja https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/peterpan/