Tietoherkku Mauno Koivistosta Merikeskus Vellamossa

Julkaistu 23.10.2021

Merikeskus Vellamo Tietoherkku-sarjassa kuullaan 27.10. klo 17 Tapio Bergholmin luento Mauno Koiviston moninaisesta suhteesta merenkulkuun.

Mauno Koivisto työskenteli laivanrakennusteollisuudessa 1930- ja 1940-luvuilla monissa eri tehtävissä. Satamatyöläisenä ja satamatyökonttorin hoitajana hän oli pitempään. Vähemmän tunnettua on hänen toimintansa Suomen Lastauttajain Työnantajaliiton satamakonttorien tarkastajana ja talvisatamien työvoimakysymyksiä selvittämään asetetussa komiteassa 1950-1951.

Mauno Koivisto paneutui myös satamien työoloihin ja -järjestelyihin Ison-Britannian matkallaan kesällä 1950. Hän teki pro gradu -tutkielmansa (1953), lisensiaattityönsä (1953) ja väitöskirjansa (1956) Turun sataman työoloista. Kaksi ensimmäistä opinnäytettä olivat otsikoltaan ”Työsuhteet Turun satamassa”. Väitöskirjan otsikko oli jo toinen ja pidempi: ”Sosiaaliset suhteet Turun satamassa. Sosiologinen tutkimus”.

FT, YTT Tapio Bergholm on historiantutkija ja Itä-Suomen yliopiston dosentti. Hän on tutkinut kuljetusalan, ammattiyhdistysliikkeen ja työmarkkinoiden historiaa.

Tietoherkku-luento perustuu Bergholmin syyskuussa 2020 julkaistuun Mauno Koiviston poliittisen elämäkertasarjan ensimmäiseen osaan ”Kiihkeä Koivisto”. Kirja on myynnissä auditoriossa luennon jälkeen hintaan 20 €, vain käteismaksu mielellään tasarahalla.

www.merikeskusvellamo.fi