Kotkan ensi vuoden talousarvio on miinusmerkkinen

Julkaistu 25.10.2021

Kotkan kaupungin ensi vuoden talousarvio on kaupunginjohtajan talousarvioesityksen perusteella tappiollinen.
Kaupunginjohtaja Esa Sirviön tänään (25.10.) julkaistussa vuoden 2022 budjetissa tulos jäisi noin 7,5 miljoonaa euroa miinukselle ja tilinpäätöserien jälkeen alijäämää syntyisi noin 6,8 miljoonaa.

Kun tähän lisätään Kymenlaakson Pelastuslaitoksen hyvinvointialueelle siirtymisestä aiheutuva ylijäämän purkaminen (-4,7 m€), pienenee kaupungin taseessa tämän vuoden lopussa ennakoitu 12,1 m€:n kumulatiivinen ylijäämä merkittävällä tavalla. Arvion mukaan vuoden 2022 jälkeen kaupungin taseessa olisi kertynyttä ylijäämää jäljellä noin 0,6 m€.
Taloussuunnitelmavuonna 2023 taseen ylijäämätilanteen ennustetaan paranevan ja vuosi 2024 näyttäytyy näiden arvioiden mukaan haasteellisena.
Vuoden 2022 talousarvioesitys perustuu Kotkan nykyisiin tulovero- ja kiinteistöveroprosentteihin.

Suurimmat menopaineet ensi vuoden talousarviossa kohdistuvat Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoteen, mutta tulosta heikentävät myös mm. kaupungin omien henkilöstökulujen nousu ja myyntivoittojen pieneneminen.
”Lähtökohtana on, että Kymsotelta ostettavien palveluiden laskutus nousee 2,6 prosenttia ja se on taso, johon Kymenlaakson kunnilla on korkeintaan varaa. Jos laskutus tästä nousee, heikentäisi se Kotkan ensi vuoden taloutta vielä reilusti enemmän”, toteaa Kotkan talousjohtaja Pietu Mänttäri.

Ensi vuoden talousarvio pohjautuu lisäksi ennusteeseen, jonka mukaan kuluva vuosi sujuu loppujen lopuksi hyvin ja kaupunki tekee lievästi ylijäämäisen tuloksen (n. 0,7 m€), mikä vahvistaisi puskuria ottaa ensi vuoden miinusmerkkinen tulos vastaan.

”Olemme arvioineet, että kuluvan vuoden verotulot ovat ennustettua suuremmat ja myös Kymsoten alijäämä tulee olemaan valtion koronatukien ansiosta pienempi kuin aikaisemmin uskoimme”, Mänttäri sanoo.

Vaikeuskerrointa hyvinvointialueista

Mitenkään helppoa ensi vuoden talousarvion ja tulevien vuosien taloussuunnittelun tekeminen ei kuitenkaan ole ollut ja kaupunginjohtaja Esa Sirviön mukaan yhden merkittävän vaikeuskertoimen siihen on tuonut päätös hyvinvointialueiden perustamisesta.

”Koronapandemian lisäksi taloussuunnittelun vaikeuskerrointa on kasvattanut kesällä hyväksytty laki hyvinvointialueista. Suomeen syntyy 24 hyvinvointialuetta, jotka 1.1.2023 lukien vastaavat sote-palveluiden järjestämisestä ja näille alueille tulee oma hallinto, jonne päätöksentekijät valitaan tammikuun aluevaaleissa. Alueet tulevat saamaan rahoituksen suoraan valtiolta ja tässä yhteydessä kuntien rahoitusvastuu mainituista palveluista lakkaa. Tämä tarkoittaa valtavaa muutosta kuntien tulopohjaan sekä verotuksen että valtionosuuksien näkökulmasta. Tämän hetken tiedon mukaan kuntien kunnallisveroprosenteista vuodelle 2023 leikataan 12,39 % kautta koko maan. Tässä yhteydessä olemme tilanteessa, jossa joudumme päättämään sekä vuoden 2022 että 2023 kunnallisveroprosentin, koska vuoden 2023 osalta sitä ei ole mahdollistaa päättää normaaliin tapaan syksyllä 2022”, Sirviö muistuttaa.

”Hyvinvointialueuudistukseen liittyvän kunnallisveroprosentin leikkauksen lopullinen suuruus selviää vasta kevään 2022 aikana, jolloin leikkauksen vaikutus voi olla jotain muuta, mitä tällä hetkellä voidaan arvioida. Lisäksi valtionosuuksien tason lasku varmistuu vasta sen perusteella, miten suuriin sote-kustannuksiin vuoden 2022 talousarvioissaan kunnat varautuvat. Toisin sanoen jo pelkästään nämä kaksi elementtiä tekevät taloussuunnitelmavuosien ennustamisen vaikeaksi. Lisäksi taloussuunnitelman näkökulmasta uudistus on johtanut siihen, että olemme tilanteessa, jossa kaksi julkista organisaatiota joutuu pohtimaan tulevaisuuttaan omista lähtökohdistaan ja yhteisen näkemyksen löytäminen on vaikeaa. Kymenlaakson alueella niin Kymsote kuin sen jäsenkunnat joutuvat tässä tilanteessa varmistamaan omaa tulevaisuuttaan, palveluiden tuotantokykyä sekä rahoituksen riittävyyttä ja osapuolilla on luonnollisesti tähän omat näkökulmat sekä tavoitteet ja ne eivät nyt välttämättä kohtaa”, kaupunginjohtaja Sirviö toteaa.

Investoinneissa katse pitkälle eteenpäin

Investointien osalta Kotka on laatinut suunnitelman taloussuunnittelukautta pitemmäksi ajanjaksoksi eli viidelle vuodelle 2022-2026. Investointiohjelman valmistelussa ovat taustalla viime ja tänä vuonna kaupunginvaltuuston sekä kaupunginhallituksen tekemät linjaukset muun muassa Karhulan alueelle toteutettavien varhaiskasvatus- ja kouluverkon osalta. Mainituissa linjauksissa on päätetty investointien ajallisesta jaksottamisesta sekä investointimuodosta ja kaupunginjohtajan talousarvioesitys pohjautuu näihin päätöksiin.

Jo kuluvana vuonna liikkeelle on lähtenyt kaksi merkittävää elinvoima- ja tulevaisuusinvestointia, jotka pitävät sisällään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uuden kampuksen ja tapahtumakeskuksen, Satama Areenan, toteuttamisen Kantasatamaan. Nämä kaksi kohdetta valmistuvat vuoden 2023 aikana.

”Valitettavasti molempien investointien kustannusarviot nousivat merkittävällä tavalla rakennusurakoiden kilpailutusvaiheessa ja kaupungin rahoitusvastuu kasvoi huomattavasti nostaen samalla kaupungin kokonaisinvestointitasoa mittavasti. Ammattikorkeakoulun kampuksen rahoitusneuvottelut ovat kesken Kouvolan kaupungin kanssa, mutta talousarvioesityksessä on oletettu, ettei kampuksen rahoitusvastuu Kotkan kaupungin osalta pienene neuvottelujen perusteella”, kaupunginjohtaja Sirviö toteaa.

Kokonaisuudessaan kaupungin investointitaso vuosina 2022-2026 on erittäin korkea ollen noin 157 m€. Tämä tarkoittaa vuositasolla keskimäärin noin 31,4 miljoonan euron investointeja, jotka ylittävät selkeästi näille vuosille ennustetut vuosikate- sekä poistotasot, mikä taas tarkoittaa velkamäärän kasvua.

”Toki on hyvä muistaa, että kaupungilla on olemassa noin 30 miljoonaa euroa Kymenlaakson Sähkö Oy:n myynnistä saatuja varoja, jotka on päätetty kohdentaa niin ammattikorkeakoulun uuden kampuksen kuin Satama Areena Oy:n investointeihin”, Sirviö muistuttaa.

Talousarvioesityksen jatkokäsittely

Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioehdotusta kokouksessaan 25.10. ja kaupunginvaltuuston talousarviokokous pidetään 15.11.

Liitteinä: