Kotka ei saanut Tall Ships Races 2024 -tapahtumaa, isännyydet menivät tänä vuonna peruutetuille satamille ja Helsingille

Julkaistu 19.10.2021

Kotkassa ei nähdä suuria purjealuksia ainakaan vielä kesällä 2024.
Tall Ships Races -purjehdustapahtumien kattojärjestö, englantilainen Sail Training International ilmoitti tiistaina, että ne satamakaupungit, joiden piti järjestää tapahtuma Itämerellä kuluneena kesänä, saavat järjestämisoikeuden vuonna 2024.
Nämä satamat ovat Klaipeda, Turku, Tallinna, Maarianhamina ja Szczecin. Lisäksi kuudenneksi kaupungiksi valittiin Helsinki.

“Me olimme todella tyytyväisiä Kotkan kaupungin hakemukseen ja olisimme mielellämme tuoneet purjealukset jälleen Kotkaan, mutta tilanne oli hankala kesän 2021 koronapandemiasta aiheutuneiden peruutusten takia. Halusimme antaa tukemme näille satamille ja tarjosimme sen vuoksi ensisijaisesti niille vuoden 2024 järjestämisoikeutta. Kaikki kaupungit tarttuivat tähän tarjoukseen”, kertoo Sail Training International -järjestön kaupallinen johtaja Vanessa Mori.
“Ensimmäistä kertaa mukana on kuusi satamaa ja siksi valitsimme myös Helsingin”, Mori kertoo.

Ei tullut yllätyksenä

Sail Training Internationalin tekemä päätös ei tullut yllätyksenä Kotkan kaupungille.

“Kun kuluneen kesän Tall Ships Races -tapahtuma peruutettiin Itämerellä ja meille kerrottiin, että kaikille mukana olleille satamille tullaan tarjoamaan ensisijaisesti vuoden 2024 järjestämisoikeutta, niin silloin oli jo varsin selvää, että kaikki satamat tarttuvat tilaisuuteen”, kertoo Kotkan yhteyspäällikkö Kari Makkonen.

“Tietysti Kotka olisi voinut olla tuossa kuudentena satamana Helsingin paikalla, mutta ihan yhtä hyvin se olisi voinut olla Rauma, joka haki isännyyttä nyt ensimmäistä kertaa. Näyttää vain siltä, että maan pääkaupunkia on vaikea sivuuttaa, kun näitä päätöksiä STI:ssä tehdään”, Makkonen toteaa.

Jos asiat etenevät samalla aikataululla kuin aiemmin, tullaan Tall Ships Races järjestämään vuoden 2024 jälkeen seuraavan kerran Itämerellä vuonna 2028.

Kotkan kaupunki ei ole luonnollisesti tehnyt vuodesta 2028 vielä mitään päätöstä, mutta yhteyspäällikkö Makkonen arvelee, että kaupungissa on edelleen myönteinen suhtautuminen purjealustapahtumaan.

“Asia viedään aikanaan sitten kaupunginhallituksen arvioitavaksi”, Makkonen toteaa.

Myös STI:n kaupallinen johtaja Mori toivoo, että Kotka on edelleen mukana suuressa “Tall Ships Races -perheessä”.

“Olemme pahoillamme, että emme pääse Kotkaan kesällä 2024, mutta toivomme, että voimme vielä joskus palata yhteen suosikkisatamistamme”, Vanessa Mori sanoo Kotkan kaupungille lähettämässään kirjeessä.