Finlandia-palkittu kirjailija-teatteriohjaaja Juha Hurme vierailee Kotkassa

Julkaistu 06.10.2021

Uusi suomalainen essee -kirjoituskilpailun päätuomarina Kotkassa syyskuussa vieraillut Juha Hurme tulee Kotkaan uuden projektinsa Eroon Niemestä myötä. Hän luennoi 14.10. klo 13.–13.45 Kotkan pääkirjaston auditoriossa suomen kirjakielen kehittymisen taipaleesta sekä jakaa 2017 Finlandia-palkittua Niemi-kirjaansa luennon yleisölle.

”Luennossani kerron suomen kirjakielen takkuisesta taipaleesta Mikael Agricolan ja hänen kollegojensa ajoista 1800-luvun jälkipuoliskolle asti, jolloin suomen kirjakieli kehittyi vihdoin mm. Aleksis Kiven saavutusten ansiosta oikeaksi kulttuurikieleksi”, Hurme kuvailee.

”Puhutulla suomen kielellä ei ollut tälläkään aikavälillä hätäpäivää; se kaikui monissa murteissaan rikkaana ja ilmeikkäänä ja ilmaisuvoimaisena”, hän jatkaa.

Vierailun Eroon Niemestä -otsikko viittaa toimintaan, jossa Hurme jakaa luentonsa päätteeksi yleisölle 2017 Finlandia-palkitun Niemi-teoksensa ilmaisia niteitä – korkeintaan kaksi kirjaa osallistujaa kohden. Ilmaisjakelu jatkuu kirjaston ulkopuolella, jossa Hurme antaa kirjoja ohikulkijoille suoraan pakettiauton tavaratilasta. Kotkan kirjasto saa myös mittavan määrän Niemeä lahjoituksena.

”Niemi-kirjoja oli jäänyt kustantajan varastoon, ja päätin ottaa niiden kohtalon omiin käsiini”, Hurme kertoo.

”Kirja on tehty luettavaksi, joten jaamme Niemeä lukevalle yleisölle. Muutaman kaupungin mittainen kiertueemme alkaa Kotkasta ja päättyy Jyväskylään. Siellä sijaitsevassa laitoksessa murskataan Suomessa tarpeettomaksi jääneet kirjat, ja ne muutetaan rakennusmateriaaliksi. Tuomme Eroon Niemestä -projektilla kirjojen kohtalon näkyväksi. Elokuvaohjaaja Jan Ijäs tiimeineen seuraa kiertuettamme, ja tekee aiheesta taidedokumentin”, Hurme kuvailee.

Eroon Niemestä-kiertue Kotkan pääkirjastolla 14.10.2021 klo 13–14. Vapaa pääsy.