Yhdistyksille ja yhteisöille tarjotaan mahdollisuutta istuttaa kukkasipuleita eri puolelle Kotkaa

Julkaistu 29.09.2021

Kotkan kaupungin puistotoimi oli tehnyt jo normaalin kukkasipulitilauksen tälle syksylle, kun toimistossa huomattiin erään toisen kaupungin idea yhteistyöstä paikallisten yhdistysten kanssa ja todettiin, että miksipä tätä ei voitaisi toteuttaa myös Kotkassa?

”Niinpä teimme lisätilauksen kukkasipulitoimitukseemme ja nyt meille tulee reilut 10 000 kukkasipulia lisää alkuperäiseen 10 000 sipulin tilaukseen”, kertoo maisemasuunnittelija Mari Nenonen puistotoimesta.

”Nyt meillä on mahdollisuus antaa aktiivisille kotkalaisille yhdistyksille ja yhteisöille istutettavaksi 500 kukkasipulia per yhteisö. Odottelemme vielä toimittajalta lopullista sipulien määrää, mutta alustavan tiedon mukaan ainakin 20 yhteisöä saa meiltä istutettavaa”, Mari Nenonen kertoo.

Istutusalueena voi olla kaupungin puistotoimen tekemä valmis istutusalue, mutta myös nurmikkoalue tai kävelyreitin varressa penkin vieressä oleva sopiva metsänreuna.
”Kannattaa kuitenkin huomioida, että pääpuistoihin olemme jo istuttaneet ja istutamme tänäkin syksynä lisää kukkasipuleita eli mielellään valitaan yhdistyksien istuttajille alueet pääpuistojen ulkopuolelta. Erityisesti toivomme istuttajia Kotkansaaren ulkopuolisille alueille”, Nenonen toteaa.

Istutusten suunnittelussa kannattaa miettiä, että sipuleita laitetaan vähintään 10 kappaleen ryhmissä ja näin niihin saadaan näyttävyyttä. Sipuleja voi istuttaa erilaisiin muotoihin ja nauhoiksi.
Isompia kukkijoita voi istuttaa huoletta pensasalueiden sekaankin, mutta pienempien sipulikasvien kanssa kannattaa käyttää istutusalueen reunoja.

”Ajatuksenamme on istuttaa sekaisin erilaisia kevään kukkijoita. Valitut sipulit ovat sipuliseoksia ja näin ollen saamme kaikille alueille eri aikaan kukkivia kevätkukkia. Istutusalueiksi kannattaa miettiä valmiita istutusalueita, joissa kukat saavat kukkia rauhassa. Mahdollista on myöskin tehdä joku kokonaisuus vaikka nurmikolle, mutta merkitsemme sen yhdessä karttoihin, etteivät kukat joudu ruohonleikkauksen jalkoihin”, Nenonen korostaa.

Hyvä esimerkki mahdollisesta kohteesta on Mari Nenosen mukaan Aumakadulla Karhulassa sijaitseva hedelmätarha, jonne voisi vaikka Omaisyhdistys istuttaa omenapuiden juurialueelle kukkasipuleita.

Kukkasipuleita pääsee istuttamaan ilmoittautumalla mukaan sähköpostilla 8.10. mennessä osoitteeseen mari.nenonen@kotka.fi.

”Kerro meille vaikkapa kartan kera, minne haluatte istuttaa kukkasipulit ja mikä yhdistyksenne on. Mukaan pääsyn ehtona on, että istuttamisen takana on yhteisö ja että sipulit istutetaan kaupungin maalle. Pidämme valinnoissa huolen, että istutettavaa tulisi eri puolille Kotkaa”, maisemasuunnittelija Mari Nenonen toteaa.

Työvälineet istuttamiseen pitää myöskin löytyä istuttajilta itseltään. Sipulit toimitetaan näillä näkymin viikolla 40 ja ne ovat noudettavissa erikseen sovittavana ajankohtana viikkojen 40 ja 41 aikana puistotoimistolta (Kotkantie 3). Hakuaikataulusta sovitaan vielä erikseen, kun kukkasipuleiden toimitusaikataulu vahvistuu.

”Annetaan positiivisen kiertää ja ilahdutetaan asukkaitamme yhdessä! Ilmoittaudu siis pikaisesti mukaan yhteisösi kanssa”, Mari Nenonen kehottaa.