Tietoa koronarokotuksista eri kielillä

Julkaistu 27.08.2021

Selkosuomi

Rokote koronavirusta vastaan

Kaikki 12 vuotta täyttäneet voivat saada rokotteen koronavirusta vastaan. Koronarokotus on ilmainen.

Rokote kannattaa ottaa, sillä se tarjoaa hyvän suojan muita vastaan. Kun otat koronarokotteen, suojelet perhettäsi ja ystäviäsi. Sitten kun suurin osa suomalaisista on saanut koronarokotteen, voidaan harrastuksiin, koulukäyntiin sekä muihin tapaamisiin vaikuttavat rajoitukset ottaa pois käytöstä. Tämän vuoksi on tärkeää, että myös nuoret ihmiset ottavat rokotteen.

Onko rokote turvallinen?

Ihmisille saa antaa vain rokotteita, jotka ovat tarpeeksi tehokkaita ja turvallisia. Koronarokotetta on kehitetty ja tutkittu pitkään.

Kaikilla rokotteilla voi olla haittoja. Ne ovat kuitenkin pieniä, ja menevät nopeasti ohi. Haittoja voivat olla esimerkiksi pääsärky, kipu kädessä tai kuume.

Ajan varaaminen rokotukseen

Ajanvarauksen voi tehdä puhelimella tai internetissä. Ajan varaaminen internetissä on nopein tapa. Sähköiseen ajanvaraukseen tarvitaan rokotettavan sähköinen tunnistautuminen, esimerkiksi henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset. Ohjeet sähköiseen ajanvaraukseen saat alhaalla olevista Kymsoten linkeistä.

Ajan voi varata myös soittamalla. Ajanvaraukseen voi soittaa arkipäivisin kello 8-16. Ajanvaraukseen ei jonoteta puhelimessa, vaan jätetään takaisinsoittopyyntö. Sen jälkeen sinulle soitetaan takaisin, ja voit varata ajan.

Kun soitat, kuuntele nauhoitteen ohjeet tarkasti. Sinun tarvitsee soittaa linjalle vain kerran. Ensimmäisenä on valittava, missä kunnassa asut:

 1. Hamina
 2. Kotka
 3. Kouvola
 4. Virolahti – Miehikkälä

Seuraavana sinun pitää valita, mitä asiasi koskee. Näppäile 4, rokotusajan varaaminen.

Koronarokotukseen kuuluu kaksi annosta. Sinulle annetaan aika 2. rokotukseen, kun tulet 1. rokotukseen. Molemmat annokset on tärkeää ottaa. Silloin rokotteen suoja on kaikista tehokkain.

Rokotukseen tuleminen

 • Käytä kasvomaskia.
 • Ota mukaan henkilöllisyystodistus, kuten passi, kelakortti tai henkilökortti.
 • Laita lyhythihainen paita.
 • Käytä puhdistusainetta käsiin.
 • Pidä 2 metrin turvaväli muihin.
 • Kun rokote on annettu, sinun pitää odottaa 15 minuuttia.
 • Aikuinen voi olla lapsen mukana rokotuksessa.

Rokotus ilman ajanvarausta

Tiettyinä päivinä rokotukseen voi tulla myös ilman ajanvarausta. Kutsumme niitä walk in -rokotuksiksi. Joskus walk in -rokotuksissa voi joutua jonottamaan.

Kerromme walk in -päivistä nettisivuillamme. Seuraavaksi järjestämme walk in -päivän launtaina 28.8.2021 klo 9-15 Kouvolan Hansan ja Kotkan Pasaatin pisteillä.

Sitä seuraava walk in -päivä on keskiviikkona 1.9.2021 Kouvolan Hansan ja Kotkan rokotuspisteillä klo 9-17.

Lisää ohjeita on internetissä: https://korona.kymsote.fi/walk-in-koronarokotukset-kymenlaaksossa/

Alaikäiset

Kaikki 12 vuotta täyttäneet voivat saada rokotteen koronavirusta vastaan. Koronarokotus on ilmainen. Saat itse päättää, otatko koronarokotteen. Kun tulet rokotukseen, riittää, että sanot haluavasi rokotteen. Et tarvitse lomaketta mukaan.

Rokote kannattaa ottaa, sillä se tarjoaa hyvän suojan muita vastaan. Kun otat koronarokotteen, suojelet perhettäsi ja ystäviäsi.

Alaikäisen ei tarvitse täyttää lomakkeita, kun tulee rokotukseen. Jos on alle 16-vuotias, ja ei halua tai voi päättää koronarokotteen ottamisesta, siitä päättävät hänen huoltajansa. Jos huoltaja päättää rokotuksesta, tarvitsee antaa suostumus. Suostumus annetaan lomakkeella. Se tulostetaan netistä ja täytetään ennen rokotusta: https://korona.kymsote.fi/nuorten-12-15-vuotiaiden-rokotukset/

Hyödyllisiä linkkejä

Kymsoten sivut:

Tietoa koronarokotuksista ja ajanvaraus suomeksi: https://korona.kymsote.fi/koronarokotukset/

Ajanvarausohjeet englanniksi: https://korona.kymsote.fi/en/booking-an-appointment/

Ajanvarausohjeet venäjäksi: https://korona.kymsote.fi/ru пункты-вакцинации-2/

THL:n tietoa koronaviruksesta ja rokotuksista eri kielillä:

Englanti: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates

Arabia: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla/arabic

Dari: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla/dari

Farsi: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla/persian

Kurdi (sorani): https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla/sorani

Somali: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla/korona-fayras-sida-cudurka-layskaga-ilaaliyo-iyo-wargelinta-qofka-cudurka-qaaday

Kaikki kielet: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla

Liitteenä ohjeita rokotukseen saaneille englanniksi, somaliksi, kudiksi, arabiaksi ja venäjäksi.

(löytyy: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille/materiaaleja-rokottamisen-avuksi )