Kotkassa kokeilussa kaksi maisemapeltoa

Julkaistu 31.08.2021

Kotkan puistotoimi on perustanut kesän aikana kokeilun vuoksi kaksi maisemapeltoa, joista toinen sijaitsee Ruonalassa ja toinen Jumalniemessä.
Maisemapellot eroavat niityistä siten, että ne vaativat pohjamaana vanhan pellon pohjan. Silloin aluetta voidaan hoitaa normaaleilla työkoneilla pellonmuokkausmenetelmin.

Viljelykasvit ovat pääsääntöisesti yksivuotisia ja paitsi, että ne tuovat silmälle iloa, voi niitä myös poimia.  Kasvit voivat olla kukkivia kuten nyt tai sitten syötäviä eli esimerkiksi herneitä.

Työnohjaaja-puutarhuri Mari Nenonen kertoo, että kokeilun tulokset ovat olleet hyvin erilaiset johtuen kuluneen hellekesän aiheuttamasta kuivuudesta.

”Ruonalan pelto on selkeästi kosteampi ja siksi kasvu parempaa kuin Jumalniemessä. Jumalniemeen tehtiin lisäkylvö sateiden alkaessa ja toiveissa on, että koko pelto kukkii vielä myöhään syksyllä auringonkukkaa”, Mari Nenonen toteaa.

Nenonen tosin kertoo, että Jumalniemen maisemapellolla on jo nyt käyty niin paljon hakemassa auringonkukkia, ettei niitä juuri nyt näy ennen kuin uusia avautuu.

Puistotoimi on laatinut ns. ”peltoetiketin” eli ohjeet, miten maisemapelloilla pitää toimia ja käyttäytyä.

  • Älä tallo turhaan kukkia eli katsella voi myös ajetuilta reunakaistoilta, jotka kiertävät pellon ympäri
  • Kerää vain itsellesi ja omaan käyttöön
  • Kukkia saa kerätä syyskuun alusta lähtien, kun auringonkukka kukkii
  • Ethän vaaranna muuta liikennettä kulkuvälineilläsi
  • Käytä saksia tai veistä leikkaamiseen, äläkä revi kukkia, sillä varsinkin auringonkukka on sitkeä

Toinen Kotkan maisemapelloista sijaitsee Jumalniemessä Kyminsuuntiellä ja toinen Ruonalassa Ruonalantiellä.

Kyminsuuntiellä auton voi pysäköidä pellon kohdalla olevalle levikkeelle tai Citymarketin parkkialueelle ja Ruonalantiellä voi ajaa läheisen Shellin pihaan eli pysäköintiä tien reunassa ei sallita.