Kotkalaiset osallistuivat ensimmäiseen osallistuvaan budjetointiin reilusti, rohkeasti ja rakkaudella

Julkaistu 02.07.2021

Kotkan osallistuvan budjetoinnin kokeilu on edennyt toteutusvaiheeseen.

Neljälle alueelle eli Karhulalle, Kotkansaarelle ja Länsi-Kotkalle sekä koko Kotkalle (ml. saaristo) varattiin kullekin 15 000 euron budjetit ja asukkaat pääsivät ideoimaan, miten nuo rahat, yhteensä 60 000 euroa käytetään. Ideoiden oli tarkoitus lisätä asukkaiden hyvinvointia ja yhdessä tekemistä sekä parantaa ja kehittää asuin- ja elinympäristöä.

Ideointivaiheessa jätettiin lähes 300 ideaa, joista yhteisissä työpajoissa jatkojalostettiin 33 äänestysehdotusta eri alueille. Kesäkuussa lähes 2200 kotkalaista äänesti toteutettavaksi:

Karhula 15 000 euroa

Äijäkkä 2.0

Musiikkia Tampsan kesässä

Alvar Aalto -banderolli

Länsi-Kotka 15 000 euroa

Nuotiopaikka Santalahden luontopolulle

Hengähdyspaikka Pernoon riippusillan jokimaisemissa

Mussalon molskis

Kotkansaari ja Hovinsaari 15 000 euroa

Mansikkalahden uimapaikan turvallinen ja ympärivuotinen käyttö

Katokset leikkipuistoihin

Koko Kotka (sis. saariston) 15 00 euroa

Niittyjä perhosille ja pörriäisille

Marjapensaita ja hedelmäpuita asukkaille

Kotka kierrättää

Sapokan asiointilaituri

Kotkan historiaa talteen

Ääniä annettiin yhteensä 11 069. Suurin osa äänistä annettiin sähköisesti, mutta myös paperilomakkeita täytettiin 229. Kaikki äänestystulokset äänimäärineen löytyvät Kotka.fi/osbu ja kirjastojen ilmoitustauluilta.

Kotkalaiset ovat ottaneet osallistuvan budjetoinnin innostuneesti vastaan. Osallisuuskoordinaattori Saila Piipari-Huovila ja korkeakouluharjoittelija Marjo Yrjänheikki tapasivat kuntalaisia torilla, puistojumpissa ja puistoissa osallistuvan budjetoinnin äänestyksen aikana.
Palaute kokeilusta on Piipari-Huovilan ja Yrjänheikin mukaan ollut positiivista.
”Äänestysehdotusten monipuolisuus ja eri alueiden tasavertainen mahdollisuus kehittymiseen koettiin tärkeäksi. Lisäksi kiitosta sai prosessin kotkalaisille tarjoama aito mahdollisuus vaikuttaa oman elinympäristön ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä ideoimalla että äänestämällä. Osbu on ollut todellinen hyvän mielen prosessi!”