Vaka-blogi: Hyvää oloa liikkumalla ja leikkimällä

Julkaistu 09.06.2021 Kirjoittajalta Jaana Feldt

Vaka-blogin kirjoittajana on tällä kerralla varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Jaana Knude, joka innostaa meitä liikkumaan ja leikkimään yhdessä lasten kanssa. Jaana on neljän jo aikuisen lapsen äiti, kahden lapsen isoäiti ja liikkumisesta, terveydestä sekä hyvinvoinnista kiinnostunut varhaiskasvattaja.

Liikettä, leikkiä, iloa, lepoa ja hyvää oloa

Mikä on riittävä määrä liikettä ja liikuntaa, jotta siitä syntyy hyvää oloa?

Itse pysähdyn usein miettimään, kuinka fyysinen aktiivisuus pysyisi luontevana osana päivää rytmittäen meidän tarvetta liikkumiselle ja levolle. On hyvä pysähtyä myös miettimään, milloin on aika ottaa rauhallisemmin ja levätä. Mitä keho ja mieli tarvitsevat voidakseen hyvin?

Me ihmiset olemme erilaisia liikkujia. Toinen tykkää vauhdikkaasta, toinen rauhallisemmasta ja kolmas kenties haluaa haastaa itseään sekä kilpailla. Erilaiset liikkujatyypit ovat tunnistettavissa myös lapsissa. Uskon, että kokemukset ja luonteenpiirteet sekä mielenkiinnon kohteet vaikuttavat millainen liikkujatyyppi ihminen on. Elämän eri vaiheissa liikkuminen näkyy eri tavoin. Toivon, että lapsuuden liikuntakokemukset ovat positiivisia ja näin ollen pysyvät mukana kaikissa elämän vaiheissa luoden terveyttä ja hyvää oloa.

Tärkeää on löytää juuri itselleen sopiva tapa liikkua. Liikuntatottumukset lähtevät juurtumaan jo varhaislapsuudessa. Meillä aikuisilla on merkittävä rooli siinä, millaisia malleja ja esikuvia olemme lapsille. Annammeko lapsille mahdollisuuksia harjoitella motorisia taitoja? Onko lapsilla tilaa ja tarpeeksi aikaa kokeilla, harjoitella ja onnistua? On hyvä muistaa, että arjen pienillä valinnoilla luodaan pohjaa liikkumiselle ja hyvinvoinnille.

Lasten maailma rakentuu paljon leikin kautta. Monesti leikkiin sisältyy liikkumista ja yhdessä tekemistä. Hyvä leikki innostaa ja motivoi. Leikissä löydetään ratkaisuja ja innostutaan lisää. Paras leikki syntyy hetkessä. Myös tarve liikkumiselle herää päivän eri kohdissa. Itse olen monesti kokenut leikin ja liikkeen riemua heittäytymällä mukaan lasten maailmaan. Seikkailla voi kotipihalla ja talvinen pulkkamäki nostaa kuntoa huomaamatta. Ja parasta on ilo ja yhdessä oleminen. Tyytyväinen mieli tuo hyvinvointia niin lapsille kuin aikuisille.

Koskaan ei voi olla liian vanha leikkimään. Ja hei, lapset ovat kekseliäitä liikkuessaan ja leikkiessään. Olohuoneeseen saa helposti temppuradan ja puurokauha voi toimia mailana. Metsässä voi seikkailla, kiipeillä ja tasapainoilla. Aikuiselle leikkiin mukaan heittäytyminen voi tuoda uutta iloa ja hengähdyshetken suorittamiseen.

Palaan lopuksi kysymykseen mikä on riittävä määrä liikettä ja liikuntaa, jotta siitä syntyy hyvää oloa. Vastaus voisi olla: ”Ilosta ja innostuksesta loistavat silmät, punaiset posket ja naurava suu.”

Kun päivän aikana liikutaan riittävästi, on helpompi pysähtyä rauhallisempien puuhien pariin. Uusien asioiden oppiminen voi olla helpompaa. Ruoka maistuu ja illalla untakaan ei tarvitse kauaa odotella.