Kurtturuusu väistyy Lehmäsaaren hiekkarannoilta konevoimin

Julkaistu 09.06.2021

Kotkan kaupunki on aloittanut kurtturuusun poiston Lehmäsaaressa.

Kurtturuusu on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, joka tulee Suomesta hävittää. Erityisen haitallinen se on hiekkaisilla merenrannoilla, joissa se muodostaa laajoja kasvustoja vaikeuttaen hiekkarantojen oman, luontaisen kasvi- ja hyönteislajiston elämää.

Kaupunki sai ympäristöministeriöltä vuosille 2021-2022 avustusta Kunta-Helmi-ohjelmasta luonnon monimuotoisuutta edistäviin toimiin. Yhtenä kohteena oli Lehmäsaaren hiekkarantoja vallanneen kurtturuusun poistaminen. Erityisesti saaren läntisellä hiekkarannalla on kurtturuusu päässyt levittäytymään laajasti.

Toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa toteutettiin tällä rannalla koneellinen poistotyö. Käytännön työstä vastasi ulkopuolinen urakoitsija Jani Hoikkala kaupungin puistotoimen valvonnassa. Hankkeen suunnittelu tehtiin yhteistyössä puistotoimen, ympäristöpalveluiden, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja ympäristöministeriön kanssa.

Lopputuloksena on hieno hiekkaranta, johon nyt voivat asettua hiekkarantojen luontaiset lajit.  Työ ei tältäkään rannalta pääty tähän. Seuranta on tärkeää, jotta mahdolliset nousevat taimet saadaan ajoissa kitkettyä.