Vaka-blogi: Käpylehmiä ja kaarnalaivoja – viisi ideaa lasten kanssa kesäiseen metsään

Julkaistu 30.06.2021 Kirjoittajalta Jaana Feldt

Vaka-blogin kirjoittajana on tällä kerralla Jaana Sandberg, kotkalainen ympäristökasvattaja ja varhaiskasvatuksen opettaja sekä yrittäjä. Jaana on positiivisen metsäilyn puolestapuhuja, jonka mottona on ”pienille pieniä seikkailuja; mikään seikkailu ei ole liian pieni koettavaksi”.

 

Aurinko paistaa ja linnut laulavat, nyt on aika nauttia kesästä! Olen koonnut sinulle viisi hauskaa ideaa, joita voit toteuttaa lapsen kanssa kesäisessä metsässä.

1 Käpylehmiä ja kaarnalaivoja

Muistatko miten käpylehmä tehdään? Entä osaatko tehdä kaarnalaivan? Ja tiesitkö, että käpylehmiä on monen ”rotuisia”? On pieniä, sieviä ja sirosorkkaisia lehmiä, sekä pitkiä, vähemmän sieviä ja rotevajalkaisia lehmiä. Tärkeintä käpylehmän askartelussa on se, että olet itse tyytyväinen lopputulokseen.

Etsi aluksi lapsen kanssa erilaisia kuivia käpyjä. Näin saadaan erinäköisiä lehmiä. Sekä kuusen-, että männynkävyt sopivat tähän askarteluun. Lisäksi tarvitaan suoria ohuita tikkuja jalkoja varten, kiemuroita oksia sarviin ja häntäänkin ehkä. Laita tikut kävyn suomujen väliin painamalla varovasti. Kuivaan käpyyn tikut menevät paremmin paikoilleen. Laita vielä halutessasi lehmälle sarvet ja häntä. Tee myös lehmille kivistä aitaus, ruokaakin ne tarvitsevat. Ja varmasti jonkinlaisen sateensuojan. Kun olet saanut rakentelut valmiiksi, leikki voi alkaa!

Kaarnalaivojen rakentelu on mukavaa aikuisen ja lapsen yhteistä puuhaa. Osa lapsista osaa jo käyttää puukkoa turvallisesti, mutta vastuu on silti aikuisella. Kaarnalaivojen rakenteluun tarvitaan kaarnaa, hyvä puukko, (hiomapaperia), tikku mastoksi sekä purjeeksi tuohen tai paperin pala.

Aikuisen voi olla hyvä vuolla muoto kaarnalaivaan. Lapsi voi hioa laivan sileäksi. Kun laivan runko on valmis, on aika laittaa siihen masto ja purje. Mastoa varten laivaan pitää kovertaa reikä. Voit tehdä reiän puukolla läpi asti, jolloin saat laivaan tasapainotavan kölin mastosta. Maston pitää tällöin olla tarpeeksi pitkä, jotta se ulottuu hyvin laivan läpi. Purjeeseen täytyy tehdä reiät mastoa varten. Pujota masto ensin purjeen läpi, sitten vasta laivaan. Nyt laiva on valmis laskettavaksi vesille!

2 Avaimen piilotusta

Avaimen piilotus on ihana perinneleikki myös siirrettynä metsään. Tämä leikki on hauskinta pienellä porukalla. Valitse lasten kanssa ”avaimeksi” pieni esine, vaikka kaunis kivi tai erikoisen muotoinen keppi. Valitse sitten joukosta etsijä. Etsijä menee hieman kauemmas ja laittaa silmät kiinni. Sillä välillä loput piilottavat ”avaimen” luontoon. ”Avaimen” etsijä kutsutaan takaisin paikalle ja etsintä voi alkaa.

”Avain” voi olla lintukorkeudessa (ylhäällä), leppäkerttukorkeudessa (puolivälissä) tai muurahaiskorkeudessa (alhaalla). Etsijä kysyy ensin, onko ”avain” lintu, leppäkerttu vai muurahainen. Näin hän hahmottaa korkeuden, mistä kannattaa etsiä. Kun ”avaimen” etsijä lähtee liikkeelle, muut sanovat lämpenee ja kylmenee, sen mukaan lähestyykö etsijä piilosta vai meneekö siitä kauemmas. Voi myös sanoa polttaa, kun etsijä on aivan lähellä piiloa. Kun ”avain” löytyy, vaihdetaan etsijää. Tässä leikissä aikuinen on tasavertainen leikkijä lasten rinnalla.

3 Saippuakuplia metsässä

Saippuakuplat ovat lapsista ihan mahdottoman hienoja. Ne lentävät kevyesti tuulen mukana ja heijastavat metsän värejä. Ota saippuakuplatarvikkeet mukaan metsään. Valitse aukea paikka. Ja sitten vaan puhaltamaan! Tuulella ei tarvitse edes puhaltaa, riittää kun kääntää saippuakuplatikun tuuleen. Voitte myös kilpailla siitä, kenen kupla lentää pisimmälle, kuka saa puhallettua suurimman kuplan tai kenen kupla pysyy kauimmin ehjänä.

Saippuakuplaresepti

1 litra lämmintä vettä
1 rkl sokeria
3 dl astianpesuainetta
(3 rkl glyseriiniä)

Sekoita sokeri lämpimään veteen niin, että se liukenee. Sekoita joukkoon 3 dl astianpesuainetta. Älä vaahdota! Halutessasi lisää glyseriiniä. Jos nesteeseen tulee vaahtoa, se kannattaa ottaa pois, sillä vaahto rikkoo kuplat. Sekoitusta kannattaa seisottaa kaksi tuntia, tai vaikka yön yli, jos hoppu ei ole kova. Säilytä aine kannellisessa, puhtaassa astiassa, sillä kaikenlainen lika tekee seoksesta hauraampaa. (Ohje: Kuplataikuri Taija Taika)

4 Rakentakaa oma minimaailma

Mieti yhdessä lapsen kanssa keitä metsässä voisi asua. Ovatko asukkaat metsänväkeä, keijuja, menninkäisiä vai ehkä eläinkuntaa? Pieniä ne ovat varmasti joka tapauksessa. Ihan pikkuruisia otuksia, jotka asuvat minimaailmassaan.

Rakenna lapsen kanssa ihan oma minimaailma. Katsokaa yhdessä puiden käppyräisiä juuria ja kivenkoloja. Saisiko niihin rakennettua jotakin? Vaikkapa koteja, kauppoja, leikkipuistoja ja ihan mitä vaan keksitte. Käyttäkää rakentamiseen luonnonmateriaaleja: kiviä, keppejä, lehtiä ja kaarnaa. Tehkää myös minimaailman asukkaat tai ottakaa vaikka Petsit mukaan asukkaiksi. Rakentamisen jälkeen on aika hypätä leikkiin. Tästä leikistä nauttivat niin lapset, kuin aikuiset!

5 Tutkimusretki lähimetsään

Tee lapsen kanssa tutkimusretki lähimetsään. Tarvitsette mukaan eväät, istuinalustat ja ehkä kiikarit, luupit tai suurennuslasin, jos sellaisia on. Eläin- ja ötökkäkirjojakin kannattaa ottaa mukaan. Puhelimeen voi valmiiksi ladata kasvintunnistussovelluksen. Itse latasin iNaturalist-sovelluksen. BirdNET-sovellus auttaa linnunäänien tunnistamisessa.

Pysähtykää retkellä kaiken kiinnostavan kohdalle! Mikään asia ei ole liian pieni ihmeteltäväksi. Lapsen kanssa luonnossa liikuttaessa ei tarvitse tietää kaikkea etukäteen, riittää kun ihmetellään yhdessä. Osaa lapsista kiinnostaa asioiden nimeäminen, ja tällöin voitte tutkia yhdessä kirjoja tai katsoa tietoja netistä ja puhelimen lintu- ja kasvisovelluksista. Muista ottaa tutkimusretkellä paljon valokuvia. Näin asioihin voi palata uudestaan vielä retken jälkeenkin.

Lopuksi

Toivottavasti sait tästä ideoita kesän metsäretkille lapsen kanssa. Aina ei tarvitse mennä kauas tai olla metsässä pitkään. Pidä silmät ja korvat auki lasten ideoille ja aloitteille, niin saatat yllättyä miten kekseliäitä lapset ovat. Ihania metsähetkiä!