Yli 4 200 kymenlaaksolaista saanut rokotuksen ensimmäisessä joukkorokotusryhmässä

Julkaistu 05.03.2021

85-vuotiaiden ja sitä vanhempien joukkorokotukset alkoivat viime viikolla Kymenlaaksossa. Ensimmäisen reilun viikon aikana rokotuksen on saanut 4 246 ensimmäisen joukkorokotusryhmän kymenlaaksolaista. Ensi viikon alussa rokotukset laajenevat sairauden perusteella riskiryhmään kuuluville ja loppuviikosta 80-vuotta täyttäville ja tätä vanhemmille.

Ensimmäisen rokotusviikon kokemukset ovat yleisesti hyvät.
”Rokotuspisteillä on kaikki sujunut pääosin hyvin. Tietysti esille tulee aina jotain, johon pitää reagoida, mutta sitten vain nopeasti muutetaan ja parannetaan vauhdissa. Esimerkiksi rokotustilojen järjestyksessä on saatettu tehdä pientä säätöä, jos on huomattu, että tarvetta on”, kertoo koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola.

”Totta kai olemme saaneet palautetta, niin hyvää kuin huonoa, mutta se on ihan ymmärrettävää. Tämä on kaikille uusi tilanne, vaikka kausi-influenssarokotukset toteutetaankin vuosittain”.

Kymenlaaksolaiset ovat saapuneet rokotuksiin kiitettävästi, ja yli 85-vuotiaiden rokotusaikojen kysyntä on jo hieman hiipunut. Kiivainta vauhti oli heti ajanvarauksen käynnistyessä, kun ensimmäisenä päivänä puheluita tuli noin 1 900. Nämä kaikki saatiin purettua ensimmäisen ajanvarausviikon aikana. Myös sähköisen ajanvaraus oli mukavasti käytössä ja sitä kautta aikoja on varattu yli 500.

”85-vuotta täyttävien ja vanhempien rokotukset jatkuvat edelleen. Jos aika onkin jäänyt varaamatta, niin ei ole myöhäistä. Vielä siis ehtii hyvin rokotukseen”, kannustaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Iäkkäimpien joukkorokotusryhmään kuuluu kymenlaaksossa noin 5 300 henkilöä ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvia ja omaishoitajia on noin 1 700. Ensimmäisen viikon rokotusmäärän huomioiden heistä nyt yli 60 % on saanut rokotuksen.

Seuraavien ryhmien rokotukset alkavat ensi viikolla

Ensi viikolla käynnistyvät seuraavien ryhmien rokotukset. Maanantaina rokotteen saavat ensimmäiset henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Tälle ryhmälle on käytössä Astra-Zenecan rokote, jota THL:n ohjeistuksen mukaan annetaan vain alle 70-vuotiaille. Ensimmäisessä vaiheessa rokotetta on käytettävissä jonkin verran alle 2 000 annosta.

”Kymsotella ei ole tarkkaa tietoa sairaudelliseen riskiryhmään kuuluvin määrästä, mutta arvioiden mukaan se on iso. Siksi tässä vaiheessa tarjoamme rokotetta ensin kaikista vanhimmille ryhmään kuuluville, eli 65–69-vuotaille. Kun näemme, miten paljon rokoteaikoja varataan, niin ikäryhmää laajennetaan sitten mahdollisimman nopeasti”, kertoo Mäntymaa.

Ensi viikon lopulla rokotusvuoronsa saavat 80–84-vuotiaat. Alun perin heidän rokotustensa oli tarkoitus alkaa vasta seuraavalla viikolla, mutta tarkentuneen aikataulun myötä ensimmäiset rokotusajat ovat tarjolla jo ensi viikolla. Ajanvaraus tälle ryhmälle alkaa maanantaina 8.3.

Niin kymenlaaksolaisten keskuudessa kuin valtakunnallisessakin keskustelussa on ihmetystä herättänyt, mihin ovat unohtuneet 70–80-vuotiaat. Erityisesti kyselyä on tullut niiltä, joilla on pitkäaikaissairauksia. Johtajaylilääkäri ymmärtää ihmettelyn ja hämmennyksen.

”Kyllä me Kymenlaaksossa noudatamme THL:n ohjeita rokotusjärjestyksestä. Kun tässä on nyt iäkkäimpien ryhmien kanssa samaan aikaan alkamassa sairaudelliseen riskiryhmään kuuluvien rokotukset, niin syntyy varmasti kysymyksiä. Rokotusjärjestyksessä kuitenkin yli 70-vuotiaat kuuluvat kaikki riskiryhmään ikänsä perusteella ja heidän rokotuksensa etenevät ikäjärjestyksessä vanhimmista nuorimpiin. Sairaudellisen riskitekijän perusteella olevaa jaottelua ei heillä ole”.

”Rokotusjärjestystä noudatetaan kyllä tarkkaan, ja siinä toki yli 70-vuotiaat tulevat ennen muita riskiryhmiä. Poikkeus on kuitenkin siinä, että jos käytössä on vain osalle sopivaa rokotevalmistetta, niin sitä voidaan antaa sille ryhmälle, jolle se sopii, vaikka järjestyksessä aikaisemmin ollut ryhmä ei olisi rokotettu. Haluamme joka tapauksessa antaa kaikki rokotteet mahdollisimman nopeasti, kun niitä saadaan”.

Kymsote aloittaa rokotukset 70-80-vuotiaille heti, kun heille sopivaa rokotetta on riittävästi käytettävissä.

Alle 80-vuotiaille ei tule kirjettä kotiin

Alle 80-vuotiaille ei enää olla lähettämässä kirjettä kotiin, kuten lähetettiin vanhemmille ikäryhmille. Sen sijaan 70-80-vuotiaiden rokotusten ja ajanvarauksen käynnistymisestä tiedotetaan Kymsoten Koronainfossa ja Facebook-sivulla, mediassa ja ilmoituksilla eri viestintäkanavissa. Tieto löytyy myös kaupunkien viestintäkanavien kautta.

”Kirjeet kohdennettiin ikäryhmille, jotka eivät ehkä olen niin hyvin tavoitettavissa yleisellä viestinnällä ja ilmoittelulla. Toki muissakin ryhmissä on heitä, jotka eivät lue lehtiä, käy verkkosivuilla tai seuraa sosiaalisen median kanavia, mutta kasvatamme koko ajan tarpeiden mukaisesti viestintäkeinoja. Seuraamme esimerkiksi, miten kussakin ryhmässä rokotukset edistyvät ja jos jossain ryhmässä ajanvarauksen aktiivisuus olisi huomattavan pientä, niin silloin lisäämme entisestään viestintää heille”, sanoo viestintäjohtaja Anni Björklund.

”Koska olemme yhteisen asian äärellä, niin toki on toivottavaa, että muistetaan myös jokainen itse vinkata läheisille ja ystäville, kun tämän rokotusvuoro on, ja tukea tarpeen mukaan ajanvarauksessa ja rokotukseen pääsemisessä. Huolehditaan siis yhdessä, että jokainen rokotuksen haluava sellaisen myös omalla vuorollaan saa”.

Kymenlaaksossa annettu yhteensä yli 17 000 koronarokotusta

Joukkorokotukset alkoivat torstaina 25. helmikuuta. Joukkorokotuksissa on rokotettu tähän mennessä 4 246 kymenlaaksolaista. Tähän kuuluvat yli 85-vuotiaat sekä näiden kanssa samassa taloudessa asuvat ja omaishoitajat.

Ikääntyneiden rokotukset ovat jatkuneet myös kotihoidossa. Viimeisen viikon aikana kotihoidossa on annettu 320 rokotetta. Asumispalveluiden osalta uusia rokotuksia ei ole nyt annettu, vaan niiden osalta ensimmäinen rokotuskierros on pääasiallisesti valmis. Koronarokotuksia on nyt annettu ikääntyneille ja muille tehostetun palveluasumisen asukkaille 2 510, palveluasumisen asukkaille 690, ikääntyneiden lyhytaikainen asumisen asiakkaille 60 sekä säännöllisen kotihoidon asiakkaille 960 rokotusta.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille on annettu ensi- ja uusinta-annoksia yhteensä 8 617 rokotetta.

Kymenlaaksossa on tähän mennessä annettu yhteensä 17 083 koronarokotusta. Näistä 3 623 on ns. kakkosrokotetta.