Roskaton Kotka/Roskat veks Kotkast (ID #53)

Julkaistu 11.03.2021

EI JATKOON

IDEA: Kotkan keskusta-alueen katujen siistiminen tumpeista, nuuskapusseista, koirankakasta, käytetyistä maskeista yms. roskasta ja roskisten uudistaminen (värikoodit, kierrätys huomioiden kaikki kierrätettävät roskat, myös pullonkerääjät huomioiden) sekä roskisten lisääminen ja sijoittelu todellisen tarpeen mukaan. Alkuinvestointi ja idean markkinointi tod.näk. kustantaa eniten, mutta säästöä tulisi siitä ettei siivouspalveluita tarvita siinä määrin kuin nyt tai ne voi kohdentaa tärkeämpään.

MITEN: Yhdessä kaupungin roska-/siivoushuollon (heillä tieto haastavista roskatuista alueista, siivousajan realistisesta käytöstä, tähän menevästä budjetista), siivouspalveluiden (säästöä siisteyden kehittämiseen alueen tiloissa ja muuhun toimintaan), yritysten (oman liikehuoneiston edustan vastuu ja siistinä pitäminen) ja kaupungin asukkaiden suhtautumisen muuttuminen roskaamiseen ja yhteisten tilojen siistinä pitämiseen, koska roskien laittaminen oikeisiin paikkoihin olisi HELPPOA. Kierrätyksestä tulee tehdä sujuvaa ja helppoa! Tällöin jokainen kaupunkilainen sitoutuu ja ottaa vastuun omista roskistaan myös kaupungilla kulkiessaan.

MITÄ: Useat instanssit miettivät yhdessä kustannustehokkaan ratkaisun katujen siistinä pitämiseen. Vastuuta voisi kasvattaa yrityksille. Porkkanana kenties hyvitystä kaupungin siivouskulujen pienentämisestä suoraan yritykselle/yhdistykselle/taloyhtiölle jossain muodossa.

MILLOIN / MISSÄ: Ympäri vuoden ja koko kaupungin alueella. Uusi normaali, jolloin kukaan asukkaista ei ole välinpitämätön roskaamisen suhteen (kadut, puistot, yhteiset virkistyspaikat tärkeimmät kohteet).

IDEAN HYÖDYT

Tämä parantaisi huomattavasti katunäkymää esim. Pasaatin kaikilla sisäänkäynneillä (tumpit, nuuskapussit, maskit, siivottomat suuret roskikset). Niin puistot kuin muutkin paikat joissa kaupunkilaiset ja turistit viettävät aikaansa.

MAHDOLLISET YHTEISTYÖKUMPPANIT

Kuten yllä mainitsin, alueen siivouspalveluita tarjoavat yritykset, kaupungin siivouspalvelu ja talkoohengessä taloyhtiöt ja kaupunkilaiset. Kaikki sellaiset instanssit, jotka ovat tekemisissä kaupungin siistinä pitämiseen ja pysymiseen!

IDEAN JÄTTI: Sari Torkkeli

VASTAUS:

Kiitos ideastasi ja osallistumisesta Kotkan kaupungin ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin kokeiluun. Valitettavasti ideasi ei edennyt jatkoon osallistuvassa budjetoinnissa. Kotkan kaupungin asiantuntijat ovat perehtyneet ideaasi ja arvioineet sen osallistuvan budjetoinnin arviointikriteerien perusteella. Arviointikriteerit löytyvät täältä: Arviointikriteerit

Osallistuvassa budjetoinnissa on haettu konkreettisia ideoita alueiden kehittämiseen ja olennaisena osana asukkaiden osallistuminen ideoiden toteuttamiseen. Yleiset kunnossapitoon liittyvät asiat ovat kaupungin normaalia toimintaa, ja tästä syystä ideasi ei edennyt jatkoon osallistuvassa budjetoinnissa. Pöydät, penkit ja roskikset ovat samaa palvelukokonaisuutta, jota rakennetaan hallitusti ja kootusti eikä niitä voida lähteä rakentamaan yksittäin ilman koko kokonaisuuden arviointia.