Kotka jätti hakemuksena Tall Ships Races -tapahtuman järjestämisestä

Julkaistu 03.03.2021

Kotkan kaupunki on jättänyt hakemuksensa vuoden 2024 Tall Ships Races -tapahtuman järjestämisestä kansainväliselle Sail Training International -järjestölle. Kotka haluaa suurten purjealusten Tall Ship Races -tapahtuman isäntäsatamaksi nyt neljättä kertaa – aikaisemmat purjehdustapahtumat on järjestetty Kotkan Kantasatamassa vuosina 1992, 2007 ja 2017.

Kotkan lisäksi Itämerellä kesällä 2024 järjestettävän tapahtuman isännyyttä ovat suomalaiskaupungeista hakemassa Helsinki ja Rauma.

Kotkan hakemuksessa korostetaan ennen kaikkea kaupungin organisaation kokemusta suurten merellisten tapahtumien järjestäjänä. Samalla tuodaan esille HaminaKotka-satamayhtiön ammattitaitoa purjealustapahtumien käytännön organisoimisessa.

Lisäksi Kotka tuo hakemuksessa esille kaupungin jo pitkään kestäneen sitoutumisen nuorisopurjehdusten järjestämiseen yhteistyössä Sail Training Internationalia Suomessa edustavan Purjelaivasäätiön kanssa.

”Täytyy muistaa, että vuosittain eri puolella maailmaa ja noin neljän vuoden välein täällä Itämerellä järjestettävä Tall Ships Races on ennen kaikkea nuorisopurjehdustapahtuma, johon osallistuu parhaimmillaan tuhansia nuoria kymmenistä maista”, toteaa yhteyspäällikkö Kari Makkonen Kotkan kaupunkikehitys- ja viestintäyksiköstä.

Tall Ships Races -hakemus

Kotka korostaa hakemuksessaan myös kaupunkilaisten vahvaa sitoutumista tapahtuman järjestämiseen. Esimerkiksi neljä vuotta sitten järjestelyorganisaatiossa oli mukana satoja kotkalaisia ja paikallisten yritysten, kaupunkilaisten sekä muidenkin suomalaisten myönteisestä suhtautumisesta suurten purjealusten tapahtumaan kertoo se, että Kantasatamassa vieraili maailman suurimpia aluksia ihastelemassa neljän päivän aikana yli 300 000 päiväkävijää.

”Tapahtumassa tehdyssä Sponsor Insightin kävijätutkimuksessa ilmeni, että haastatelluista kävijöistä 96 prosenttia piti tapahtumaa melko tai erittäin hyvänä ja 94 prosenttia suosittelisi tapahtumaa. Nämä ovat olennaisia lukuja, kun Sail Training International tekee päätöksiä kaupungeista, jotka isänniksi valitaan”, Makkonen huomauttaa.

”Tärkeänä on pidettävä myös sitä, että haastatteluiden perusteella kävijät käyttivät Kotkassa tapahtuman aikana 20-24 miljoonaa euroa, josta noin 13-15 miljoonaa euroa tuli Kotkan ulkopuolelta.”

Kantasataman uudet rakennukset erona aikaisempaan

Kotkan Tall Ships Races -hakemuksessa on tuotu näyttävästi esille myös Kantasataman infrastruktuurin koheneminen vuoteen 2024 mennessä.

Hakemuksessa muistutetaan uusien Satama Areena -tapahtumakeskuksen ja Xamkin kampuksen tuovan Kantasatamaan jo olemassa olevan Merikeskus Vellamon ohelle huomattavasti uusia mahdollisuuksia tapahtuman läpiviemiseksi korkeatasoisena.

”Pystymme sijoittamaan näihin uusiin rakennuksiin lähes kaikki tapahtumassa tarvittavat faciliteetit kuten kilpailukeskuksen, miehistökeskuksen, mediapalvelut ja myös halutessamme isoimmat juhlatapahtumat kuten avajaiset, miehistöjuhlan, kapteenien illallisen ja palkintojenjaon – puhumattakaan suurista konserteista ja vastaavista”, Makkonen sanoo.

Kotkan hakemukseen on laitettu tietoa myös nuorille purjehtijoille tapahtuman aikana suunnattavasta oheisohjelmasta ja yrityksille osoitetusta tarjonnasta, mm. kesällä 2017 suureen suosioon nousseista, purjealuksissa järjestetyistä deck partyista eli kansijuhlista.

Lisäksi hakemuksessa on kerrottu kaupungin tärkeimmistä matkailukohteista ja Kantasataman lähellä, keskustassa olevista palveluista.

Purjealusten omistajia ja kapteeneita kiinnostava tieto on koottu alustavaan laivojen sijoittelukarttaan ja myös reitit ja väylät Suomenlahdelta Kantasatamaan on kerrottu tarkasti.
”Nämä ovat myös asioita, joita kattojärjestössä arvostetaan – olkoonkin, että suurin osa Kotkaan tulevista noin 100 aluksesta on purjehtinut Kantasatamaan aikaisemminkin”, Makkonen kertoo.

Kotkan hakemuksen layoutin ja graafisen ilmeen on suunnitellut paikallisen mainostoimisto Mainoshuikea Oy:n Niko Soares.
Hakemuksesta on tehty päättäjiä varten sekä perinteinen printtiversio, 20-sivuinen neliväriesite että digiversio, jossa on mm. linkkejä videoihin, jotka esittelevät Kantasatamaa, uutta tapahtumakeskusta ja kampusta sekä tunnelmapaloja Kotkan edellisestä Tall Ships Races -tapahtumasta kesältä 2017.

Tall Ships Races -hakemus