Kirjastotalon tarveselvitys hyväksyttiin – hankesuunnittelu alkaa 2023

Julkaistu 08.02.2021

Kotkan kaupunginhallitus on hyväksynyt Kotkan kirjastotalon tarveselvityksen, jonka mukaan kirjastotalo peruskorjataan runsaalla 6 miljoonalla eurolla. Hallitus päätti samalla, että kirjaston hankesuunnittelu käynnistetään vuonna 2023 ja valmistellaan siten, että hankesuunnitelma on päätöksenteossa ennen vuoden 2024 talousarviokäsittelyä.
Kaupunginhallitus edellyttää lisäksi, että hankeselvitysvaiheessa huolehditaan siitä, että kirjaston saavutettavuus ja esteettömyys huomioidaan ja kuullaan kuntalaisia, käyttäjäryhmiä ja vaikuttamistoimielimiä.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen, kun Juha Attenberg (vihr) esitti Olli Kekkosen (ps) kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Valmistelussa tulisi ottaa tarkemmin ja laajemmin huomioon kirjaston toiminta ja tehtävät tulevaisuudessa ja myös se, mitä vaatimuksia tulevaisuuden kirjastorakennukselle tulee asettaa.
Palautusesitys hävisi äänestyksessä lukemin 10-3.

Kirjastotalon tarveselvitystyöryhmä piti parhaana vaihtoehtona nykyisen rakennuksen perusparannusta ja esitti sitä hankesuunnittelun pohjaksi. Toisena vaihtoehtona oli kirjastotalon rakentaminen uudisrakennuksena, joka olisi maksanut arviolta lähes 15 miljoonaa euroa.

Nyt valitussa vaihtoehdossa toteutetaan varsinaisen teknisen peruskorjauksen lisäksi sellaisia toiminnallisia muutoksia, jotka mahdollistavat kirjaston, keskusarkiston ja muiden mahdollisten käyttäjien toiminnan jatkumisen nykyisessä rakennuksessa pitkälle tulevaisuuteen. Uudisrakennukseen verrattuna kyseinen vaihtoehto on kustannustehokkaampi.

Tässä vaihtoehdossa voidaan myös säilyttää merkittävä 1970-lukua edustava julkinen rakennus Kotkan kaupunkikuvassa. Hankesuunnitteluvaiheessa tulee päätettäväksi ketkä tai mitkä tahot ovat kirjastotalon toimijoita kirjaston ja arkiston lisäksi perusparannuksen jälkeen.

Perusparannuksen tavoitehinta-arvio on 6,1 miljoonaa euroa. Talousarviossa vuodelle 2021 tai taloussuunnitelmassa vuosille 2022-2025 ei ole Kotkan kirjastotalolle esitetty investointivarausta.
Mikäli investointi ajoittuu 2025 jälkeiselle ajalle on hankesuunnittelu tarkoituksenmukaista käynnistää ja tuoda päätöksentekoon vuoden 2023 aikana.

Oikeanaikaisella hankesuunnittelulla varmistetaan se, että suunnitelmaan saadaan sisällytettyä kirjastosuunnittelun ajanmukaiset sisällöt ja toiminnalliset tavoitteet. Em. hankesuunnittelun aikataululla perusparannuksen varsinainen suunnittelu tehtäisiin vuonna 2024 ja peruskorjaus olisi mahdollista käynnistää 2025.

Vellamon vieressä oleva toimistorakennus ostetaan

Kaupunginhallitus päätti myös ostaa osoitteessa Tornatorintie 124 sijaitsevan toimistorakennuksen ESS Warehouse Oy:ltä kauppahintaan 120 000 euroa.

Kaupunki voi hyödyntää rakennusta lähivuosina Kantasataman rakennushankkeiden tukena vuokraamalla rakennusta työmaatoimistoksi tai omassa käytössään alueen esittelyssä ja vuorovaikutustilana.

Rakennukselle on laadittu valtiontukisäännösten edellyttämä ulkopuolinen, riippumaton arvonmääritys, jota esitetty hinnoittelu noudattaa.

Noin 400 neliömetrin kokoinen rakennus ei ole asemakaavan mukainen, joten sen purkaminen tulee ajankohtaiseksi viimeistään asemakaavan toteutuksen myötä. Asemakaavan toteutusajankohta on kuitenkin kyseisen alueen kohdalta avoin, lisäksi kaavoitus saattaa olla vielä myös altis muutostarpeelle tulevien hankkeiden myötä.

Yhtiö ja kaupunki ovat neuvotelleet usean vuoden aikana ja useassa vaiheessa rakennuksen ostamisesta kaupungille. Nykyisellään rakennuksella ei ole myöskään maanvuokrasopimusta. Yhtiö on kuitenkin ollut haluton purkamaan rakennusta. Tilanne on johtanut siihen, ettei yhtiö voi hyödyntää rakennusta, mutta kaupunki ei myöskään voi varmistua alueen käyttöönoton aikataulusta. Ratkaisua on etsitty rakennuksen kaupasta, jonka myötä kumpikin osapuoli pääsee edistämään omaa tavoitettaan.

Kaupungin omistuksessa rakennus on käytettävissä toistaiseksi ja purettavissa, kun maa-aluetta tarvitaan muuhun käyttöön.

Kaupunginjohtajan erityistoimivaltaa jatketaan

Kaupunginhallitus päättää lisäksi jatkaa hallintosäännön 17 luvun 6 §:n mukaista kaupunginjohtajan erityistoimivaltaa 12.4.2021 saakka, ellei muuta sitä ennen päätetä.

Hallintosäännön mukaan valtioneuvoston toteaman poikkeusolojen aikana sekä muun ilmenneen häiriötilanteen aikana kaupunginjohtaja voi hallintosäännön määräämästä toimivallasta poiketen käyttää päätösvaltaa peruspalvelujen turvaamiseksi, väestön terveyden säilyttämiseksi sekä häiriötilanteen normalisoimiseksi.

Erityistoimivallan mukainen päätös voi koskea toimenpiteiden yhteensovittamista, taloudellisten tai henkilöresurssien suuntaamista, tiedottamista tai muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä tehtävää. Erityistoimivallan käyttöönottamisesta ja sen lakkaamisesta päättää kaupunginhallitus.

Kaupunginjohtaja tekee häiriötilanteen aikaiseen toimivaltaansa kuuluvat päätökset valmiusjohtoryhmässä johtoryhmän jäsenen tai kokoukseen osallistuvan asiantuntijan esittelystä ja informoi hallitusta päätöksistä välittömästi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 27.1. jatkanut Kymenlaakson osalta tiukkoja rajoitusmääräyksiä 28.2. saakka. Yli 10 henkilön kokoontumiset ovat edelleen kiellettyjä. Kymenlaakson alue on edelleen pandemian leviämisvaiheessa eikä tautitilanne ole yhtään helpottunut, päinvastoin tilanne on muuttumassa vaikeammaksi.

Valtioneuvosto on varautunut edelleen tiukentamaan maakuntien väestölle asetettavia rajoituksia. Kaupungin valmiusjohtoryhmä on kokoontunut viikoittain ja linjannut kaupungin toimintoja ja palvelujen järjestämistä. Näin ollen on valmiuden ylläpitämiseksi ja kaupungin nopean reagointikyvyn takia tarkoituksenmukaista jatkaa kaupunginjohtajan erityistoimivaltaa maaliskuulle saakka, jolloin tilannetta voidaan arvioida uudelleen.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat