Reijo Paukku kirjoitti näytelmän Ruotsinsalmen taisteluista

Julkaistu 04.12.2020

Itämeren alueen suurin ja yksi Euroopankin merkittävimmistä meritaisteluista on myllertänyt vuosikymmeniä kotkalaisen teatterimiehen Reijo Paukun mielessä.
Parhaillaan Kotkassa vietettävä Ruotsinsalmi 230 vuotta –teemavuosi pakotti Paukun tarttumaan tuumasta toimeen ja kirjoittamaan näytelmän, jossa Ruotsinsalmen toisen meritaistelun tapahtumat ja niihin olennaisesti liittyvät henkilöt heräävät henkiin Nelosteatterin intiimissä tilassa.
Näyttämön ja katsomonkin rajoja laajennetaan videoiden, musiikin ja äänitehosteiden avulla ja 14 näyttelijän roolit vaihtelevat kohtausten myötä – vain sotaa käyviä serkuksia Venäjän keisarinna Katariinaa ja Ruotsin Kustaa III:ta esittävät Leena-Kaisa Kivioja ja Tommi Paju ”pysyvät lestissään”.

Sodan uhoa ja mielettömyyttä

Vaikka näytelmätekstissä selvitellään meritaistelun strategista kulkua ja laivojen määriä – niin venäläisten kuin ruotsalaisten – ja tykit paukkuvat, nousevat Paukun käsikirjoituksessa esiin ihmiset, heidän toiminnalliset motiivinsa ja tunteensa. Katariinan ja Kustaan valtapoliittiset pyrkimykset saavat vastaparikseen sotilaiden väsymyksen ja sodan mielettömyyden tunnustamisen.
Kymiläisten ja lammassaarelaisten naisten keskinäinen uho ja syyttely päättyvät ajatukseen yhteisestä seutukunnasta ja omasta elämästä ilman, että ”pyörittäisiin koko ajan isompien hikisis jalois”.

Voittajia vai häviäjiä?

Sodan ankea todellisuus häipyy välillä taka-alalle Katariinan hovin juhliessa edellistä, Viipurinlahdella saavutettua voittoa tai Kustaan ja päälliköiden viettäessä taisteluiden välissä leppoisaa iltanuotiohetkeä.
Epäonnisen, myrskyn runteleman venäläislaivaston rippeet joutuvat peräytymään ja taistelu päättyy venäläisten komentajan prinssi Nassau-Siegenin luovuttaessa sotalipun ja miekkansa ruotsalaisille. Näytelmän lopussa Katariinan ja Kustaan välienselvittelyssä kummankaan hallitsijan uho ei ole sammunut. Ihmiskunnan sotaisan historian jatkumista tavallisen kansan kustannuksella ennakoi Kustaan repliikki: ”Me maita jaamme, taistellaan, eikä ajatella laisinkaan, että jalkoihimme mutaa jää…”

Yhteistyö on voimaa

Reijo Paukku
Reijo Paukku

Teatteriryhmä Kimaran ja Reijo Paukun yhteistyö alkoi Paukun runoista rakennetun Marmorimies-runoillan toteutuksesta 2019.

”Keväällä 2020 harjoittelimme Paukun käsikirjoittamaa Ristin tie-pääsiäisnäytelmää, mutta koronaepidemia jäädytti hankkeen. Tietenkin korona varjostaa nyt valmisteilla olevaa Ruotsinsalmi-projektiakin, mutta kiehtovan paikallisen historian loihtiminen Nelosteatterin näyttämölle Reijo Paukun ohjauksessa innostaa mukaan lähteneitä. Työryhmän mielestä on upeata ja mielenkiintoista kertoa näytelmän keinoin niitä asioita, joita Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi –näyttely valottaa. Tekijöitä lämmittää myös se tuki, jota Vellamon taholta on saatu. Lisäksi Reijo Paukku ja Teatteriryhmä Kimara ovat molemmat saaneet toteutukseen Kotkan kaupungin kohdeavustuksen”, kertoo Esko Junkkari Teatteriryhmä Kimarasta.

Kimaralaisten lisäksi näytelmässä on mukana esiintyjiä Pyhtään Harrastajateatterista, Karhulan Työväennäyttämöltä ja Kotkan Nuorisoteatterista. Puvustukseen ja tarpeistoon apua saadaan Kotkan kaupunginteatterilta ja muilta alueen näyttämöiltä.
Valo- ja äänitehosteet, musiikki ja videokuva ovat tärkeä osa näytelmän visuaalisuutta: äänimaailman loihtii Jukka-Pekka Kairaneva, valoista ja videoista vastaa Johannes Kuorikoski.

Ruotsinsalmi 9.-10.7.1790 –näytelmän ensi-ilta on Nelosteatterilla (Satamakatu 4) itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 17.

Muut esityspäivät ovat joulukuussa 11.12. klo 19, 13.12. klo 15, 18.12. klo 19 sekä tammikuussa 8.1. klo 19, 10.1. klo 15, 15.1. klo 19 ja 17.1. klo 15.

Pääsylipun hinta on 10 e; ennakkovaraukset esko.junkkari@kymp.net.

Esityksissä huomioidaan viranomaisten koronaohjeistukset eli noudatetaan turvavälejä (katsomossa 36 paikkaa), käytetään käsidesiä ja edellytetään kasvomaskin käyttöä. Esityksessä ei myöskään ole väliaikaa.