Kotkan kaupunginhallituksen ilmapiiri parani entisestään

Julkaistu 17.12.2020

Kotkan kaupunginhallituksen jäsenet ovat sitä mieltä, että hallituksen työskentelyilmapiiri on parantunut entisestään. Jo vuosi sitten kaupunginhallituksen oman toiminnan arvioinnissa jäsenet olivat tyytyväisiä hallitustyöskentelyn ilmapiiriin ja vastikään tehdyn tuoreen arvioinnin perusteella ilmapiiri on entistäkin parempi. Työskentelyilmapiirin arvosana nousi vuodessa 3,9:stä 4,4:ään, kun asteikko on 1-5.

Yhteistyö toimii

Kun hallitukset jäsenet arvioivat yhteistyötä eri tahojen kanssa, parhaat pisteet saivat yhteistyö hallituksen puheenjohtajan kanssa (4,4) ja kaupunginjohtajan kanssa (4,3). Myös näissä arvioissa oli selvää nousua vuoden takaisesta.

Hyvät pisteet arvio antoi myös yhteistyöstä kaupunginvaltuuston kanssa (3,8) ja johtavien viranhaltijoiden kanssa (3,6).
Heikoimmin yhteistyö sujuu hallituksen ja seudun muiden kuntien välillä (2,8). Tässä vastauksessa tosin oli havaittavissa selvää hajontaa.

Hallituksen sisäistä toimintakulttuuria arvioitaessa eniten pisteitä saivat luottamuksellisen ilmapiirin toteutuminen (4,3) ja se, että puheenjohtaja luo toiminnallaan hyvää sisäistä toimintakulttuuria (4,3). Edellisen mittauksen arvosanat näissä kohdissa olivat 3,5 ja 3,7.

Kiitosta saivat lisäksi päätöksiin sitoutuminen myös äänestyksen jälkeen (4,2) ja arvostuksen ja kunnioituksen säilyminen myös ristiriitatilanteissa (4,2).

Hyviä pisteitä saivat myös esityslistan asioihin perehtyminen etukäteen (3,7) ja se, että tärkeisiin asioihin käytetään riittävästi aikaa (3,4). Vuosi sitten viimeksi mainitun kohdan arvosana oli vielä vaatimaton 2,8.

Eli kuten yksi kaupunginhallituksen jäsenistä kommentoi vapaissa vastauksissa: ”Toimintakulttuuri on kehittynyt, keskusteluissa huomioidaan erilaiset mielipiteet ja tavoittelemme tietoon perustuvaa päätöstä”.

Kaupunkistrategian toteuttamisessa on onnistuttu

Kaupunkistrategian laadintaa ja seurantaa arvioitaessa hallituksen jäsenet antoivat parhaat pisteet sille, että strategia ohjaa päätöksentekoa (4,2).

Hallitus on mielestään myös onnistunut strategian toteuttamisessa ja toimeenpanon käynnistämisessä (4,0). Myös näissä kohdissa on huomattavaa nousua edellisestä mittauksesta.

Kaupungin omistajapolitiikkaa arvioitaessa hallitus on sitä mieltä, että omistajapolitiikka ja sen sisältämä omistajastrategia toteuttavat Kotkan strategisia tavoitteita (3,7).

Kaiken kaikkiaan kaupunginhallitus on kuluvan vuoden aikana mielestään onnistunut hallituksen toimintakulttuurin ja päätöksentekoilmapiirin kehittämisessä, talouden hoidossa ja tasapainotusohjelman toteutuksessa sekä konsernin edunvalvonnan kehittämisessä.

Parantamisen varaa kaupunginhallitus näki kuntalaisten osallisuudessa ja hallituksen vuorovaikutuksessa kuntalaisten suuntaan, maakuntatason yhteistyössä, vuoropuhelussa lautakuntien kanssa, vapaassa vuoropuhelussa puolueiden välillä sekä hallituksen ja valtuuston välisessä tiedonkulussa.

Kaupunginhallitus otti arvioinnissa kantaa myös siihen, mihin asioihin kaupunginhallituksen tulee ensi vuonna paneutua.
Näitä ovat etenkin edunvalvonta ja elinvoima-asiat, pitkäaikainen taloudenhoito ja investoinnit, maakuntavaalit ja hyvinvointi-/sote-alueeseen liittyvä lainsäädäntö sekä kaupunginhallituksen ja valtuuston välinen tiedonkulku.

Kiitosta myös virkamiehiltä

Kaupunginhallituksen työtä arvioivat tälläkin kertaa hallituksen jäsenten lisäksi Kotkan johtavat virkamiehet.
Myös heidän antamissaan vastauksissa korostuivat hallituksen työskentelyilmapiirin näkyvä paraneminen ja onnistuminen keskeisissä asioissa, kuten talouden hoidossa ja siinä, että strategia ohjaa päätöksentekoa.                  .

”Kokonaisuudessaan hallitus on onnistunut hyvin, joka kuvastaa hallituksen jäsenten perehtyneisyyttä sekä nykyisen puheenjohtajan roolia sovittelevana ja toisten ajatusten kuulijana sekä hyvänä yhteenvetäjänä. Vaikka hallituspöydän ympärillä on joissain asioissa kirjavia mielipiteitä, ajatuksia sekä ratkaisuehdotuksia, niin käsittely asiallista ja iso kuva kohdallaan. Puheenjohtajan rauhallisuus joka tilanteessa on oikein hyvä ominaisuus”, todettiin mm. yhdessä avoimessa kommentissa.

Toimintaa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa arvioitaessa parhaat arvosanat virkamiehet antoivat yhteistyölle hallituksen puheenjohtajan kanssa. Virkamiesten mielestä hän luo toiminnallaan hyvää sisäistä toimintakulttuuria (4,6). Vuosi sitten arvosana oli 3,7.

Korkeita pistemääriä saivat myös arvostuksen ja kunnioituksen säilyminen ristiriitatilanteissa (4,0), luottamuksellisen työskentelyilmapiirin toteutuminen (4,0) sekä se, että yhteiset pelisäännöt ovat olemassa ja niistä pidetään kiinni (4,0).

Oman toiminnan arviointi osa talousarviotavoitteita

Tulokset perustuvat kaupunginhallituksen oman toiminnan arviointiin, joka oli määritelty kaupunginhallituksen vuoden 2020 talousarviotavoitteisiin. Kyselyn sisältö oli sama kuin vuonna 2019.

Toiminnan arvioinnin muodostivat kaksi kyselyä. Toisen kyselyn vastaajajoukon muodostivat hallituksen kokouksiin osallistuvat päättäjät ja toisen vastaajina olivat johtavat viranhaltijat.

Arvioinnissa mitattiin asteikolla 1-5 mm. hallituksen toiminnassa onnistumista, hallituksen työskentelyn ilmapiiriä, yhteistyötä viranhaltijoiden kanssa ja strategian toteutumista sekä sen seurantaa.
Vastausten keskiarvot vaihtelivat välillä 2,784,63 (edellisenä vuonna 2,4 – 3,8)

Arviointi toteutetaan jatkossakin vuosittain ja sen tuloksia käytetään kaupunginhallituksen vuosittaisten tavoitteiden asettamiseen.

KaupunginhallitusSähköinenarviointi2020 (pdf)