Masennuskomedia on inhimillinen kuvaus kilpailuyhteiskunnan kääntöpuolelta

Julkaistu 07.11.2020

Mari Rantasilan ohjaama näytelmä Masennuskomedia sai ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä marraskuussa 2020.

Masennuskomedia on inhimillinen kuvaus kilpailuyhteiskunnan kääntöpuolelta, kun työlleen omistautunut suuren metalliyhtiön johtaja, viisikymppinen Eeva Ahonen saa työpaikallaan totaalisen hermoromahduksen – ja potkut.

Eeva heittää mielialalääkkeet roskikseen, mutta pääsee kuitenkin ylös kotisohvalta vain huomatakseen, ettei kukaan enää halua palkata häntä. Lääkärin kehotuksesta Eeva lähtee vastentahtoisesti tutustumaan mielenterveyskuntoutujien työkeskukseen.   

Pian Eeva huomaa ratkovansa työkeskuksen ja uusien tuttaviensa ongelmia, vaikka hänen unelmissaan kangastelee paluu todelliseen työelämään. Kun Eevan ex-kollega haluaa kohottaa yrityksensä eettistä profiilia tekemällä suurtilauksen työkeskuksesta, Eeva uskoo tilaisuutensa koittaneen! 

Työkeskuksen tuottavuusaste, laatu ja määrä eivät tosin vastaa kysyntää, joten Eeva joutuu ajamaan uudistuksia: huippuunsa hiottua organisointia, tehostamista ja perinpohjaista työkulttuurin muutosta. Nyt jos koskaan tarvitaan ajattelua boksin ulkopuolelta, mutta onnistuuko se mielenterveyskuntoutujilta? Ja onnistuuko se Eevalta? 

Masennuskomedia on tiukasti ajassa oleva teatteriesitys työelämästä burnout- ja masennuspotilaiden luvatussa maassa. Inhimillinen komedia kuvaa kilpailuyhteiskunnan muottiin itsensä pakottavan ihmisen rimpuilua, kontrollintarvetta ja itsepetosta hillittömän hauskasti, oivaltavasti ja suurella sydämellä.

Teema yhä ajankohtaisempi

Näytelmän ohjaaja Mari Rantasila on vahvasti sitä mieltä, että Masennuskomedian teema eli työn ja mielenterveyden suhde oli jo Suomen Kansallisteatterin kantaesityksessä vuonna 2017 hyvin ajankohtainen ja sitä se on edelleen. Idean näytelmään Rantasila kertoo saaneensa jo 1990-luvulla.

”Kävin silloin ottamassa valokopioita helsinkiläisessä Paloheinän työkeskuksessa ja silloin ihailin tosi paljon sitä kuinka hienon ilmapiirin paikan johtaja oli saanut luotua keskukseen. Mietin, että miksi niin sanotuissa oikeissa töissä hirveän harvoin näkee samanlaista ilmapiiriä ja tilannetta, jossa työntekijöiden persoonallisuus otettaisiin huomioon ja jokainen tekisi töitä omien resurssiensa mukaan”, Rantasila kertoo.

Näiden kokemustensa pohjalta Rantasila päätti vielä joskus tekevänsä ohjauksen tästä teemasta ja alunperin ajatus oli tehdä Masennuskomediasta elokuva, mutta sitten hankkeelle ei löytynytkään rahoitusta.

”Neljä vuotta tehtiin tästä elokuvaa, mutta kun se sitten viime metreillä kaatui, niin sen verran suivaannuttiin, että päätettiin tehdä aiheesta näytelmä”.

Vakava aihe paremmin perille komedian keinoin

Mutta miksi vakavasta, yhteiskunnallisesti tärkeästä aiheesta sitten piti tehdä komedia?

”No ensinnäkin ne työkeskuksessa kuntoutujina olevat, jotka tutustuivat ideaan, sanoivat, että kai siitä tulee hauska ja älkää vaan tehkö mitään uhrijuttua. Ja toiseksi uskon siihen, että näin vakava aihe menee ihmisille paremmin perille kun sitä käsittelee komedian keinoin”, Mari Rantasila perustelee.

Masennuskomedian ovat kirjoittaneet ohjaaja Rantasilan alkuperäisidean pohjalta käsikirjoittaja-ohjaajat Kirsikka Saari ja Jenni Toivoniemi, elokuvatuotantoyhtiö Tuffi Filmsin palkitut tekijät.
Saaren käsikirjoittama menestyskomedia Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2014.
Saari sai parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkinnon elokuvasta Hölmö nuori sydän vuonna 2019.

Näytelmän rooleissa ovat Anne Niilola, Kari Kukkonen, Miia Maaranen, Osku Haavisto, Lise Holmberg,
Aapo Puusti (vier. TEAK) ja Sami Harjula (vier.).

Katso lisätietoja näytelmästä https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/masennuskomedia/