Kaupungintalon valtuustosalin suuri kuvakudos konservoidaan

Julkaistu 17.11.2020

Kotkan kaupungintalon valtuustosalin alkuperäiseen sisustukseen kuuluva kuvakudos vuodelta 1934 konservoidaan.
Tekstiilitaiteilija Greta Skogster-Lehtisen (1900-1994) suunnitteleman teoksen ”Kotka ja elinkeinoelämä” konservointiin on Greta ja William Lehtisen säätiöltä saatu 5 000 euron apuraha. Apurahan turvin Kymenlaakson museon tekstiilikonservaattorin työpariksi saadaan toinen alan ammattilainen helpottamaan suurikokoisen teoksen (7 m x 3,5 m) käsittelyä.

Työn kuluessa teos puhdistetaan sen pintaan vuosikymmenten aikana kertyneestä liasta ja pölystä. Muita teoksessa olevia vaurioita päästään tutkimaan tarkemmin vasta sitten, kun teos on irrotettu valtuustosalin seinältä marraskuun 2020 lopulla. Samalla tutkitaan ja dokumentoidaan myös teoksen alkuperäistä väritystä ja materiaaleja. Konservointi mahdollistaa Kotkan kaupungin taidekokoelmaan kuuluvan kuvakudoksen esittelyn näyttelyssä laajemmalle yleisölle.

Kotkan kaupungintalon valtuustosalin seinällä rakennuksen alusta alkaen ollut kuvakudos on merkittävä osa Kotkan kaupungin julkisten rakennusten historiaa. Myös taiteilijan omassa tuotannossa teoksella on merkittävä asema. Skogster-Lehtinen suunnitteli 1930-luvulta alkaen useita kuvakudoksia teollisuuden toimistorakennuksiin sekä muihin julkisiin rakennuksiin. Hän suunnitteli myös mm. kirkkotekstiilejä, verhoja, vaatetuskankaita ja huonekalukankaita sekä mattoja.

Greta Skogster-Lehtisen kuvakudos ”Kotka ja elinkeinoelämä” Kotkan kaupungintalon valtuustosalissa. Kuva Kymenlaakson museo.