Kotkan tulosennuste on edelleen ylijäämäinen

Julkaistu 19.10.2020

Kotkan kaupungin kuluvan vuoden tuloksen ennustetaan edelleen olevan plusmerkkinen.
Vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden perusteella tehdyn ennusteen mukaan ylijäämä olisi 0,8 miljoonaa euroa, mikä on 0,7 miljoonaa talousarviota parempi. Käytännössä voidaan puhua edelleen nollatuloksesta.
Kaupunginhallitus merkitsi talouskatsauksen tammi-syyskuulta tiedoksi.

Verotuloja Kotkassa ennakoivaan kertyvän koko vuodelta 221,3 miljoonaa euroa, mikä on 1,1 miljoonaa euroa talousarviota vähemmän. Verotuloennuste on noussut 4,5 miljoonaa euroa elokuun ennusteesta, koska kuluvan vuoden tilityksien kehitys sekä tiedot valmistuvasta verotuksesta tukevat aiempaa parempaa ennustetta.

Valtionosuuksia kaupungille on kertymässä 132,4 miljoonaa euroa, mikä on 11,7 miljoonaa euroa talousarviota enemmän. Ennusteessa on huomioitu hallituksen 5. lisätalousarvion sekä budjettiriihen päätökset.

Menopuolella suurimmat ylitykset talousarvioon verrattuna syntyvät hyvinvointilautakunnassa, jonka ennuste päätyy noin 4,6 miljoonan euron ylittymiseen ulkoisen toimintakatteen osalta.

Summasta suurin osa on ulkoisia toimintakuluja, joiden ylityspaine on noin 4,3 miljoonaa euroa. Asiakaspalvelujen ostoissa merkittävin osuus talousarviossa on sosiaali- ja terveyspalvelujen ostot Kymsotelta. Ennusteessa on varauduttu 8 miljoonan euron pakolliseen varaukseen pohjautuen Kymsoten antamaan arvioon alijäämän kehittymisestä kuluvan vuoden aikana.
Henkilöstökulujen ylittyminen ennusteessa johtuu hankerahoituksilla toteutettavista toiminnoista. Kulupuolella maksettavien avustusten säästöinä merkittävin osa tulee kotihoidontuesta varhaiskasvatuksessa.

Kaupunkirakennelautakunnan käyttötalouden ennustetaan jäävän 1,1 miljoonaa euroa talousarvion mukaista toimintakatetta heikommaksi. Heikennys tulee pääasiassa joukkoliikenneyksiköstä, jonka toimintakatteen ennustetaan jäävän 0,8 miljoonaa euroa talousarviota heikommaksi johtuen koronaviruksen aiheuttamasta matkustajamäärän vähenemisestä.
Myös kaavoitustuottojen ennustetaan jäävän 0,3 miljoonaa euroa talousarviota pienemmiksi.

Lisä- ja ylityökielto jatkuu

Kaupunginhallitus päätti, että Kotka jatkaa jo useita vuosia kaupungissa käytössä ollutta yli- ja lisätyökieltoa myös vuosina 2021 ja 2022, koska kaupungin talous vaatii edelleen tiukkaa kustannusseurantaa.

Yli- ja lisätyökielto on toiminut henkilöstömenojen tehokkaana säästökeinona ja kustannukset ovat vähentyneet vuosien aikana merkittävästi.

Linjauksena on, että pääsääntöisesti yli- tai lisätöitä ei tehdä kuin vain erittäin painavista ja perustelluista syistä. Yli- ja lisätöiden teettäminen edellyttää aina esimiehen antamaa ylityömääräystä. Jos työntekijä oma-aloitteisesti ilman esimiehen määräystä tekee yli- tai lisätyötä, tätä ei korvata rahana eikä vapaa-aikana. Yli- ja lisätöiden kehittymistä seurataan ja niistä raportoidaan kaupunginhallitukselle puolivuotisraporttien yhteydessä.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Kotkan kaupunki jatkaa säästösyistä otettavien palkattomien vapaiden toimintamallia 31.12.2022 saakka.

Palkatonta virka- tai työvapaata on mahdollista pitää seuraavin ehdoin:

  1. Vapaalla olevan henkilön tehtäviin ei oteta sijaista eivätkä ostopalvelut saa tämän johdosta lisääntyä. Vapaan pitäminen ei myöskään saa aiheuttaa ylityökorvausten, oto-palkkioiden tai vastaavien korvausten maksamista eikä kohtuutonta työmäärän lisäystä muille työyhteisössä työskenteleville.
  2. Sama henkilö voi käyttää tässä tarkoitettua palkatonta vapaata enintään 25 työpäivää (5 viikkoa) vuodessa. Palkkaa vähennetään vain työpäiviltä, ei viikonlopun ajalta. Vapaan voi pitää myös jaksoissa tai yksittäisinä päivinä.
  3. Palkaton vapaa vähennetään sen kuukauden palkanmaksun yhteydessä, jona palkaton vapaa pidetään.
  4. Esimies hyväksyy ja myöntää palkattoman vapaan työtilanteeseen sopivaksi ajankohdaksi.
  5. Mikäli työntekijä sairastuu ennen säästösyistä pidettävän vapaan alkamista, mutta hyväksymispäätöksen tekemisen jälkeen, palkaton vapaa tulee siirtää pidettäväksi myöhempänä ajankohtana.

Kaupunginhallitus päätti myös, että Kotkan vakituisen henkilöstön palkanmaksupäivä muuttuu siten, että palkkapäivä on 15.6.2021 alkaen kuukauden 15. päivä tai edellinen arkipäivä. Muutos tehdään portaittain.

Kotkan kaupungin ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen vakituisille kuukausipalkkaisille työntekijöille on maksettu palkka kuukauden ensimmäinen arkipäivä. Käytäntö on ollut voimassa vuosikymmeniä ja siitä on muotoutunut paikallisen sopimuksen kaltainen yleinen toimintamalli.

Vakituisten palkkapäivän siirtäminen kuukauden puoliväliin on noussut tarpeelliseksi useista eri syistä johtuen. Kun vakituisille työntekijöille on maksettu palkka kuukauden ensimmäinen arkipäivä, on palkanmaksu koko kuukauden ajalta ns. ennakkoa.

Tämä on aiheuttanut valtakunnallisen tulorekisterin osalta hankaluuksia. Takautuvien korjausten laadinta kuormittaa sekä Sarastian että talousyksikön että henkilöstöasioiden yksikön resursseja ja aiheuttaa kustannuksia. Tulorekisterin osalta kuun puoliväli on parempi palkanmaksupäivä, koska korjauksia tulee vähemmän. Palkkojen korjaukset heijastuvat korjauksina myös mm. Kevan ja työllisyysrahaston tilityksiin.
Toimenpiteellä pyritään löytämään säästöjä rakenteista, toimintakäytännöistä ja palkanprosessista tehostamalla toimintoja ja prosesseja. Tavoitteena on estää henkilöstöön kohdentuvia säästöpaineita.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat