Erikoinen, lumoava ja runollinen tulkinta Buster Keatonista

Julkaistu 06.10.2020

Vanhan amerikkalaisen elokuvan koomikoita fanitetaan kolmessa ryhmässä:
Yhdet tykkäävät Ohukaisen ja Paksukaisen hulvattomasta crazy-komediasta.
Toiset pitävät Charlie Chaplinin romanttisesta charmista.
Kolmannet ihailevat Buster Keatonin kivikasvomaista, melankolista olemusta ja hänen omintakeista huumoriaan.
Kirjailija Kari Hotakainen kuuluu Keatonin faneihin ja hänen kirjoittamansa erikoinen, lumoava ja runollinen tutkielma Buster Keatonista on monien mielestä parasta Hotakaista.

Kotkan kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä ensi-iltansa 8.10. saava Hotakaisen romaanin näyttämösovitus ”Buster Keaton – elämä ja teot” on syvämietteisen hilpeä ja melankolisen ratkiriemukas syväluotaus ihmisenä olemiseen.
Hotakaisen aforistiset mietteet saavat rinnalleen musiikkisäestyksen sekä slapstick-huumorin, jotka omalla huomaamattomalla tavallaan kommentoivat ja täydentävät Busterin omalakista maailmaa.

Hotakaisen teos on mielikuvituksellinen tutkielma eräänlaisesta keatonismista, tavasta olla ja elää lakonisesti, huomaamattomasti, silti elämästä iloiten.
Busteriksi itsensä esittelevä, sisäänpäin kääntynyt päähenkilö on ammatiltaan varaosien myyjä sekä vapaa-aikoinaan elokuvissa esiintyvä koomikko. Tästä lähtökohdasta käsin aletaan kertoa 20-luvun tähden, Buster Keatonin ehkä todellista, ehkä kuviteltua elämää lapsuudesta aikuisuuteen. Puheenvuoron saavat mm. isä ja äiti, konnuuksiin kyllästynyt talonmies, ensimmäinen vaimo, poika aikuisiässä, työkaverit kuten Charlie Chaplin sekä Keatonin elokuvia analysoiva psykologi Alice Miller.

Rento ja hauska estradishow

”Buster Keaton – elämä ja teot” -näytelmän on kaupunginteatterin Naapuri-näyttämölle ohjannut Miko Jaakkola, joka on myös dramatisoinut teoksen yhdessä Rauno Ahosen kanssa. Jaakkola on myös lavastanut ja puvustanut esityksen ja tehnyt lisäksi näytelmän videosuunnittelun.

”Esitys on luonteeltaan estradishow, jossa yhdistetään musiikkia, jonkin verran splapstickia ja kohtauksia Keatonin elämästä hyvin episodimaisella rakenteella”, Jaakkola kuvailee Naapuri-näyttämön esitystä.
Kari Hotakaisen romaania, johon näytelmä perustuu, Jaakkola luonnehtii erittäin hauskaksi ja niinpä myös teatterisovituksesta on pyritty tekemään hyvin rento esitys.

Samalla Jaakkola, joka on Kotkan kaupunginteatterin johtaja, kertoo, että näytelmässä ollaan myös vakavien asioiden äärellä, kun sitä on jouduttu työstämään koronapandemian keskellä ja tilanteessa, jossa teatterin kevätkausi jouduttiin keskeyttämään ja vielä nyt syksylläkin esityksiin ei voida ottaa kuin rajattu määrä yleisöä.

”Näytelmäsovitus käsittelee paitsi elokuvantekijöiden maailmaa, myös teatteria ja tätä meidän omaa elämäämme täällä. Sen vuoksi me olemme lisänneet näytelmään sellaisia kohtia, joissa me kerromme omasta arjestamme ja siitä miten me tätä työtä teemme kaikkien ihmissuhdesotkujen, taloudellisten leikkausten ja koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten keskellä. Ja vielä kuutena päivänä viikossa ja liian pitkinä työpäivinä.”

Näytelmän rooleissa ovat Mirka Mylläri, Mikkomarkus Ahtiainen ja Antti Leskinen.

”Pidän siitä, että esitys on riisuttu kaikesta turhasta eikä olla hienojen lavasteiden ja täydellisten pukuvaihtojen keskellä. On vain yksinkertaisuudessaan tarina ja ihminen, joka kertoo sitä tarinaa. Tässä saa olla näyttelijänä aika herkillä – mitä tahansa voi tavallaan tapahtua tämän tyyppisessä esityksessä. Pidän myös siitä, että näyttämöllä on näkyvillä paljon sellaisia asioita, joita katsoja ei tavallisesti näe. Se on pelottavaa, mutta samalla vapauttavaa”, Mirka Mylläri kertoo.

Lue lisää https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/buster-keaton-elama-ja-teot/