Rakastetut ruotsalaiset lastenkirjat kantaesityksenä teatterissa

Julkaistu 28.08.2020

Miia Maarasen ohjaama näytelmä Lasse-Maijan etsivätoimistosta saa kantaesityksensä Kotkan kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä 1. syyskuuta.
Rakastettuihin ruotsalaisiin lastenkirjoihin perustavassa näytelmässä on kaksi osaa, Elokuvateatterin arvoitus ja Palokunnan arvoitus. Supersuositut etsivätarinat ovat nyt ensimmäistä kertaa teatterin lavalla. Lasse-Maijan etsivätoimiston seikkailut ovat kirjastojen lainatuimpien kirjojen joukossa.

 ”Kun viime helmikuussa aloitimme Lasse-Maijan etsivätoimiston harjoitukset, kenelläkään ei ollut aavistusta siitä, mitä tiellemme tulisi. Aloitimme tutustumalla ilmaisutaitoon sekä roolityöskentelyyn ja harjoittelimme tyhjällä Naapurinäyttämöllä. Maaliskuussa koronatilanne oli eskaloitunut niin pahaksi, että jouduimme keskeyttämään harjoitukset ja keväinen ensi-ilta peruttiin. Onneksi olimme ehtineet saada näytelmän rungon kasaan. Olimme harjoitelleet koreografioita ja laulutkin olivat tulleet tutuiksi”, kertoo näytelmän ohjaaja Mia Maaranen.

”Laitoimme Lasse-Maijan etsivätoimiston pakettiin tietämättä, tulisimmeko koskaan esittämään ainoatakaan esitystä. Toiveikkaana kuitenkin jatkoimme teatterilla lavastuksen tekoa, projisointikuvien piirtämistä sekä valojen ja äänien suunnittelua.
Ilo oli suuri, kun saimme syksyn ensi-illan kalentereihimme. Yhtä lukuun ottamatta kaikki työryhmän jäsenet jatkoivat mukana näytelmässä myös syksyllä. Pääsimme harjoittelemaan oikeissa lavasteissa. Saimme mukaan äänet ja valot, roolivaatteet ja rekvisiitta löytyivät vähitellen ja juttu alkoi näyttää ihan oikealta näytelmältä”, Maaranen iloitsee.

Myös näytelmän dramatisoinnista vastaava Pia Lunkka on ensi-illan alla innoissaan.
”Ihanaa, että saamme tehdä täysin uusia tarinoita näyttämölle! Nämä kirjat muuntuivat mielessäni heti tapahtumiksi, toiminnaksi ja kuviksi. Iloitsen tästä yhteistyöstä myös siksi, että nuorisoteatterin nuoret ovat saaneet tehdä töitä oikeiden ammattinäyttelijöiden kanssa. Näyttelijä Miia Maaranen hyppäsi ansiokkaasti ohjaajan saappaisiin sekä näyttelijät Ella Mustajärvi ja loppuversiossa Anne Niilola näyttämölle.  Voin vain kuvitella, miten kihelmöivän hauskaa on ollut ”sotkea pakkaa” ja saada olla osana tiimiä!”, Lunkka hehkuttaa.

Yhteistyö Nuorisoteatterin kanssa jatkuu

Kotkan kaupunginteatteri on valmistanut näytelmän yhteistyössä Kotkan Nuorisoteatterin kanssa.
”Haluamme Nuorisoteatterissa yllättää, kehittää ja kehittyä. Nuoren näkökulmasta tämä paketti on varmasti ollut myös kouluttava matka. Lasse-Maijan etsivätoimisto soveltuu kaikenikäisille katsojille. Yhteistyönä toteutetut tuotantomme ovat kiinnostaneet laajalti meille uusiakin yleisöjä. Se on kullanarvoista”, Lunkka kertoo.

Esityksessä nähdään siis lahjakkaita kotkalaisia teatterinharrastajia ja kaupunginteatterin ammattilaisia tekemässä teatteria yhdessä. Koe-esiintymisen perusteella näytelmään valittiin joulukuussa 2019 yhdeksän nuorta, jotka ovat Eemeli Sipari, Jesse Snygg (näytelmän Lasse), Siiri Honkonen, Roope Autio, Tuomas Guseff, Eero Turppo, Maisa Rämänen (näytelmän Maija), Venla Vitikainen ja Joanna Hammarberg. Näyttämöllä nähdään myös ammattinäyttelijä Anne Niilola.

”Lasse-Maijan parissa työskentely on monipuolista. Olen oppinut paljon uutta, erityisesti lastenteatterista. Harjoitusten ja koulun tasapainottaminen on ollut välillä haastavaa, mutta silti hyvin palkitsevaa. Kokemus on ollut verraton ja riemukas – koronasta huolimatta!”, Maisa Rämänen kertoo.

Nuorten kanssa työskentely on tehnyt vaikutuksen myös ohjaaja Miia Maaraseen.
”Olen äärimmäisen kiitollinen, että olen saanut mahdollisuuden työskennellä Kotkan Nuorisoteatterin kanssa. Nuorten varaukseton luottamus, vilpittömyys ja ilo tehdä teatteria ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. Olen oppinut omasta työstäni paljon. Jokainen nuori on oma, ainutlaatuinen itsensä ja yhdessä luomme upean maailman. Teatterin ammattilaiset ovat ottaneet nuoret siipiensä suojaan ja opastaneet heitä kukin omalla tahollaan. Toivon, että yhteinen tekeminen ja positiivinen ilmapiiri heijastuvat myös katsomoon ja kotkalaiset tulevat katsomaan, miten lahjakkaita ja hienoja nuoria täällä kasvaa.”

Näytelmän musiikin sävellyksistä ja sanoituksista vastaavat Juho Roslakka, Toni Mustonen ja Simo Pitkänen.  Valosuunnittelu ja projisoinnit ovat Niklas Malisen käsialaa, projisointien kuvitukset Paula Penttilän ja lavasteet Samuli Holmin.

Katso lisätietoja esityksestä https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/lasse-maijan-etsivatoimisto/

(Linkki poistettu teatterin sivustolta)