Pääkirjaston palveluilme uudistui – tutut palvelut yhdestä pisteestä

Julkaistu 04.06.2020

Kotkan pääkirjasto avautui koronasulun jälkeen uudistuneena. Lasten ja nuorten palvelut on nyt keskitetty ensimmäiseen kerrokseen. Aikuisten palvelut ovat koottu toisen kerroksen palvelualueelle. Järjestelyllä on saatu lisää tilaa ja toiminnallisuutta lapsille ja nuorille sekä enemmän rauhallista luku- ja työskentelytilaa kaikille kirjastoasiakkaille.

Lastenvaunuilla helposti osastolle

Lasten ja nuorten lukuhalun vähentyminen on huolestuttanut kirjastoja ympäri Suomen. Kotkan kaupunginkirjaston uudistus on osa paikallista lukukulttuurin tukemista. Uusi viihtyisä ja esteetön lasten- ja nuortenosasto houkuttelee sekä lapsiperheitä että nuoria viivähtämään kirjojen keskellä.

Kaikki lasten ja nuorten palvelut on koottu entisen satuhuoneen pariksi kirjastotalon ensimmäiseen kerrokseen. Uusi lastenosasto on helposti saavutettava. Lastenvaunuilla pääsee pääovesta suoraan osastolle, lastenhoitotila on osaston vieressä, ja käytettävissä on myös rauhallinen soppi imetykseen.

Konsoli- ja tietokonepelaamiseen on tehty pelihuoneet, ja yksi huone on varattu mm. pienten lasten lukutuokioille. Entinen yhteisötila Einon kammari on muuttunut rennoksi nuorten alueeksi. Nuorten alueella ei vielä toistaiseksi ole nimeä. Sopivaa nimeä etsitään nimikilpailulla syksyllä.

Oleskelu- ja leikkitilaksi avautuva satuhuone on osin keskeneräinen: tilaan valmistuu taiteilija Petronella Grahnin luoma satumaalaus. Satuhuone on perheiden käytettävissä kirjaston aukioloaikana aina kun tilassa ei ole satutunteja, nukketeatteria tai muita lasten tapahtumia. Tilassa voi leikin ja oleilun lisäksi lukea ja lainata kuvakirjoja.

Lasten ja nuorten palvelupiste on uudella osastolla, ja lisäksi ensimmäisen kerroksen aulatilassa, näyttelyalueen vieressä, on automaatti lainaukseen ja palautukseen.

Lisää lukurauhaa ja työtiloja

Aikuisten lehtilukusali on siirtynyt kirjaston toiseen kerrokseen. Tilaan pääsee myös hissillä. Lehtisalissa on lehtivalikoiman lisäksi alue e-aineistojen lukuun, useita asiakaspäätteitä sekä runsaasti uutta rauhallista tilaa lukemiseen sekä yhä lisääntyvään opiskeluun ja etätyöskentelyyn.

Aikuisten alueen palvelut tuotetaan yhdessä palvelupisteessä uuden avaran lehtisalin vieressä. Myös 3D-, digitointi- ja editointipisteet ovat siirtymässä toiseen kerrokseen, joten jatkossa uusien digitaalisten palvelujen käyttöapu on helposti tarjolla aivan työpajahuoneiden vieressä.

Kesän aikana asiakkaille avautuu lisäksi uusia pienryhmille ja yksin työskentelyyn soveltuvia tiloja kirjaston kolmanteen kerrokseen, jossa on edelleen myös opintolukusali sekä olohuonemainen yhteisötila Katariinan kammari ja monipuolisesti varusteltu mediatila.

Lisäksi yhteisövarauksia voi tehdä kirjaston kellarikerroksessa sijaitsevaan Kotka-kotiseutukokoelman tilaan. Kaikissa yhteisötiloissa on monipuolinen kokoustekniikka.

Toistaiseksi kirjaston tiloja ei kuitenkaan voi varata kesäajan kokoontumisiin. Myöskään henkilökohtaista opastusta vaativia 3D- ja digitointipalveluja ei toistaiseksi ole saatavilla.