Itämeripäivä tavoittelee ennätystä – tarjolla neljännesmiljoona kala-ateriaa

Julkaistu 08.06.2020

John Nurmisen Säätiön lanseeraama, aina elokuun viimeisenä torstaina vietettävä Itämeripäivä juhlistaa Itämeren rikasta kulttuuriperintöä ja luontoa.
Mukana on jo yli 100 tahoa ja toimijaa, ja myös Kotkassa, Tallinnassa, Pietarissa ja Tukholmassa osallistutaan päivän viettoon. Helpoin tapa osallistua päivään on syömällä Itämeri-ystävällistä ruokaa.

Tänä vuonna 27.8. vietettävä Itämeripäivä tarjoaa monia konkreettisia tapoja osallistua juhlintaan ympäri Suomea. John Nurmisen Säätiö on kutsunut mukaan kaupungit, koulut, tutkimuslaitokset, yliopistot, yritykset, sukeltajat, ravintolat ja suurkeittiöt, säätiöt, mediat sekä kulttuurikentän toimijat, kuten museot, kirjastot ja musiikintekijät. Suuri yleisö kutsutaan mukaan erilaisilla kampanjoilla ja tapahtumilla.

ItämeripäivääItämeripäivän moninaiset teot ja tapahtumat järjestää laaja kumppanijoukko ympäri Suomen. Kaupungeista mukana Itämeripäivän juhlinnassa ovat jo muun muassa, Espoo, Helsinki, Kotka, Lahti, Pori, Rauma, Turku, Vaasa ja Vantaa. Myös Tukholman Skansenilla sijaitseva Baltic Sea Science Center, Tallinnan kaupunki ja Pietarin kansainvälinen Ladoga Fest ovat mukana.

”Itämeripäivä nostaa kotimeremme esiin myönteisessä hengessä, kansainvälisestikin. Olemme saaneet valtavasti innostunutta palautetta päivän viimevuotisesta lanseerauksesta asti. Jatkossa oleellista on yhdessä tekeminen – päivän idea on osallistaa ja kutsua kaikki mukaan”, kuvaa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Itämeripäivän osallistujien yhteisissä työpajoissa on ideoitu myös neljä juhlapäivän pääkampanjaa. Itämerimenu innostaa tarjoamaan ravintoloissa ja kotikeittiöissä Itämeri-ystävällisiä annoksia, Pulahdus kannustaa kaikkia pulahtamaan vapaalla tyylillä omaan lähiveteen, Käytä särkeä vie kulttuurin, taiteen ja tieteen pariin ja Muistojen meri kokoaa mieleenpainuvimmat Itämeri-muistot.

Itämeripäivänä tarjolla kalaa fisuburgereista silakkapihveihin

Päivän tavoitteena on, että satokausikasviksista ja kestävästi kalastetusta luonnonkalasta koostuva Itämerimenu valtaa Itämeripäivänä päiväkodit, palvelutalot, armeijan, henkilöstöravintolat, ruokaravintolat ja kotikeittiöt. Tällä hetkellä kala-aterioita suunnitellaan tarjottavaksi noin 250 000 ihmiselle.

Muun muassa HaminaKotka Satama Oy haluaa olla mukana kiinnittämässä huomiota Itämeren luontoon ja sen monimuotoisuuteen ja haastaa henkilöstönsä tekemään itämeriystävällistä ruokaa.
Itämerimenu-haastekampanja on käynnissä kesän ajan ja kuvakollaasi henkilöstön loihtimista itämeriherkuista julkaistaan sekä HaminaKotkan että Itämeripäivän nettisivuilla.
Lisäksi Kymijoen Ravintopalvelut tarjoaa hoivayksiköiden ja henkilöstöravintoloiden asiakkaille Itämeri-päivänä silakkafileitä.

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK) on haastanut kaikki Suomen koulut mukaan toteuttamaan Itämerimenua, ja Arkea valmistautuu tarjoamaan 25 000 silakka-ateriaa Turun alueen kouluihin. Palvelukeskus Helsinki tarjoaa Itämeripäivänä toimipaikoissaan yhteensä 75 000 helsinkiläiselle Itämeri-ystävällisen fisupihvin.
Puolustusvoimien Leijona Catering osallistuu Itämerimenu-tempaukseen 77 000 annoksella ja Espoo Catering tarjoaa toimipaikoissaan noin 60 000 kala-ateriaa. Myös Martat ovat mukana Itämeripäivässä tarjoamalla kaikkien vapaaseen käyttöön Itämerimenuun sopivia reseptivinkkejä.

Yli sata tahoa mukana

Kaikki Itämeripäivän tapahtumat ja teot kootaan itämeripäivä.fi-verkkosivustolle. Tarjolla on luontoon ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, kilpailuja, tekoja ja tempauksia, rauhallisesta satuhetkestä pellehyppynäytöksiin. Ohjelmatarjontaa on kaiken ikäisille ja myös lapsiperheet on huomioitu päivän vietossa. Vaikka Itämeripäivälle on suunnitteilla useita tapahtumia, ne toteutetaan ainoastaan, jos viranomaiset arvioivat koronaepidemiatilanteen turvalliseksi. Tarvittaessa päivä voidaan toteuttaa myös kokonaan verkossa ja sosiaalisessa mediassa kokemuksia ja elämyksiä jakaen.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto jakaa Itämeripäivänä turvallisuusvinkkejä ja -oppeja vesistöjen äärelle. Suomen Majakkaseuran talkoolaiset ovat ilmoittautuneet mukaan pulahtamaan Itämeripäivänä Märketin ja Gustavsvärnin majakoilla. Sukeltajaliiton jäsenet tuottavat Sukeltajan Itämeri -aiheisen kuvasarjan Itämeripäivän sivuille ja näyttelyksi. Myös Metsähallitus on käynnistänyt #55kuvaaitämerestä -kampanjan Instagramissa. Kansallismuseossa vietetään päivää meriarkeologina.

Itämeripäivän eSärki – virtuaalinen pääsylippu kulttuurin äärelle – johdattaa kuuntelemaan itämeripäivä.fi -sivustolle Pikku särjen suurta seikkailua. Sadun lukijana kuullaan Avarasta Luonnostakin tuttu -kertojaääni Jarmo Heikkinen. Itämeripäivä tarjoaa lapsille myös erilaisia tapahtumia: Vantaalla voi esimerkiksi ihastella Sammakkolammikko-tanssisatua sekä askarrella sammakkonaamiota tai supersärkiä. Kalatalouden Keskusliitto puolestaan järjestää kaikille Suomen koululaisille Koululuokkien Kalabongauskisan.

Itämeripäivä 27.8.2020

www.itämeripäivä.fi – www.österjödagen.fi – www.balticseaday.fi
#itämeripäivä #österjödagen #balticseaday