Lasten ja nuorten harrastakotona.fi avaa ovet kotona harrastamiseen

Julkaistu 24.04.2020

Koronavirusepidemia on muuttanut lasten ja nuorten arkea kuluvan kevään aikana merkittävästi. Lapset ja nuoret viettävät paljon aikaa kotona etäopetuksessa, mutta myös vapaa-ajan merkeissä, kun harrastukset ovat jääneet tauolle tai siirtyneet nettiin.
Perjantaina julkaistu harrastakotona.fi-sivusto on luotu, jotta lapset, nuoret ja perheet löytäisivät mukavaa tekemistä ja mahdollisuuksia kokea ja kokeilla taidetta poikkeustilanteessakin.

Koronaepidemia muutti muutamassa päivässä lastenkulttuurin ja koko kulttuurikentän toimintaa. Keväälle ja kesälle suunnitellut toiminnot peruuntuivat, ja vaikeaan tilanteeseen oli vastattava pikaisesti.

”Välittömästi toiminnan sulkupäätösten jälkeen alkoi aivomyrsky. Miten lapset ja perheet pärjäävät tässä uudessa tilanteessa? Mitä jos joku on ihan yksin? Mistä lapset ja nuoret löytävät innostavaa ja turvallista tekemistä vapaa-aikaansa? Suomalaisen lastenkulttuurikentän supervoimana on jo pitkään ollut tiivis valtakunnallinen yhteistyö. Päätimme nyt, että alamme ratkomaan tätä ongelmaa yhdessä”, kertoo Harrasta kotona -hankkeen käynnistänyt Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu.

Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu harrastamisen paikka netissä. Sivustolta löytyy monipuolista tekemistä sekä taide- ja kulttuurielämyksiä helposti ja maksuttomasti.

Harrastakotona.fi-sivuilla on ammattilaisten tuottamia ohjeita ja ideoita taiteen kokeilemiseen ja harrastamiseen. Helppokäyttöisille sivuille on valittu taidetekemistä aina parkourista sirkukseen ja sarjakuvasta tanssiin. Lapsi voi tutustua sivuihin yksin tai vanhemman kanssa. Sivujen sisältöjä voidaan käyttää myös etäopetuksessa. Sivuilta löytyy lisäksi esitystallenteita, virtuaalivierailuja sekä kalenteri, jossa näkyy tulossa olevia live stream -esityksiä. Sivut on tuotettu suomeksi ja ruotsiksi.

Sivustolle etsitään jatkuvasti uusia sisältöjä kaikkien taiteenalojen parista, ja uutta sisältöä voi vinkata suoraan sivuston tekijöille verkkosivuilla. Harrasta kotona -tiimi tutustuu kaikkiin sisältöihin ja varmistaa, että ne soveltuvat lapsille ja nuorille. Sivuston linkit ohjaavat eri julkaisijoiden nettisivuille, ja jokainen sisällöntuottaja vastaa itse sisällöstään.

”Halusimme sivustolla varmistaa, että taide on osa lasten elämää, vaikka joudummekin pitämään etäisyyttä toisiimme emmekä pääse kokemaan kulttuuria isoissa tapahtumissa tai harrastusryhmissä. Nyt jokaisella taiteen ja kulttuurin tekijällä on mahdollisuus olla valtakunnallinen toimija, kun sisällöt tavoittavat netin välityksellä kaikki lapset ja nuoret Suomessa”, kertoo Maarit Mäkinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Harrastakotona.fi-sivuston ovat tuottaneet Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Kulttuurikeskus PiiPoo ja Lastenkulttuurikeskus Verso yhteistyössä useiden eri lastenkulttuurikeskusten kanssa. Sivujen sisältöjen tuottajina ovat mm. suomalaiset lastenkulttuurikeskukset, taiteen perusopetuksen oppilaitokset, taidekasvattajat, taidelaitokset, mediatalot ja taiteilijat.

”Olemme todella ylpeitä siitä, kuinka lapset ja nuoret ovat ottaneet haltuun tämän uuden tilanteen. Toivomme, että sivujen monipuolinen sisältö tuottaa iloa sekä elämyksiä lapsille ja nuorille nyt ja tulevaisuudessa”, toteavat Kuitu ja Mäkinen.

http://harrastakotona.fi/