Paimenportin ylikulkusilta uusitaan

Julkaistu 02.03.2020

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 2.3. Paimenportin ylikulkusilta -hankkeen kustannus- ja vastuunjaon valtion ja Kotkan kaupungin välille.

Rautatien ylittävä Paimenportin ylikulkusilta joudutaan turvallisuussyistä uusimaan mahdollisimman pian. Nykyisen sillan omistavat valtio ja Kotkan kaupunki yhdessä. Väylävirasto ja kaupunki ovat neuvottelussa päätyneet esittämään uusimisen kustannusjaoksi mallia, jossa valtio maksaa hankkeen
suunnittelun sekä 75 % sillan toteuttamiskustannuksista. Kaupungin osuus on 25 % sillan toteuttamiskustannuksista.
Sillan pikaiselle uusimiselle ei ole käyttökelpoisia vaihtoehtoja. Toimenpide turvaa sataman toimintakyvyn säilymisen ja ylläpitää kaupungin ulkoista ja sisäistä saavutettavuutta.

Hovinsaarelta Metsolaan kulkeva Kotkantie ylittää rautatien Paimenportin kohdalla. Vanha ylikulkusilta on heikkokuntoinen ja liikennettä sillalla on jo rajoitettu.
Vaihtoehtona vanhan sillan uusimiselle nykyiselle sijalleen on pidetty Paimenportin eritasoliittymän toteutusta, jonka suunnitelman mukaan silta korvataan uudella, eri paikkaan sijoitetulla sillalla. Eritasoliittymän toteutusta on pyritty saamaan käyntiin yhteistyössä ELY-keskuksen ja Väyläviraston
kanssa, mutta valtion toteutuspäätöksen ja rahoituksen jäädessä puuttumaan eritasoliittymän toteutus on ajallisesti liian kaukana, jotta vanha silta voitaisiin pitää käytössä siihen asti.

Tapahtumakeskukselle operaattoriyhtiö

Kotka perustaa Kantasatamaan rakennettavaa tapahtumakeskusta operoimaan uuden yhtiön, Kotkan tapahtumakeskus Oy:n.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Kotkan tapahtumakeskus Oy -nimisen osakeyhtiön perustamisen ja siihen liittyvät perustamisasiakirjat; päätti merkitä kaikki osakeyhtiön 100 osaketta merkintähinnaltaan yhteensä 25 000 euroa ja myönsi 25 000 euron suuruisen lisämäärärahan talousarvion investointiosaan kaupunginhallituksen alaisiin toimintoihin.

Kaupunginvaltuusto on aiemmin päättänyt tapahtumakeskuksen toteuttamisesta siten, että yritysrakenne noudattaa laaditun yritysrakenneselvityksen suositusta. Tapahtumakeskuksen toteuttaminen on osoitettu valtuuston päätöksen mukaisesti Kotkan julkiset kiinteistöt Oy:n tarkoitusta varten perustamalle kiinteistöosakeyhtiölle, Backstaffille.

Yritysrakenneselvityksen mukaan tapahtumakeskuksen myynnistä, markkinoinnista ja palveluista vastaa erillinen operaattoriyhtiö. Operaattoriyhtiön ja kiinteistöyhtiön välille solmitaan toimeksiantosopimus. Operaattoriyhtiön omistuksen on suunniteltu jakautuvan kaupungin ja tapahtumakeskuksen tärkeimpien yhteistyökumppaneiden kesken.

Operaattoriyhtiön toiminta on avainasemassa tapahtumakeskuksen taloudellisen menestyksen kannalta. Asiaa valmistelleen työryhmän näkemys on, että kumppanuusneuvotteluiden jatkamiseen ja liiketoimintasuunnitelman päivitykseen tarvitaan mukaan sekä yhteistyökumppanit että operaattoriyhtiön toimitusjohtaja tapahtuma-alan myynnin ja markkinoinnin osaajana.
Operaattori on itse luontevin taho neuvottelemaan ja laatimaan sopimukset ja tämä voidaan tehdä perustettavan yhtiön lukuun. Tapahtumakeskuksen myynnin ja markkinoinnin sekä kumppanien haun tulisi käynnistyä mahdollisimman pian.

Kaupunki perustaa operaattorin alkuvaiheessa 100 prosentin omistuksella. Osakkaiden mukaantulo ja osakassopimus neuvotellaan operaattorin toiminnan käynnistyttyä. Tapahtumakeskuksen kumppaneilla on käytyjen neuvotteluiden perusteella kiinnostusta tulla mukaan operaattoriyhtiön osakkaiksi.

Operaattoriyhtiö perustetaan markkinaehtoiseksi toimijaksi, siitä ei tule julkinen hankintayksikkö. Markkinoilla toimivalla yhtiöllä ei ole ns. yleisen edun mukainen luonne eikä kaupunki tai muu julkinen hankintayksikkö rahoita pääasiallisesti yhtiön toimintaa.

Yhtiön osakepääomaksi tulee perustamisvaiheessa 25 000 euroa. Pääoma mahdollistaa yhtiön toiminnan käynnistämisen, toimeksiantosopimuksen neuvottelun Backstaff Oy:n kanssa sekä tarvittavien rahoitusjärjestelyjen tekemisen. Pääoma ei saa olla liian suuri, koska tarkoituksena on säilyttää mahdollisuus yhtiön enemmistöomistuksen siirtymiseen tapahtumakeskuksen keskeisille toimijoille.

Operaattoriyhtiön alkuvaiheen toiminta rahoitetaan Backstaff Oy:n kanssa tehtävällä toimeksiantosopimuksella, jossa Backstaff ostaa operaattoriyhtiöltä palveluita tapahtumakeskuksen myyntiin, markkinointiin ja liiketoiminnan käynnistämiseen liittyen.
Backstaff varaa operaattorin käynnistysvaiheeseen tapahtumakeskuksen yritysrakenneselvityksen mukaisesti 350 000 euroa.

Lainaa Kotkan Asunnot Oy:lle

Kaupunginvaltuusto päätti lisäksi myöntää tytäryhtiölleen Kotkan Asunnot Oy:lle Kotkan 3,3 miljoonan euron suuruisen peruskorjausten rahoittamiseksi tarkoitetun lainan. Laina-aika on 20 vuotta.
Vakuudeksi kaupungin myöntämälle lainalle yhtiö tarjoaa tarvittavan määrän Mussalossa sijaitsevien kiinteistöjen vuokraoikeuteen kohdistuvia kiinnityksiä.

Kaupunginvaltuuston esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat