Eläinlääkäripalveluissa muutoksia koronaviruksen johdosta

Julkaistu 19.03.2020

Ruokavirasto on ohjeistanut kuntia eläinlääkäripalveluiden kriittisten tehtävien turvaamiseksi koronavirus COVID-19-erityistilanteessa. Päiväsaikaan hoidetaan ensisijaisesti tuotantoeläimiä. Seuraeläinten akuutit sairastapaukset pyritään hoitamaan resurssien salliessa. Päivystys toimii normaalisti.

Eläinlääkintähuollon kriittisten tehtävien eli ympärivuorokautisen eläinlääkäripäivystyksen ja elintarvikehuollon turvaamiseksi kaupungineläinlääkärit hoitavat koronaviruksen aiheuttamassa erityistilanteessa ensisijaisesti tuotantoeläimiä.

Kiireettömät toimenpiteet siirretään

Lemmikkieläinten akuutit sairastapaukset hoidetaan resurssien salliessa ja varattuja aikoja voidaan joutua siirtämään tai perumaan. Kiireettömät rokotukset, hammaskivenpoistot, sterilisaatiot, kastraatiot ja muut kiireettömät toimenpiteet siirretään myöhäisempään ajankohtaan.

Eläinlääkäripäivystys kiireellisille sairastapauksille virka-ajan ulkopuolella toimii toistaiseksi normaalisti.

Ohjeita vastaanotolle ja tilakäynnille

Ohjeita eläinten omistajille:

  1. Ajanvaraukset ja neuvonta puhelimitse. Ajanvarausaika arkisin klo 8 – 9.
  2. Jos sinulla tai läheiselläsi on ylähengitystieoireita tai olet voinut altistua koronavirusinfektiolle, peru aikasi tai järjestä joku muu tuomaan eläimesi vastaanotolle tai avustamaan eläinlääkäriä tilakäynnillä. Ilmoita oireistasi jo puhelimitse ja noudata saamiasi ohjeita.
  3. Lemmikkieläimen voi tuoda vastaanotolle vain yksi henkilö ja tilakäynneillä vain välttämättömät henkilöt osallistuvat eläimen hoitotapahtumaan.
  4. Odota varaamaasi aikaa autossa tai ulkona, noudamme asiakkaat sisälle tilan desinfioinnin jälkeen.
  5. Pese ja desinfioi kätesi tullessasi vastaanotolle.
  6. Noudata yleisiä hygieniaohjeita.
  7. Vältämme kättelyä, lähikontaktia ja käteisen rahan käyttöä.

Noudatathan näitä ohjeita, jotta pystymme turvaamaan eläinlääkintäpalvelut myös poikkeustilanteen
aikana.

Lemmikki- tai tuotantoeläimet eivät tämänhetkisen tiedon mukaan sairastu tai välitä COVID-19 tartuntaa. Lisätietoja Ruokaviraston UKK-sivuilla.

Eläinlääkärit

  • arkisin klo 8 – 9 ja kiireellisissä tapauksissa 8 – 16 eläinlääkärit vastaavat numeroista 0400 254 106 (Naziko Kessaeva) ja 040 632 7899 (Essi Lautala, Pia Blomqvist, Marika Friman)
  • virka-ajan ulkopuolella päivystysnumero 0600 14499

Ruokaviraston ohjeistus eläinlääkäripalveluista koronaviruksen johdosta