Smoothie-juomien valmistus kunnossa Etelä-Kymenlaaksossa

Julkaistu 05.02.2020

Etelä-Kymenlaaksossa tutkitut kahviloiden, pikaruokapaikkojen ja mehubaarien valmistamat smoothiet olivat mikrobiologisesti ja aistinvaraisesti arvioituina pääsääntöisesti hyviä. Näytteissä esiintyi pieniä määriä homeita ja vaihtelevia määriä hiivoja, mikä on normaali löydös tuoreita hedelmiä ja marjoja käytettäessä. Yhdessä kuudesta tutkitusta näytteestä oli hiivoja niin runsaasti että mikrobiologinen laatu katsottiin heikentyneeksi.

Elintarviketurvallisuuden kannalta on hyvä että juomat säilytetään kylmässä ja tarjoillaan pian valmistuksen jälkeen. Joissakin tarjoilupaikoissa käytetään ulkomaisia pakastemarjoja kuumentamattomina Ruokaviraston suosituksen vastaisesti; riittävä kuumennus tuhoaa mahdolliset virukset. Ulkomaisten pakastehedelmien käyttö sisältää riskin sairastua listerioosiin vaikka nyt listeriabakteereita ei löydetty näytteistä.

Muutamassa tarjoilupaikassa havaittiin puutteita omavalvontasuunnitelmassa (nykyisin omavalvontajärjestelmä) tai puhtaanapidossa. Puutteiden korjaamista tullaan valvomaan elintarvikevalvonnan tarkastusten yhteydessä. Projektin toteuttivat Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö ja Haminan terveysvalvonta.  Lisätietoja löydät projektiraportista.

Smoothie-projektin raportti