Rakkautta & Anarkiaa -pienoisfestivaali maaliskuussa Kotkassa

Julkaistu 12.02.2020

Kotkan ja koko Kymenlaakson elokuvatarjonta saa aivan uutta väriä, kun Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta ja Anarkiaa saapuu kiertueohjelmistoineen Kinopalatsiin 27. – 29.3.

Ensimmäistä kertaa R&A-festivaalin historiassa sen koko kiertueohjelmisto esitetään pienoisfestivaalina samassa kaupungissa, mikä korostaa tapahtuman merkittävyyttä, ei vain Kotkassa, vaan laajemminkin alueellisen elokuvakulttuuritoiminnan kehitystyössä Suomessa.

Tapahtuman järjestäjän, Kotkan leffat Oy:n toimitusjohtaja Tero Lindqvist on innostunut uudesta yhteistyön mahdollisuudesta.
”Olen seurannut Rakkautta ja Anarkiaa -tapahtuman suosiota pääkaupunkiseudulla, ja haluan tarjota kotkalaisille ja koko alueen laatuelokuvan ystäville uutta sisältöä. Yhteistyön kautta saamme Kotkaan hienon, monipuolisen valikoiman tuoretta ja kiinnostavaa elokuvaa. Tarkoituksena on tehdä tapahtumasta vuosittainen perinne”, Lindqvist toteaa.

Maaliskuisen tapahtumaviikonlopun aikana nähtävät elokuvat olivat mukana Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin viime syksyn pääohjelmistossa Helsingissä. Kotkan kymmenen elokuvan sarjassa nähdään niin uutta lastenelokuvaa ja nuorille suunnattuja leffoja kuin esimerkiksi Agnès Vardan viimeiseksi jäänyt, 2019 valmistunut 90-vuotiaana viimeistelty omaelämäkerrallinen dokumenttia ja fiktiota yhdistävä teos Varda by Agnès.
Näytös on myös kunnianosoitus tälle jo 1954 ohjaajanuransa Ranskan uuden aallon elokuvan kantaäidille, jonka kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi festivaalisunnuntaina 29.3.

Myös Kotkan kaupunki pitää merkittävänä uuden tapahtuman rantautumista paikkakunnalle.
”Hienoa nähdä tällainen avaus. Nostan hattua Kotkan leffat Oy:lle, joka tekee tällaisen kulttuuriteon ja rikastuttaa Kotkan jo aiemminkin runsasta elokuvatarjontaa. Toivon, että yleisö löytää tapahtuman jo näin ensimmäisellä kerralla”, kertoo kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.

Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaali sai alkunsa, kun Kulttuuriyhdistys Image järjesti Helsingissä elokuvaviikon syksyllä 1988. Festivaalin nimi lainattiin ensimmäisen tapahtuman teemaohjaajan Lina Wertmüllerin elokuvasta Rakkautta ja anarkiaa (Film d’amore e d’anarchia, 1973). Wertmüllerille myönnettiin elämäntyö-Oscar 2019.Nykyisin tapahtuma kerää vuosittain yli 60 000 katsojaa eri teattereihin Helsingissä.

Kiertueohjelmistosta on pääfestivaalin jälkeen tähän saakka valikoitunut eri paikkakunnille yksittäisiä elokuvia. Koko kiertueohjelmiston esittäminen Kotkassa on siis uusi vaihe suomalaisessa elokuvien esityshistoriassa.

Rakkautta ja Anarkiaa Kotkassa -tapahtuman koko ohjelmisto: https://hiff.fi/kiertue/ohjelmisto/