Miten tulee toimia jos epäilee koronatartuntaa?

Julkaistu 13.03.2020

Koska koronaviruksen epidemiatilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on muuttunut nopeasti, maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueeksi luovutaan. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta. (THL 12.3.2020).

Jos olet oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella (Manner-Kiinassa, Iranissa, Etelä-Koreassa tai Italiassa tai Tirolin alueen hiihtokeskuksissa Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa) ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, 14 vuorokauden sisällä alueelta saapumisen jälkeen, toimi näin:

  • Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä päivystysapuun, p. 116 117. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.
  • Koronavirusta epäiltäessä, hakeudu aina julkisen terveydenhuollon piiriin soittamalla 116 117. Älä hakeudu työterveyshuoltoon tai yksityisille lääkäriasemille koronaviruksen takia.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Kun hakeudut tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen, sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus. Se suojaa henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta.

”On hyvä korostaa normaalia suojautumista tarttuvilta taudeilta. Tällä hetkellä Kymenlaaksossa tilanne ei ole sellainen, että yleisellä tasolla tarvittaisiin poikkeusjärjestelyitä esimerkiksi kouluissa”, Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo.

Katso vastaukset usein koronaviruksesta kysyttyihin kysymyksiin THL:n sivuilta.

 

Kysymyksiä ja vastauksia hoitoon hakeutumisesta (Kymenlaakso)

Miksi on tärkeää soittaa ensin päivystysapuun numeroon 116 117?

Parhaan asiantuntemuksen koronavirustilanteessa saat päivystysavun (116 117) kautta.
Jos epäilet koronavirusta sinun ei tulisi ottaa yhteyttä yksityiselle lääkäriasemalle, työterveyteen eikä omalle terveysasemalle vaan numeroon 116 117, josta parhaiten osataan vastata, onko tarvetta testiin ja miten se sujuvimmin ja kaikille turvallisimmin järjestyy. Jos julkisissa terveyspalveluissa otettu koronatesti on negatiivinen, voit tarvittaessa hakeutua myös yksityiselle lääkärille tai työterveyteen muiden asioiden selvittämiseksi.

Miten toimin näytteenottoon tullessani?

Liiku mieluiten yksityisautolla joko itse ajaen tai perheenjäsenen tai tuttavan ajamana. Mikäli liikut julkisilla liikennevälineillä, tulisi sinun pysytellä mahdollisimman kaukana muista matkustajista ja sinun tulisi suojata suusi ja nenäsi ja käyttää käsineitä. Tartutat muita pisarateitse hengittäessäsi ja jos aivastat. Virus voi tarttua myös paljaiden käsien kautta. Julkisia kulkuvälineitä tulisi kuitenkin välttää.

Sairaala-alueelle tullessasi soita numeroon, jonka olet saanut päivystysavusta. Sinut ohjeistetaan oikeaan paikkaan ja tullaan vastaan.

Missä koronavirusnäyte otetaan?

Hyväkuntoisista pyrimme ottamaan näytteet sairaalan edessä/vieressä potilaan ollessa autossaan ns. drive-in näytteenottona. Tarvittaessa järjestämme erillisen huoneen sairaalassa lähellä uloskäyntiä. Hoitaja ohjaa potilaan huoneeseen.

Mitä näytteenoton jälkeen tapahtuu ja milloin/miten saan tietää testin tuloksesta?

Näytteenoton jälkeen hoitohenkilökunta antaa sinulle toimintaohjeet. Lääkäri ottaa sinuun yhteyttä tuloksen valmistuttua.

Miten suojautua koronavirustartunnalta?

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla:

  • Käsien pesu vedellä ja saippualla.
  • Käsihuuhteen käyttö jos saatavilla.
  • Yskiminen nenäliinaan tai hihan yläosaan, ei vapaasti päin muita ihmisiä tai käsiin.

Valtakunnallinen koronaviruspuhelinneuvonta 0295 535 535

Sosiaali- ja terveysministeriö on avannut yleiseen koronavirusneuvontaan valtakunnallisen puhelinneuvonnan, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta.
Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Lisätietoja koronaviruksesta THL:n sivuilta:

Ajankohtaista

Käsienpesu ja hygienia

Usein kysytyt kysymykset