Julkiset käymälät pääosin siistejä

Julkaistu 05.02.2020

Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö tarkasti yhteistyössä Haminan terveysvalvonnan kanssa julkisia käymälöitä projektiluontoisesti vuoden 2019 aikana.

Tällöin havaittiin että Etelä-Kymenlaakson julkiset käymälät ovat pääsääntöisesti siistejä, joskaan puhtaanapito ei ole välttämättä riittävää ruuhka-aikoina.

Jotta tiloja voidaan pitää puhtaina ja käyttää hygieenisesti, on tärkeää että pinnat ovat ehjät. WC-käynnin jälkeen tulee kävijöillä olla mahdollisuus käsien saippuapesuun ja käsien hygieeniseen kuivaamiseen. Vaihtoehtoisesti tarjolla voidaan pitää käsidesiä mikäli kyseessä on bajamaja johon ei tule juoksevaa vettä. Asianmukaisilla käymälätiloilla voidaan ehkäistä tauteja aiheuttavien bakteereiden ja virusten leviämistä.

Projektissa havaittiin että liikuntaesteisiä ja lapsiperheitä ei huomioida kovin kattavasti. Mikäli vaipanvaihtopisteitä tai pottia oli tarjolla, olivat ne myös tarkastushetkellä siistejä.

Havaitut puutteet käymälöissä on annettu toimijoille tiedoksi ja käymälöiden valvontaa tullaan jatkamaan muun valvonnan ohessa. Lisätietoja saat projektiraportista.

Käymäläprojektin raportti