Kaupunkiauto

Kotkan kaupunki on aloittanut syksyllä 2017 kokeilun, jonka aikana kaupunki jakaa kaksi sähköautoa myös kaupunkilaisten vuokrattaviksi. Yhteistyössä OP Yhteisauto-palvelun kanssa toteutettavan kokeilun tavoitteena löytää Kotkaan kestävän kehityksen periaatteiden mukainen liikenneratkaisu.

Kaupungin henkilöstön ja kuntalaisten yhteiskäytössä oleva kaupunkiauto täydentää joukkoliikennettä, kevyttä liikennettä sekä muita liikkumispalveluita. Samalla Kotka luo pohjaa joustavalle liikkumispalveluiden kokonaisuudelle, jossa lyhytaikaiset autonkäyttöpalvelut ovat keskeisessä roolissa.

Kaupunkiauto, sähköauto vai yhteisauto?

Kaikki ovat oikeita nimiä Renault Zoe sähköautolle, mutta OP-konserni käyttää yhteisauto nimeä tässä palvelussa.

Miten pääset yhteisauton käyttäjäksi?

Auton voi varata käyttöönsä OP Yhteisauto-mobiilisovelluksella, joka toimii iOS- ja Android-puhelimissa. Sovellus toimii myös avaimena autoihin.
Sovellus toimii Android 6.0 ja iOS 10.0 tai näitä uudemmilla käyttöjärjestelmäversioilla. Sovellusta ei saa Windows-puhelimiin.

Toimenpiteet:

 • Sovelluksen lataus tapahtuu älypuhelimiin Play kaupan tai App Storen kautta.
  Kirjoita hakusanaksi OP Yhteisauto.
 • Avaa sovellus, valitse UUSI KÄYTTÄJÄ, kirjoita tarvittavat tiedot, mm. sähköpostiosoitteesi, mihin saat ohjeet salasana luomiseen OP Yhteisauto -palvelusta.
 • Luotuasi salasanan, kirjaudu palveluun älylaitettasi käyttäen ja vastaa vaadittuihin kysymyksiin ja kirjoita yhteystietosi kenttiin.
 • Lisää maksukorttisi tiedot
 • Kirjoita koodi kotka1 sitä kysyttäessä.

  Tarkista varauslista (klo 16-07.00 välillä), varaa auto ja nauti ajosta ja matkasta!

Vuokrauksen hinta

Kaupunkiauton vuokraaminen maksaa seuraavasti:

 • 1 h 8 €
 • 24h 50 €

Maksut veloitetaan vuokraajan pankki- tai luottokortilta.

Lataus

TYPE 2 -pikalatauspisteitä löytyy Kotkan Pasaatin parkkihallista (autojen säilytyspaikka), Mariankadun vinoparkista sekä Kotkan Energian parkkipaikalta.
Lataus onnistuu myös käyttäen normaalia verkkovirtaa, mutta lataus on tällöin hitaampaa.

OP Yhteisauto tukisivusto toimii ja palvelee

Auton käyttöön liittyviä neuvoja, ohjeita sekä vastauksia OP Yhteisauto -tiimiltä löytyy osoitteesta
https://tuki.op-yhteisauto.fi/

OP-yhteisauto.fi virallinen sivusto, (FI, SW ja EN)
https://op-yhteisauto.fi/fi

 


Tiedote- ja sivuteksti asiasta joulukuussa 2017:

Kotkassa kokeillaan kaupungin yhteisiä autoja

Kotkan kaupunki on aloittanut syksyllä 2017 kokeilun, jonka aikana kaupunki jakaa kaksi sähköautoaan myös kaupunkilaisten vuokrattaviksi. Yhteistyössä OP Yhteisauto-palvelun kanssa toteutettavan kokeilun tavoitteena löytää Kotkaan kestävän kehityksen periaatteiden mukainen liikenneratkaisu.

Kotkan kaupunginhallitus teki päätöksen kaupunkiautokokeilun aloittamisesta kokouksessaan 2.10.2017. Kokeilu on kestänyt vuoden 2018 loppuun ja sitä jatketaa jatkettu vuoden 2019 alusta. Sähköautokokeilu hyödyntää kaupungin nykyisiä resursseja tehokkaammin, tuottaa kaupungille taloudellista hyötyä ja kehittää kaupungin autokantaa ympäristömyönteisemmäksi.

Kaupunkiautokokeilu täydentää joukkoliikennettä, kevyttä liikennettä sekä muita liikkumispalveluita. Samalla Kotka luo pohjaa joustavalle liikkumispalveluiden kokonaisuudelle, jossa lyhytaikaiset autonkäyttöpalvelut ovat keskeisessä roolissa. Jatkossa kaupunkiautot voisivat linkittyä osaksi matkaketjuja - eli kyse on liikkumisesta palveluna (MaaS, Mobility as a Service).

ZOE sähköauto

Pilottiryhmän testijakso

Kokeilun pilottiryhmä on koottu syksyllä 2017 ja he ovat kokeilleet vuokrausta saman vuoden joulukuusta 7.12. alkaen. Pilotin aikana tutkitaan mm. autojen käyttöä, käyttökokemuksia ja teknisiä vaatimuksia sekä sitä miten kaupunkiautojen käyttöä voisi kehittää.

Pilottiryhmään ilmoittautui määräaikaan mennessä kymmeniä halukkaita, niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin. Tarvittaessa kokeiluun otettiin myös uusia osallistujia. Kokeiluun osallistuvan pitää olla yli 21-vuotias ja hänellä pitää olla vähintään B-ajokortti. Mikäli haluaa mukaan yhteisauton käyttäjäksi, lataa OP-yhteisautosovellus ja noudata ohjeita, mitkä on kuvattu ylempänä tekstissä.

Kokeilu laajana yhteistyönä

Kotkan kaupunkiautokokeilu toteutetaan laajana yhteistyönä. Kotkan kaupungin ja OP Kulku -palvelun lisäksi kokeilussa ovat mukana Kotkan Energia Oy ja Karhu Voima, jotka toteuttavat autoille omat latauspisteet Kauppakeskus Pasaatin/Toriparkki Oy:n parkkihalliin. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK tekee tutkimuksen kokeilusta.

Yrityksille mahdollisesti toinen pilotti?

Kehitysyhtiö Cursor selvittää yritysten päiväkäyttöön suunnattujen yhteiskäyttöautojen mahdollisuuksia Kotkan-Haminan seudulla. Mikäli yrityksenne on tästä kiinnostunut, voit ottaa yhteyttä Cursor Oy:n asiantuntija Esa Partaseen, p. 040 1902565, esa.partanen@cursor.fi

Kaupunkiautokokeilusta löytyy tietoa sosiaalisesta mediasta esim. aihetunnisteilla:

#meijänkotka #opkulku #kaupunkiauto #kaupunkiautokokeilu #kestäväkehitys

Lue lisää

 

Yksi askel Kotkan kestävässä kehityksessä

Sähköautokokeilu on yksi kestävää kehitystä tukevista päätöksistä, joita Kotka on tehnyt vuonna 2017. Muita ovat esimerkiksi

Tutustu markkinointimateriaaliin

Vapaa-ajan retki:
https://youtu.be/gZu_XKlcuaw
Videon kesto 26 sek.

Kaupunkiajo:
https://youtu.be/B5Bjfl792Vc
Videon kesto 30 sek.

Pidempi versio:
https://youtu.be/hQaR1A_OqQ0
Videon kesto 49 sek.

Asiakaspalvelunumero
avoinna 24/7
0100 0550