27.6.2014 / Antti Mattila, liikuntajohtaja

Puistolan kenttä uudistuu - vihdoinkin!

Kotkan kaupungin liikuntapalvelut on päättänyt aloittaa Puistolan kenttää ja sen uudistamista sekä kehittämistä koskeva tarveselvityksen. Tätä työtä tekemään kutsutaan tietotaidollisesti, sekä tulevan liikunta-alueen uusiokäyttöä ja sen profiloimista ajatellen, niin edustava työryhmä kuin mahdollista. Tähän ryhmään on ajateltu kutsua tai erikseen kuulla liikuntapalveluiden ja kuntatekniikan edustajia, koululiikunnan, varhaiskasvatuksen, seuratoiminnan, vanhus- ja vammaisneuvoston sekä nuorisovaltuuston ja lastenparlamentin edustajia.

Uudistus - ja kehittämistyöntyön tavoitteet ovat korkealla, koska tarkoitus olisi parantaa ja edistää käyttömahdollisuuksia ikään, sukupuoleen tai liikuntarajoittuneisuuteen katsomatta. Tarkoitus olisi siis luoda kotkalaisille oma liikuntamahdollisuuksien ”ulkoilmaolohuone”, missä liikkumista edistävien laitteiden ja suorituspaikkojen lisäksi olisi myös mahdollisuuksia vain nauttia hetkestä ja seurata muiden edesottamuksia.
Kenttäalueen suunnitelmat ja muutostöiden kustannusarviot tulisi olla valmiina siten, että ensimmäiset tarkat arviot toteutettavista rakenteista ja niiden kustannuksista olisivat käytettävissä syksyllä budjetin käsittelyn yhteydessä ja itse rakentaminen voisi alkaa Tolsa-Areenan ympäristön valmistuttua heti vuonna 2018.

Kunnianhimoisten tavoitteiden perusteena ei yksin ole ollut se, että Kotka urheilukaupunkina ansaitsisi sen, vaan myös se, että Puistolan kentällä on kunniakas ja hyvinkin muistorikas historia. Kenttä yleisurheiluun tarkoitettuna kenttänä täyttää juuri sopivasti heinäkuussa pyöreät 100 vuotta.

Puistolan kentän rakennustyöt aloitettiin 1913 ja työt tehtiin pääosin talkootöinä. Viralliset vihkiäisjuhlat vietettiin 29.6.1914 ja kenttä oli tuolloin ensimmäinen kenttä Kotkassa erityisesti urheilemiseen tarkoitettu. Vihkiäisjuhlallisuuksia ennen kisakenttä ”koekäytettiin” Kotkan Innon järjestämissä balttilaisten kisojen karsintakilpailuissa, joiden osanottajiin kuuluin tuolloin mm. kolminkertainen olympiakultamitalisti Hannes Kolehmainen.
Sen jälkeen on Puistolan kenttä nähnyt monia merkittäviä kilpailuja ja kilpailijoita suomalaisista Yrjö Nikkasesta, Matti Järvisestä ja Pauli Nevalasta aina amerikkalaisiin kilpailijasuuruuksiin asti.

1980- ja 1990-luvuilla Karhulan urheilukentän merkitys yleisurheilun keskuksena Etelä-Kymenlaaksossa kasvoi ja Puistolan kenttä sai väistyä yleisurheilun pääareenana ja muuttui lähinnä alemman sarjan jalkapallokentäksi sekä koululiikunnan Kotkansaaren urheilukentäksi. Viimeiset merkittävät yleisurheilukisat käytiin Puistolan kentällä 1990-luvulla, jolloin järjestettiin merikadettien pohjoismaiset yleisurheilumestaruuskilpailut.

Kenttä on nyt siis uudistuksen ja kasvojenkohotuksen suunnitteluvaiheessa eikä haaste hyvän ja toimivan liikuntaolohuoneen tekemiseksi ole aivan vähäpätöinen. Puistolan alue on sijoittunut Kotkansaarta halkovien Katariinanniemen ja Sapokan väliin Mansikkalahden ja terveleppälehdon kuntoreitin ”varrelle”.
Kaupunkikuvallisesti juuri Puistolan kenttäalue on sijaintinsa vuoksi erityisen tärkeä ajatellen kotkalaisten mahdollisuuksien parantamista vapaaseen liikuntaan. Kun tähän ”tärkeistämiseen” yhdistetään tiedot suunnitelmista Kotkansaaren päivähoidon keskittämisestä ja uusien kerrostaloasuntojen rakentamisesta sijainnillisesti juuri kentän läheisyyteen, kasvaa kehittämistoimenpiteiden arvo sen moninaiskäyttöisyys-tarpeen vuoksi huomattavasti.
Kenttää käytetään nykyisin kesällä lähinnä jalkapallon alempien sarjojen otteluihin ja joihinkin satunnaisiin muihin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Sen ylläpito on työlästä ja vaativaa eivätkä käyttörajoitukset erityisesti sateisina kesinä ole antaneet, kentän kunniakas historia huomioiden, sille kuuluvaa arvokasta käyttöä.
Mielestäni tämä hanke on erilaisuudessaan sekä tarkoituksessaan kiehtova ansaiten kaiken tuen ja huomion, joka sillä on mahdollisuus saada.

Näillä tulevilla kehittämistoimilla pyritään Puistolan kenttäalue saamaan takaisin arvokkuutensa päiviin ehkä hieman toisenlaisessa muotissa, mutta suosittuna liikuntapaikkana kaikille ja kaikenikäisille.
Toteutuessaan Puistolan kentän kehitystyö muuttaa perinteisen urheilukentän mallia piirunverran jokamiehen tai -naisen liikuntaolohuoneeksi, missä liikkumisen ilo ja leikki yhdistyvät sopivasti antaen myös silmäniloa vain siellä muiden edesottamuksia seuraamaan tulleille.

 

Valitse blogi

Esa Sirviö
Kaupunginjohtaja
Esa Sirviö

Henry Lindelöf
Kaupunginjohtaja
(jäi eläkkeelle 1.5.2018)
Henry Lindelöf

Nina Brask
Kaupunginhallituksen
puheenjohtaja

Terhi Lindholm
Kehitysjohtaja

Liisa Rosqvist
Vanhustenhuollon johtaja

Antti Mattila
Liikuntajohtaja

Hannele Pajanen
Perhepalvelujohtaja

Markku Hannonen
Kaupunkisuunnittelujohtaja

Leena Ruotsalainen
Nuorisotoimenjohtaja

Heli Sahala
Sosiaalijohtaja

Juha Henriksson
Opetustoimenjohtaja
Juha Henriksson, opetustoimenjohtaja

Pirjo Puolakka
Maahanmuuttajatyön johtaja
Pirjo Puolakka

Pia Ruuskanen
Kotihoidon johtaja
Pia Ruuskanen

Kati Homanen
Terveysjohtaja
Blogikuva, Kati Homanen

 

Minna Uusitalo
Henkilöstöjohtaja
Minna Uusitalo

Raili Liukkonen
Varhaiskasvatusjohtaja
Raili Liukkonen

Marianna Ruonala
Kansliapäällikkö
Marianna Ruonala