Orpotyttö Dorothy seikkailee värikkäässä ihmemaassa

Yhdysvaltalaisen kirjailija Lyman Frank Baumin kirjoittama satunäytelmä Ihmemaa Oz sai ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 14. huhtikuuta.
Suomenkielisen näyttämösovituksen on tehnyt Anne Rautiainen ja näytelmän on ohjannut Marielle Eklund-Vasama.

Satunäytelmässä lähdetään ikimuistoiseen seikkailuun orpotyttö Dorothyn, Peltimetsurin, Variksenpelättimen ja Leijonan kanssa.
Matkalla kohdataan salaperäinen Oz-velho, jonka avulla Dorothy haluaisi päästä takaisin kotiin, Leijona, joka haluaisi saada rohkeutta, Variksenpelätin, joka haluaisi aivot ja Peltimetsuri, joka toivoo saavansa sydämen.
Pystyykö Oz auttamaan heitä, varsinkin kun vastassa on kaikkien pelkäämä Lännen Ilkeä Noita?

Teatteri satsaa
lastenkulttuuriin

Kotkan kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola sanoo, että satunäytelmä noudattaa kaupunginteatterin perinnettä satsata vuosittain vahvasti lastenkulttuuriin.
"Se tulee olemaan tärkeä painopistealue meillä myös tulevaisuudessa", Jaakkola lupaa.

Näytelmän ohjaajan Marielle Eklund-Vasaman mukaan Kotkan teatterin versio noudattaa elokuvasta tuttua Ozin tarinaa, mutta ihan kaikki elokuvan hahmot eivät ole Anne Rautiaisen näyttämösovituksessa mukana.
Ohjaaja kertoo kuitenkin, että kaikissa näyttämöllä mukana olevissa hahmoissa paistaa paitsi värien loisto, myös elämäniloisuus.
"Nämä kaikki ovat kokonaisvaltaisia hahmoja ja roolitus oli helppo tehdä".

Värien loistoa

Kotkan näytelmäversiossa on poikkeavan hienot ja värikkäät lavasteet, jotka yhdessä taitavan valosuunnittelun kanssa luovat teatterin suurelle näyttämölle hienon ja salaperäisen tunnelman.
"Oli kieltämättä melkoinen haaste lähteä luomaan näytelmän värimaailmaa, hahmoja ja lavastusta, kun muistissa on tunnettu elokuva, jota ei voi kopioida. Elokuvan visuaaliset asiat piti ikäänkuin purkaa ja aloittaa rakentamaan näytelmän visuaalisuutta muuta kautta", kertoo lavastuksesta ja pukusuunnittelusta vastaava Lucie Kurapatová.
"Piti luoda maailma, jota ei ole missään ennen nähty".

Näytelmän rooleissa ovat Miia Maaranen, Kari Kukkonen, Juho Markkanen, Jyri Ojansivu, Lise Holmberg, Ella Mustajärvi, Eeva Hautala, Toni Harjajärvi ja Osku Haavisto.

Lavastus ja pukusuunnittelu on Lucie Kuropatován, valosuunnittelu Mikko Laaksosen, äänisuunnittelu Tommi Leinosen ja musiikin sovitus ja toteutus Ari Ismälän.

https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/ihmemaa-oz/


 

Etusivulle