Puuvenemessut Kotkassa kesällä 2019

Kotkassa järjestetään 14 vuoden tauon jälkeen Puuvenemessut. Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki järjestää heinäkuussa 2019 Kantasatamassa, Suomen Puuvenekeskuksen alueella Kotkan 6. Puuvenemessut ja tapahtumaa varten vuoden 2019 talousarvioon varataan määräraha, jonka suuruus tarkentuu kevään ja kesän 2018 aikana, mutta on korkeintaan 40 000 - 50 000 euroa.

Kotkan kaupunki täyttää 140 vuotta vuonna 2019 ja juhlavuoden kunniaksi halutaan herättää henkiin merikaupunkiin kuuluva, mutta hieman uinumaan päässyt puuvenemessuperinne. Edelliset puuvenemessut järjestettiin Kotkassa vuonna 2005.
Hankkeesta on keskustelu viime syksyn ja kuluvan talven aikana mm. Puuveneveistäjien yhdistyksen ja Mahonkiveneiden yhdistyksen edustajien kanssa ja molemmissa yhdistyksissä messuhanke nähdään myönteisenä ja yhdistykset ovat valmiita sitoutumaan jäseniensä veneiden esittelyyn Kotkan messuilla.

Vuoden 2019 Puuvenemessut on tarkoitus järjestää osittain Meripäivien kanssa päällekkäin keskiviikosta lauantaihin 24.-27. heinäkuuta.
Messut on suunniteltu pidettäväksi Suomen Puuvenekeskuksen edustalle sijoitettavissa laitureissa ja keskuksen rakennuksissa ja tontilla, joihin sijoitetaan mm. näytteilleasettajien telttoja.
Asiasta on käyty neuvottelu Suomen Puuvenekeskuksen kanssa ja keskuksessa messuhankkeeseen suhtaudutaan erittäin myönteisesti.
Kotkan kaupungille suurimmat menot tapahtuman järjestämisestä syntyvät puuveneiden tarvitsemien laitureiden siirrosta ja asennuksesta. Tapahtuman tulot muodostuvat pääosin myynti-, esittely- ja ravintolapaikoista sekä pääsylipuista.
Nelipäiväisen tapahtuman yleisötavoite on 10 000 kävijää, mihin pääsyä helpottaa osittainen päällekkäisyys Meripäivien kanssa.

Toivo Pekkasen syntymäpäivästä
kotkalaisen kirjallisuuden päivä

Kaupunginhallitus päätti nimetä Toivo Pekkasen syntymäpäivän, syyskuun 10. päivän, kotkalaisen kirjallisuuden päiväksi ja kannustaa erilaisia toimijoita tuomaan päivää esiin omassa toiminnassaan vuosittain.
Jotta Kotkan kulttuurin merkittävä osa säilyisi tunnettuna niin nykyisille kuin tulevillekin polville, Työväen Sivistysliiton Kotkan seudun opintojärjestö on ehdottanut Pekkasen syntymäpäivän nimeämistä kotkalaisen kirjallisuuden päiväksi, jolloin yleisesti tuotaisiin esiin monin eri tavoin kotkalaista kirjallisuutta ja Kotkassa eläneitä ja vaikuttaneita kirjailijoita.

Ehdotuksen mukaan Toivo Pekkasella on ollut merkittävä vaikutus kotkalaisuuteen ja paikalliseen kulttuurihistoriaan sekä Kotkan imagoon. Toivo Pekkasen ja kotkalaisen kirjallisuuden eri muotojen nostaminen esille vuosittain nimettynä päivänä palvelee Kotkaa monin tavoin lisäämällä tietoisuutta alueen historiasta ja kulttuuriperinnöstä, edistämällä yhteisöllisyyttä ja tuomalla mahdollisuuksia vahvistaa Kotkan imagoa ja vetovoimaa.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteesta www.kotka.fi/esityslistat