Kotka ottaa käyttöön käyntimaksun sairaanhoitajan vastaanotolla

Kotkan kaupunki ottaa maaliskuun alusta lähtien käyttöön käyntimaksun avoterveydenhuollon sairaanhoitajan vastaanotolla. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina 16.2.
Maksu koskee 18 vuotta täyttäneitä asiakkaita ja sen suuruus on 8,90 euroa per kerta silloin, kun kyseessä on sairaanhoidollinen käynti. Maksu voidaan periä korkeintaan kolme kertaa kalenterivuoden
aikana. Maksua ei peritä opiskelijoilta eikä sotaveteraaneilta.

Kaupunginhallitus käytti päätöksessä kuntalain 51 pykälän mukaista otto-oikeutta, kun sosiaali- ja terveyslautakunta oli aiemmin torjunut maksun käyttöönoton.
Kaupunginhallitus perusteli käyntimaksun käyttöönottoa sillä, että kaupunginvaltuusto on hyväksyessään vuoden 2015 talousarvion budjetoinut sairaanhoitajan vastaanottokäynnin asiakasmaksun tuloarvioksi 240 000 euroa.
Jos asiakasmaksu olisi jätetty keräämättä, olisi summa jouduttu kattamaan lisäsäästöillä tai jollakin muulla tavalla, esimerkiksi lisävelan ottamisella.
Kaupunginhallituksen päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 8-5, kun Vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja vihreiden edustajat olisivat halunneet torjua maksun käyttöönoton.

Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista löytyy osoitteesta www.kotka.fi/esityslistat