Rakennuslupa

Lähes kaikkeen rakentamiseen tarvitset rakennusluvan tai muun viranomaisen hyväksynnän. Myös rakennuksen laajennus sekä merkittävät korjaus- ja muutostyöt tai käyttötarkoituksen muutos edellyttävät rakennus- tai toimenpidelupaa. Eräisiin vähäisiin rakennushankkeisiin voit hakea toimenpideluvan tai tehdä hankkeesta ilmoituksen kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Asiasta säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa. Kunta voi myös rakennusjärjestyksessään määritellä toimenpiteiden luvan- tai ilmoituksenvaraisuutta.

Rakennushankkeen suunnittelijoiden kelpoisuudesta on määrätty asetuksessa. Lupamenettelyyn liittyy myös naapureille tiedottaminen ja/tai näiden suostumuksen hankkiminen. Rakentamaan saa ryhtyä vasta, kun lupapäätös on lainvoimainen.

Palvelusta peritään rakennusvalvonnan hinnaston mukaiset maksut. Lisätietoja ja neuvontaa rakentamisen luvista antavat rakennusvalvonnan tarkastajat.

Toimi näin

Rakennuslupaa haetaan kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta, joka antaa asiassa myös neuvontaa.

Rakennuslupaa voi hakea rakennuspaikan haltija, joka voi olla omistaja, omistajan valtuuttama tai rakennuspaikkaa vuokra- tai muun sopimuksen perusteella hallitseva henkilö.

Rakennuslupahakemuksen vireille tulosta on pääsääntöisesti ilmoitettava naapureille. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla. Ilmoitus naapureille voidaan jättää tekemättä silloin, kun hanke on vähäinen tai hankkeen vaikutus ei ole naapurin kannalta olennaista. Naapurikuulemisen tarpeen arvioi rakennusvalvontaviranomainen.

Rakennuslupaa voit hakea sähköisesti Lupapiste-palvelun kautta. Rakennuslupahakemukseen liitettävien asiakirjojen määrä vaihtelee hankekohtaisesti. Lisätietoja sekä neuvontaa antavat rakennustarkastajat tapauskohtaisesti. Neuvontaa voit pyytää myös Lupapiste-palvelun kautta.

Palvelupaikat kartalla

Asiointi