Asuminen

Nykyään kodeista löytyy monenlaisia sähköisiä laitteita. Asumisen energiankulutuksen vähentämisessä tärkeään rooliin nousee uusien hankintojen mitoittaminen itselle sopivaksi, laitteiden sijoittelu sekä laitteiden oikeaoppiset käyttötavat. Uusia laitteita ostettaessa energiamerkinnät ovat hyvä opas energiatehokkaiden laitteiden löytämiseen. Energiamerkinnät antavat luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa kodissa käytettävien laitteiden energiankulutuksesta. Merkintä helpottaa tekemään vertailua eri laitteiden kesken ja ohjaa tekemään energiatehokkaampia hankintoja. Energiankulutusta merkitään asteikolla A-G. A-luokka on vähiten kuluttava ja G-luokka kuluttaa eniten. Joissakin laiteryhmissä on otettu käyttöön myös A-luokkaa parempia luokkia A+, A++ ja A+++. Mitä enemmän + merkkejä A:n perässä on, sitä vähemmän laite kuluttaa energiaa käytön aikana. Suomessa energiamerkintöjen ylläpitoa ja oikeellisuutta valvoo Turvatekniikan keskus TUKES. Perinteisen energiamerkinnän lisäksi muita kotona käyttävien sähkölaitteiden energia- ja ympäristömerkintöjä ovat muun muassa EU-kukka, pohjoismainen Joutsen-merkki, ENERGY STAR –merkki sekä TCO-merkki.

Energiansäästövinkit

Omakotitaloasujalla on monia keinoja supistaa energiankulutustaan. Alle on listattu muutamia helppoja energiansäästövinkkejä:

 • Huonelämpötilat ovat sopivat 20–22 °C:ssa, makuuhuoneiden lämpötilat vielä muutaman asteen vähäisempänä. Yhden asteen korotus lämpötiloissa tekee 5 % korotuksen lämmityskuluissa.
 • Käytä takkaa jos mahdollista. Aktiivisella tulisijan käytöllä voi lämmitysenergiantarvetta vähentää jopa 20 %.
 • Lämmitysjärjestelmien oikea käyttö on tärkeää, jotta niistä saataisiin mahdollisimman energiatehokkaita. Opiskele siis käyttöohjeet huolella.
 • Säädä ilmanvaihdon säädöt kohdilleen.
 • Poista jäät ilmalämpöpumpusta, jotta siitä saa parhaan mahdollisen hyödyn pakkasillakin.
 • Sammuta kodin viihdelaitteista ja tietokoneista virrat kokonaan. Valmiustilat voivat kuluttaa yllättävän paljon energiaa. Katkaisijalla varustettu sähköjohto on kätevä apu.
 • Lämmitä sähkösauna 70–80 °C ja sauno heti koko saunaporukalla, kun sauna on lämmin. Kiuas on kodin suuritehoisimpia sähkölaitteita ja näin ollen myös kuluttaa paljon.
 • Sulata pakastin säännöllisesti. Valmistajien ilmoittamat energiakulutuslukemat ovat voimassa vain jäättömillä ja hyvin huolletuilla pakastimilla.
 • Suosi mikroa valmistettaessa pienempiä ruokamääriä.
 • Liitä astianpesukone lämpimään vesijohtoon. Valmiiksi lämmin vesi vähentää pesuaikaa sekä sähkökulutusta.
 • Vaihda hehkulamput energiansäästö- tai LED-lampuiksi.
 • Säädä vesihanojen virtaamaa pienemmäksi. Suihkun virtaamaksi riittää 12 l/min ja käsihanan 6 l/min.
 • Seuraa sähkönkulutusta ja muuta käyttötottumuksia tarvittaessa.
 • Lainaa energiamittari kirjastosta ja selvitä kotisi sähkösyöpöt.

Jätekäyttäytyminen

Rakentaminen ja asuminen tuottavat aina jätettä. Lajittelemalla jätteet oikein ja kompostoimalla biojätteet itse voit harventaa jäteastian tyhjennysväliä ja säästää jätehuollonkuluissa. Lisäksi oman biokompostorin tuotosta voi jälkikompostoinnin jälkeen käyttää katteena tai lisämultana esimerkiksi kukkapenkeissä tai kasvimaalla.

Kotkassa suuri osa jätteistä menee Korkeakoskella sijaitsevaan Kotkan energian omistamaan hyötylaitokseen poltettavaksi. Hyötyvoimalaitos tuottaa kotitalousjätteistä sähköä ja höyryä paikalliselle teollisuudelle sekä kaukolämpöä lähiseudun asukkaille. Hyötyvoimalaitos on vähentänyt selvästi kaatopaikalle menevän jätteen määrää. Jätteiden lajitteluohjeita löydät Kymenlaakson jäte Oy:n sivuilta.
Siirry sivustolle