Miehikkälän Salpalinja-museo

Säästöpirtintie 70
49700 Miehikkälä

Avoinna touko- ja syyskuu 2019 ke-su 10-18, kesä-elokuu 2019 ma-su 10-18
lokakuu 2019 - huhtikuu 2020 to 10-12
Tiedustelut 044 383 5091
Pääsymaksut 8/5 €, 16 € perhelippu (2 aikuista ja alle 16-v. lapset), 12/7,5 € kausilippu. Hinnat ovat voimassa museoaukioloaikoina, jolloin pääsylipun hintaan kuuluu myös opastettu museokierros.
Palvelut kahvila, tilausravintola ja -sauna, museokauppa, kokoustilat,
opastus avoinnaoloaikana ja tilauksesta
Verkkosivutwww.salpalinjamuseo.fi

Suomen kaakkoisrajalla sijaitsevan Miehikkälän metsien kätköissä kulkee maamme itärajan turvaksi vuosina 1940-41 ja 1944 rakennettu Salpalinja. Miehikkälän Salpalinja-museo sijaitsee keskellä Salpalinjan vahvimmin linnoitettua pääasemaa. Nykyinen museoalue on osa alun perin vahvennetun komppanian puolustuskeskusta, ja sen tarkoituksena oli estää vihollisen eteneminen tärkeäksi arvioidun tien suunnassa. Suomenlahdelta Savukoskelle ja sieltä kenttälinnoitettuna aina Jäämerelle saakka ulottuvan puolustusaseman syntysanat lausuttiin talvisodan päätyttyä ja ylipäällikkö Mannerheim antoi sille kesän 1944 torjuntataistelujen keskellä symbolisen nimen Suomen Salpa. Salpalinja oli sotilaallisista syistä salainen 1980-luvulle saakka.

Viime sotien historia ja Suomen itsenäisyyden ajan suurimman rakennustyön vaiheet tulevat mieleenpainuvalla tavalla eläviksi Salpalinja-museon näyttelyissä, multimediaesityksissä ja jylhän kallioisen ulkomuseoalueen opastetuilla linnoitusreiteillä. Museoalueella polveilevat taistelu- ja yhteyshaudat kulkevat syvälle kallioon louhitulta teräsbetonikorsulta toiselle. Museomäen laella sijaitsevan näkötornin lintuperspektiivistä kaakkoisrajan metsät muodostavat katkeamattoman vihreän vyöhykkeen, jonka takana häämöttää nykyinen valtakunnan raja.

Alueen erikoislaatuinen miljöö houkuttelee viipymään museolla pidempäänkin. Monipuolisesta museomyymälästä löytyvät persoonalliset lahjatavarat. Museo muodostaa myös uniikin ympäristön kokous- ja juhlapalveluille – erikoisuutena 14 hengen korsukabinetti autenttisessa sodan ajan tulenjohtokorsussa syvällä maan alla. Tilausravintola ja -sauna palvelevat museon ryhmäasiakkaita ympäri vuoden. Ravintolan yhteydessä oleva nostalginen Salpamaja mahdollistaa kesäaikana tilauksesta suurempienkin yksityistapahtumien järjestämisen. Luonto- ja historiakokonaisuutta täydentää museoaluetta halkova 50 km:n mittainen Salpapolku-retkeilyreitti, jonka lähimmät linnoitushistorialliset tutustumiskohteet ja levähdyspaikat löytyvät museoalueen lähituntumasta.

Taisteluhauta Salpalinja-museossaSalpalinja-museon näkötorniMuseoitu tykki Salpalinja-museossa