Verlan tehdasmuseo

Verlantie 295
47850 Verla

Avoinna

2.5.-30.9 ti-su 11-16
juhannuksesta elokuun loppuun ma-su klo 10-18
(juhannusaattona ja -päivänä suljettu)
Tehtaaseen voi tutustua vain oppaan johdolla. Opastukset alkavat tasatunnein, päivän viimeinen opastus alkaa klo 16/18

Tiedustelut

020 415 2170

Pääsymaksut

aikuiset 10 €, työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat 8 €,
lapset (alle 18 v.) vapaa pääsy

Palvelut

opastus, lounaskahvila, museokauppa, ruukkikylän puodit

Verkkosivut

www.verla.fi

Verlan ainutlaatuinen kokonaisuus jo 20 vuotta UNESCOn maailmanperintökohteena

Kuohuvan Verlankosken rannalle perustettiin ajalleen tyypillinen pieni puuhiomo ja paperitehdas vuonna 1882. Tämä tehdas valmisti hyvämaineista vaaleaa puupahvia 1800-luvun menetelmin vuoteen 1964 saakka. Verla onkin siitä poikkeuksellinen maailmanperintökohde, että sen arvo on sen tyypillisyydessä. Tehtaan sulkiessa ovensa sen koneet jätettiin koskemattomina paikoilleen. Myös Verlan tehtaan autenttisuus on yksi tekijä sen maailmanperintökohteeksi hyväksymisessä. Maailmanperintökohde Verla on kokonaisuutena poikkeuksellisen hyvin säilynyt pieni kylä: tehdasta ympäröivät koski- ja metsämaisemat sekä työväenasuntojen kokonaisuus.

Verlan ruukkikylä ja vanha tehdasmiljöö Verlankosken rannalla sijaitsevat Pohjois-Kymenlaaksossa, noin 30 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Vanhan puuhiomon ja pahvitehtaan maisemissa Suomen metsäteollisuuden historia esittäytyy harvinaislaatuisen elävänä kokonaisuutena. Kuusipuusta valmistettiin valkoista puupahvia perinteisin menetelmin vielä heinäkuussa 1964. Nykyisin museovieraat pääsevät ihastelemaan tehdasta sellaisena kuin se oli tuotannon loppuessa. Vuodesta 1972 tehdasmuseona toiminut Verla hyväksyttiin ainutlaatuisuutensa vuoksi UNESCOn maailmanperintöluetteloon 1996. Sen omistaja ja ylläpitäjä on UPM-Kymmene Oyj.

Verlan ensimmäinen puuhiomo aloitti toimintansa vuonna 1872. Arkkitehti Eduard Dippellin suunnittelemat nykyiset tehdasrakennukset ovat peräisin 1890-luvulta, ja ne edustavat aikakautensa tyypillistä pohjoismaista teollisuusrakentamista. Runsas tiiliornamentiikka, kauniit takorautaiset saranat sekä kattokoristeet antavat alueelle omaleimaisen ilmeensä. Puitteet ovat ihanteelliset myös näyttelyille, konserteille ja monille muille tapahtumille, joista perinteisin on vuosittain vietettävä Verla-päivä joka tänä vuonna on lauantaina 8.6. 2019.

Verlan ruukkikylä elää yrittäjiensä kautta myös tätä päivää. Kesäisin vanhassa tallissa ja myllymakasiinissa toimivat ruukkikylän pajat ja puodit. Opastetun tehdaskierroksen jälkeen käsityön taitajat tarjoavat tuotteitaan ja palvelujaan kävijöille. Tarjolla on mm. perinnepelejä, keramiikkaa, käsitöitä, viinitilan tuotteita sekä maalaisleipää. Perinteikäs Verlan seuratalo on jälleen käytössä ja vuokrattavissa mm. erilaisiin kokous- tai kurssitilaisuuksiin. Majoittuminen idyllisissä 1800-luvun työläismökeissä, jotka sijaitsevat kylänraitin molemmin puolin, kruunaa kiireettömän irtioton arjesta.