Poikilo-museot

Kouvolan kaupunginmuseo
Kouvolan taidemuseo

Varuskuntakatu 11
45100 Kouvola

Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17
Tiedustelut 020 615 5297, 020 615 8486
Pääsymaksut Taidemuseo tai kaupunginmuseo 7/5 €, yhteislippu 11/8 €, alle 18 vuotiaat vapaa pääsy.
Museokortti.
Palvelut auditorio, kahvila, myyntipiste, opastus tilauksesta
Verkkosivutwww.poikilo.fiPoikilo-museot koostuvat Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta, Kino-Poikilosta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilon tarina rakentuu puisen maskotin varaan. Maskotin on luonut taiteilija Pekka Nissinen. Poikilo-maskotti edustaa onnellista vaihtokauppaa, rakkautta ja iloa. Kouvolalaiset ovat joen kansaa, Kymijoki on keskeinen elementti koko alueen kannalta. Joen liikkeestä syntyvät Kouvolan elämykset, tarinat ja alueen monipuolisuus.

Poikilo-museoiden uuden kaupunginmuseon näyttelytilan suunnittelun yhteydessä heräsi ajatus saada sisääntulon yhteyteen yleisöä houkutteleva valoteos. Charles Sandisonin teoksen tarkoitus on yllättää ja haastaa museoyleisö nykytaiteen keinoin löytämään uuden tilan. Teoksen tematiikaksi valikoitui Kymijoki, koska se yhdistää kaikkia Pohjois-Kymenlaakson kuntia.

Uudet kaupunginmuseon tilat rikastuttavat Poikilo-museoiden näyttelytoimintaa, kun myös kaupunginmuseon kokoelmia on mahdollista esitellä monipuolisemmin. Kaupunginmuseossa on kolme näyttelytilaa, joissa voidaan vastaisuudessa esittää erikokoisia näyttelyitä yhtä aikaa. Uusi museotila mahdollistaa kouvolalaisen kulttuurin ja historian monipuolisen esittämisen ajanmukaisella museotekniikalla.

Kouvolan taidemuseo Poikilon toisessa kerroksessa on studio mediataiteen esittämistä varten. Kino-Poikilon ohjelmisto liittyy osaan esillä olevista näyttelyistä ja osittain ohjelmisto on itsenäistä.

Poikilo-galleriassa ja Kouta-galleriassa on taiteilijoiden järjestämää näyttelytoimintaa. Kouta-galleriaan näyttelyaikoja voivat hakea KOUTAN (Kouvolan taiteilijaseura ry), Etelä-Karjalan ja Kotkan taiteilijaseurojen jäsenet.

Kouvolan taidemuseo on julkaissut mobiiliopastuksen, jolla voi tutustua kaikkiin taidemuseon hallinnoimiin patsaisiin Kouvolassa. Opastuksen avulla voi seurata 3,5 kilometrin pituista keskustareittiä Matkakeskukselta Kouvola-talolle. Aluekohteita on lisäksi poimittu Kuusankoskelta, Elimäeltä ja Sippolasta. Kaikkiaan patsaskohteita on 37. Opastukseen pääsee suoraan linkistä http://tarinasoitin.fi/kouvolanpatsaat.

Kouvolan taidemuseon kokoelma koostuu Kouvolan, Kuusankosken ja Anjalankosken kaupunkien, Elimäen, Jaalan ja Valkealan kuntien taidekokoelmista sekä Kaakkois-Suomen taidesäätiön kokoelmista. Kokoelmissa on teoksia tällä hetkellä noin 2 400. Kokoelmien juuret ovat 1900-luvun alkupuolella, merkittävin osa kokoelmasta on 1960-luvun informalismia. Tuolloin alueella vaikuttivat voimakkaasti Esko Tirronen ja Ulla Rantanen sekä taiteilijoina että opettajina.

Kouvolan kaupunginmuseon kuva-arkiston kuvakokoelmissa on runsaat 120 000 valokuvaa ja negatiivia. Kuvia on kokoelmissa eri puolilta nykyistä Kouvolaa – eniten Kuusankosken, Kouvolan keskustan ja Valkealan alueilta. Valokuvia on kaikilta elämän alueilta 1800-luvun lopusta nykyaikaan. Toistaiseksi vasta pieni osa aineistosta on digitoidussa muodossa.

Poikilo-museoiden näyttelyihin voi tutustua osoitteessa www.poikilo.fi.
 

 

Kouvolan kaupunginmuseon kokoelmaohjelma