Usein kysyttyä

Ostanko arvo- vai kausilipun?

Kertalipulla matkustaminen on kalleinta ja edellyttää käteistä rahaa. Jos matkustaa edes muutaman kerran vuodessa, kannattaa ostaa Waltti -arvolippu. Se on voimassa koko kortin teknisen käyttöiän, eli yli 7 vuotta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos matkustaa pääosin perushinta-aikaan vähintään 14 edestakaista matkaa kuukaudessa, kannattaa ostaa 30 päivän kausilippu. Opiskelijoilla tämä raja on 12 matkaa.

Jos matkustaa keskimäärin kaksi edestakaista matkaa kuukaudessa perusaikaan, arvolipulla aikuinen säästää vuodessa 33,60 € ja opiskelija 67,20 €. Seniori +65 säästää hiljaisena aikana 61,44 € vuodessa.

Säästöt on laskettu yhden vyöhykkeen sisällä tapahtuvasta matkustuksesta.
 

Mitä tuotteita nettipalvelusta voi ostaa?

Nettipalvelusta voi tilata ja ostaa henkilökohtaisen matkakortin itselle tai taloudessa asuvalle alle 17-vuotiaalle lapselle, jolla ei ole vielä käytössä tunnistautumispalvelua.

Kortille voi samanaikaisesti ostaa sekä kausi- että arvolipun, tai halutessaan vain yhden lipputuotteen. Matkakortti ja siihen ladattu lipputuote postitetaan annettuun osoitteeseen 7-14 vuorokauden kuluessa tilauksesta.

Jos haluat tilata matkakortin alaikäiselle lapselle, sinun on luotava sitä varten uusi käyttäjätunnus. Voit käyttää kuitenkin samaa sähköpostisoitetta kuin omassa tilauksessasi.

Opiskelijan kausi- tai arvokorttia ei voi hankkia nettipalvelusta, koska korttia hankittaessa pitää todistaa opiskelijaoikeus.

Jatkossa matkakortin voi myös lisäladata nettipalvelussa.
 

Mikä on kausilipun ja arvolipun ero?

Kausilipulla voi matkustaa 30 päivän ajan rajattomasti.

Arvolippuun ladataan tietty summa (vähintään 5 euroa) rahaa, joka kuluu sitä mukaa kun korttia käytetään.

Voit esimerkiksi ostaa kortille 30 päivän kausilipun ja ladata sille lisäksi rahaa 20 euroa siltä varalta, että haluat maksaa samalla kortilla myös toisen henkilön tai jos kausilipun matkustusoikeus on päättynyt.
 

Missä korttia voi käyttää?

Kortti toimii Haminan, Kotkan ja Pyhtään alueella busseissa ja palvelulinjoilla, joissa on tuulilasissa näkyvissä Waltti-tunnus.

Näitä ovat mm. kaikki Kotkan paikallisliikenteen vuorot, Kotka-Hamina -vuorot ja pikkubussilla ajettavat palvelulinjat. Lisäksi pääosa Pyhtää-Siltakylä-Huutjärvi-Kotka –liikenteestä ja pääosa seudun koulupäivävuoroista.
 

Voiko usea henkilö käyttää samaa korttia?

Waltti-kortin voi ostaa joko henkilökohtaiseksi tai haltijakohtaiseksi. Kausilippu on aina henkilökohtainen.

Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Haltijakohtaista korttia puolestaan voi käyttää kuka tahansa, jolla kortti on.

Haltijakohtainenkin kortti ostetaan ikäryhmän mukaan, joten aikuinen ei voi matkustaa lapselle ostetulla kortilla, vaikka se olisi haltijakohtainen. Perheen lapset sen sijaan voivat käyttää samaa korttia.

Lapsi voi matkustaa aikuisen kortilla, mutta tällöin kortilta veloitetaan korkeampi aikuisen lipun hinta myös lapsen lipusta.

Haltijakohtaisella kortilla olevalla arvolla voi myös usea (samaan tai alempaan) ikäryhmään kuuluva henkilö matkustaa yhtä aikaa: kun nouset bussiin, kerro monenko henkilön matka kortilta veloitetaan.

Henkilökohtaisella kortilla olevalla arvolla voi myös maksaa usean (samaan tai alempaan) ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan silloin, kun kortin omistaja matkustaa myös itse saman matkan yhdessä ryhmän kanssa.
 

Mitä hyötyä on henkilökohtaisesta kortista verrattuna haltijakohtaiseen korttiin?

Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa. Tällöin kortin löytäjä ei voi käyttää korttia matkustamiseen, ja käyttämättömät matkat voi siirtää uudelle kortille.

Haltijakohtaisen matkakortin käyttö vastaa käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä. Haltijakohtaisia matkakortteja ei voi sulkea eikä niissä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.
 

Maksaako Waltti-matkakortin lataaminen?

Kotkan seudun joukkoliikenteessä Waltti-kortin lataaminen ei toistaiseksi maksa mitään. Asiakas maksaa ainoastaan korttirungosta 5 € ja kortille ladattavien lipputuotteiden hinnan.

Tulevaisuudessa on mahdollista, että jokainen myyntipiste laittaa tuotteen hinnan päälle oman toimitusmaksunsa, jolla katetaan latauksesta syntyneet kustannukset. Nettilataus on jatkossakin edullisin tapa ostaa matkustuskautta tai –arvoa. Silloin myyntipalkkio laitetaan näkyviin erilliseksi osaksi palvelun hintaa, jolloin yhteiskunnan tuki kohdistuu suoraan lipun hintaan, eikä matkustamisen tukipalveluihin.
 

Myydäänkö linja-autossa vielä kertalippuja?

Ajoneuvosta voi edelleen ostaa käteisellä kertalippuja. Ne hinnoitellaan vyöhykkeittäin kuten arvo- ja kausiliputkin. Myös kertalipun hinnasta saa mahdollisen hiljaisen ajan alennuksen.

Voinko siirtää nykyiset lipputuotteet uudelle Waltti-kortille?

Ei voi, mutta voit käyttää nykyiset matkat loppuun voimassaoloajan puitteissa ja ottaa sen jälkeen käyttöön Waltti-tuotteen. Waltti-lipun voi ostaa valmiiksi jo hyvissä ajoin, koska sen voimassaolo alkaa vasta ensimmäisestä käyttökerrasta.

Miten Waltti kehittyy jatkossa?

Kotkan seudun joukkoliikenteen Waltti-järjestelmää kehitetään mahdollisimman hyvin asiakkaiden tarpeita vastaavaksi. Jo nyt ensimmäisessä vaiheessa on huomioitu nettikyselymme perusteella saatu palaute mahdollisimman kattavasti.

Vuoden 2016 aikana pyritään ottamaan käyttöön matkustusoikeuden lisääminen Waltti-tuotteille nettilatauksen kautta maksun tapahtuessa pankkitunnusten avulla.

Etelä-Kymenlaakson henkilökuljetusyksikkö saa Waltti-järjestelmästä aiempaa selvästi tarkemmat matkustustiedot, joiden perusteella liikennetarjontaa voidaan ohjata sinne, missä on eniten kysyntää.