10.09.2019

Yksin sinun on runollinen parisuhdetutkielma

Anna Krogeruksen kirjoittama ja Jarno Kuosan ohjaama näytelmä ”Yksin sinun” sai ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä lauantaina 21.9.

Näytelmä on runollinen ja hauska parisuhdetutkielma Jarimatin ja Leenan elämästä, jossa puutarhanhoidon, remontoinnin, lasten harrastusten ja töiden keskellä on vaikea löytää aikaa ihmissuhteelle.
Arjen ristipaineessa menneisyydessä vaietut selvittämättä jääneet asiat syöksyvät pariskunnan välille ja ajavat heitä kohti yksinäisyyden kokemusta läheisimmässä ihmissuhteessaan. Tilanteet jännittyvät koomisiin sävyihin, mutta naurun alla on myös surun kyyneleet.

"Tämä on teos, joka leikittelee huumorilla, mutta alla on kuitenkin vakavia asioita eli tyyli on tragikomedia", kertoo ohjaaja Jarno Kuosa.
"Näytelmä on tarina rakastamisesta ja parisuhteesta ja siitä mitä tapahtuu, kun läheinen ihmissuhde muuttuu vieraaksi", Kuosa kuvailee ja uskoo, että näytelmästä löytyy tunnistuspintaa lähes kaikille parisuhteessa eläville.

Ohjaaja muistuttaa kuitenkin, että samalla teos on kuvaus parisuhteen sisäisestä kasvusta ja katsojan kannalta näytelmän viesti on lämmin ja ymmärtäväinen.
"Kaiken kaikkiaan tämä on katsojakokemuksena lohdullinen", Kuosa lupaa.

Näytelmän miespääosaa esittävä Mikkomarkus Ahtiainen kertoo, että näyttelemisen tekee haastavaksi mm. se että teoksessa liikutaan eri ajoissa eli näyttämöllä nähdään monenikäistä Jarimattia ja Leenaa.
"Näytelmässä on myös esillä sekä todellinen elämä että fantasia ja siinä nähdään, mitä henkilöt miettivät oman päänsä sisällä", Ahtiainen kuvailee.

Naispääosaa esittävä Eeva Hautala puolestaan on iloinen siitä, että tässä näytelmässä pääsee tekemään kunnolla näyttelijän työtä, kun näyttämöllä ollaan vain kahdestaan.
"Niinpä tässä onkin saatu ohjaajan täydellinen huomio", Hautala kiittelee.

Näytelmän lavastus ja puvustus on Iita Torvisen käsialaa.
 

Katso lisätietoja https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/yksin-sinun/