08.11.2018

Vauvateatteria Kotkassa

Tulevana lauantaina 10.11. Yhteisötalo Messin B-talossa pääsevät vauvaperheet maksutta nauttimaan vauvateatterista. Kyseessä on helsinkiläisen Pokka Kollektiivin Ihme ja kumma -esityksen avoin harjoitus perheille ja sen yhteydessä osallistujille tarjotaan kahvit. Avoin harjoitus alkaa Kahvila Messin tiloissa klo 10 ja tilaisuus kestää noin tunnin verran.

Ensimmäiset valmiit vauvateatteriesitykset nähdään kulttuuriperhekahvilasisältönä Kotkan Kaupunginteatterissa 18. ja 19. helmikuuta, osana Lasten kulttuurikeskuksen koordinoimien Lasten Kulttuuriviikkojen (3. - 24.2.2019) ohjelmistoa. Myöhemmin keväällä konseptin on määrä jalkautua perhekahvilatoimintoihin ainakin Kotkan Karhuvuoressa. Esityksen sisältöä sovelletaan suhteessa kulloiseenkin yleisöön muokaten sen tarinallisuutta ja vuorovaikutteisuutta. Esityksen ohjaa kotkalaislähtöinen esitystaiteilija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Minttu-Maaria Makkonen.

Moniaistillinen Ihme ja kumma -esitys liittyy kulttuurin ja perhetyön yhteistoiminnan KEHÄRUMPU-kehittämisprojektiin keväällä 2019. Pilottiprojektissa luodaan uutta kulttuuriperhekahvila-konseptia ja tuodaan taidetta ja kulttuuria osaksi perheiden ja vanhemmuuden tukemista. Pilotissa ovat mukana Lasten kulttuurikeskus LAKUn lisäksi Kotkan Kaupunginteatteri sekä Kotkan perhetyö ja perhekeskusverkoston koordinaatio.

KEHÄRUMPU-pilotissa tutkitaan erilaisille perheille soveltuvia osallistumisen tapoja kulttuuriperhekahvila-konseptissa. Projektin keskiössä on pikkulapsiperheiden taide- ja kulttuuripalveluja kehittäminen osaksi moniammatillista palvelukokonaisuutta ja siitä ”rummuttaminen”, eli aktiivinen palveluun ohjaaminen, perheiden mukaan kutsuminen, yhteiselle ”kulttuurikehälle” tuleminen ja kohtaaminen. Tavoitteena on mallintaa pikkulapsiperheille kulttuurinen luksus-keidas, johon saapuminen on mukavaa ja antoisaa.

Moni pienen lapsen kanssa kotona oleva vanhempi voi kokea muuttuneessa elämäntilanteessaan erilaisia eristyneisyyden ja jopa yksinäisyyden tunteita, kaivata vertaistukea ja monipuolista sosiaalista elämää. Perhekahvilatoimintoja ja erisisältöisiä ryhmiä on tarjolla vanhempien kohtaamiseen, mutta sen sijaan monet taide- ja kulttuuripalvelut, jotka parhaimmillaan rikastuttavat ja sulostuttavat ihmisen arkea, toteutuvat valitettavan harvakseltaan ja voivat olla vauva- ja pikkulapsiperheille hankalia; esityksiin ja konsertteihin tuleminen on vaikeaa tiettyinä aikoina päivästä, esitystiloissa ei ole riittävästi ja/tai asianmukaisia tiloja hoitaa lapsen tarpeita, pestä pyllyjä, vaihtaa vaippoja, lämmittää soseita jne., tai mahdollisuutta liikuskella lapsen kanssa.

Ihme ja kumma -esitys valmistetaan kulttuuriperhekahvilaan versioiden ja kohdentaen sitä pikkuvauva- (0-12 kk) ja taaperoikäisten - (1-3 -v.) sekä maahanmuuttajataustaisten perheiden erilaisiin tarpeisiin. Toteutuksessa panostetaan helppouteen, vaivattomuuteen, saavutettavuuteen ja joustavuuteen sekä taiteellisesti moniaistilliseen toteutukseen. Kulttuuriperhekahvilassa pikkulasten vanhemmat pääsevät viettämään aikaa yhdessä ja osallisiksi laadukkaasta taiteen ja kulttuurin tarjonnasta, joka ei edellytä esim. erityisiä kielellisiä valmiuksia.

Projektissa etsitään keinoja integroida kulttuuriyhteistyötä sujuvasti ja pysyvästi perhetyön palvelukokonaisuuteen. Pilotoinnin myötä syntyvää kulttuuriperhekahvila-konseptia voidaan erisisältöisinä toteutuksina, taiteen ja perhetyön yhteistyössä kierrättää jatkossa osana perhekeskusten tarjontaa ja/tai neuvoloissa lähipalveluna. Konseptia voidaan lisäksi käyttää ylisukupolvisessa kohtaamisessa ja toteuttaa vaikkapa vanhusten kohtaamispaikoissa, joihin voidaan tuoda yhteen pikkulapsiperheitä sekä vanhuksia. Projektin myötä myös taiteen ja kulttuurin toimijat saavat uutta asiakaskontaktipintaa, voivat kasvattaa uusia kulttuurin ja taiteen kuluttajia ja tekijöitä, sekä kehittää sisältötarjontaansa elämänmittaiselle kulttuurin ja taiteen kokemiskehälle.

Kuva: Pokka Kollektiivi