07.11.2017

Vahvoja naisia ja heikkoja miehiä

Maria Jotunin kirjoittama ja Sakari Hokkasen näyttämölle sovittama ja ohjaama "Tohvelisankarin rouva" saa ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lauantaina 11. marraskuuta.

Tohvelisankarin rouva on farssiksi yltyvä komedia vahvoista naisista ja heikoista miehistä. Näytelmässä Maria Jotuni kuvaa ajattoman oivaltavasti ihmisen pohjatonta ahneutta ja itsekkyyttä.
Näytelmän kantaesitys oli lähes sata vuotta sitten (1924) Kansallisteatterissa, jossa esitys herätti sen verran pahennusta, että mm. Juho Kusti Paasikivi marssi ensi-illasta ulos, kun näyttämölle tuotiin ruumisarkku.

"Tämä on mielestäni ihastuttavan röyhkeä ihmiskuvaus, jossa paskamaisintakaan tyyppiä ei moralisoida", luonnehtii näytelmän teemaa ohjaaja Sakari Hokkanen.
Hän kertoo, että näytelmä valittiin aikanaan Kotkan teatterin ohjelmistoon, koska juuri tähän syksyyn haluttiin kotimainen komedia, joka sopisi Suomen satavuotisjuhliin ja pikkujouluaikaan.

Tarinassa Juulia on suostunut naimisiin itseään reippaasti vanhemman Aadolfin kanssa perintörahojen toivossa. Juulia sietää Aadolfin tissuttelua ja odottaa tämän rikkaan Justus-veljen kuolemaa.
Perinnön saatuaan Juulia aikoo jättää lapatossun miehensä ja naida nuoren rakastettunsa. Justus-mokoma ei vaan millään meinaa suostua kuolemaan…

"Tätä on ollut tosi hauska tehdä, etenkin kun roolihahmoni on överisti kaikentekevä ja siinä saa kokeilla omia rajojaan - tosin polvet ruvella", näytelmän pääroolia Juuliaa esittävä Ella Mustajärvi (kuvassa vas.) kertoo.

Näytelmän muissa rooleissa ovat Osku Haavisto, Eeva Hautala, Lise Holmberg, Kari Kukkonen, Antti Leskinen, Miia Maaranen, Juho Markkanen, Anne Niilola ja Jyri Ojansivu.

Lavastus ja pukusuunnittelu on Iita Torvisen käsialaa, valosuunnittelu Mikko Laaksosen ja äänisuunnittelu Kaj Gyntherin.

Kts. lisää https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/tohvelisankarin-rouva/