23.10.2018

Urkuviikolla maailmanluokan musiikkia

Jouluisia sävelmiä barokin Euroopasta, Bachia ja Harry Potter – elokuvamusiikkia. Marraskuun lopulla, 25.-29.11. järjestettävä Kotkan urkuviikko yllättää ja ihastuttaa monipuolisuudellaan. Luvassa on maailmanluokan musiikkia kovatasoisten urkureiden esittämänä. Tänä vuonna Kotkan kirkon urut täyttävät 20 vuotta, minkä vuoksi juhlavuoden urkuviikkoon on haluttu panostaa erityisen paljon.

Urkuviikon vieraaksi on saatu yksi maailman arvostetuimmista urkureista. Hollantilainen urkuri ja professori Pieter van Dijk soittaa Johann Sebastian Bachin musiikkia, mikä soveltuu erinomaisesti juuri Kotkan barokkityylisille uruille. Huipputason urkuri on vieraillut Suomessa ja Kotkassa myös aikaisemmin, ja saapuu tuttuun kirkkoon jälleen mielissään.

Yksi tämän vuoden urkuviikon teemoista on juuri Johann Sebastian Bachin musiikki. Bachin syntymästä on kulunut 333 vuotta, minkä vuoksi hänen sävellyksiään on esitetty ja juhlistettu ympäri maailmaa. Bachia kuullaan sekä hollantilaisprofessorin että suomalaissaksalaisen urkurin Susanne Kujalan esittämänä. Kujala esittää myös nykymusiikkia sekä vuonna 2002 Olli Virtaperkon säveltämän kappaleen ”Niin paljon tietoa…”, joka on sävelletty varta vasten Kotkan uruille ja esitetty Kotkassa vain kerran aikaisemmin.

Kotkalaisia huippu-urkureita kuullaan urkuviikon avaavassa gaalakonsertissa. Esiintyjinä ovat Mikko Hauhia, Petros Paukkunen, Anssi Pyykkönen, Matti Vaakanainen, Esa Ylönen, Jaana Jokimies, Irina Lampén sekä Harry Potteria ja muuta elokuvamusiikkia sovittamaan erikoistunut Joni Tilli.
Viisipäiväisellä urkuviikolla kuullaan myös jouluista urkumusiikkia barokin Euroopasta. Urkuri Markku Mäkinen esittää konsertissaan joululauluja eri Euroopan maista, kuten Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta. Konserttia juontaa Ylen toimittajana tunnetuksi tullut Hannu Taanila, joka on itse myös suuri urkumusiikin ystävä. Yllättävän ja mielenkiintoisen kokonaisuuden viikolle tarjoilee myös urku- ja kitaramusiikista koostuva konsertti. Urkuvirtuoosi Pietarista Marina Väisä soittaa urkuja ja Alexander Spiranov kitaraa.

Taideyliopisto Sibelius-Akatemia on tehnyt yhteistyötä Kotkan urkuviikkojen kanssa ensimmäisestä urkuviikosta, vuodesta 1998, lähtien. Kirkkomusiikkiosaston opiskelijat harjoittelevat Kotkan kirkossa opettajan johdolla koko urkuviikon ajan ja päättävät mestarikurssinsa to 29.11. klo 14 järjestettävään urkukurssin päätöskonserttiin. Konsertti on aikaisempina vuosina vetänyt paljon yleisöä.
Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy, käsiohjelman hinta on 10 € (urkukurssin päätöskonsertin ohjelma on ilmainen).