16.09.2019

Teatteriryhmä Kimaran Marmorimies pohjautuu Reijo Paukun runoihin

Teatteriryhmä Kimara on valmistanut kotkalaisen Reijo Paukun runoihin pohjautuvan esityksen Marmorimies, jota esitetään Nelosteatterilla, Satamakatu 4, lauantaina 21.9. klo 16, maanantaina 23.9. klo 16 ja perjantaina 11.10. klo 18.
”Olen aina kirjoittanut runoja, varsinkin silloin, kun olen ollut väsynyt, alakuloinen, kiukkuinen”, toteaa Reijo Paukku, teatterialan monitaitaja runojen kirjoittamisestaan.
”Runon synnyttäminen on minulle varsin helppoa: kun aihe on noussut esiin, istun alas ja runo alkaa kehittyä”.

Teatterityössään paljonkin dramatisointeja, näytelmäkäsikirjoituksia, näytelmiin lauluja kirjoittanut Paukku on siis tottunut kirjoittaja.
”Mieluummin kirjoitan runoa kuin suorasanaista. Runon tekeminen on haastavampaa, muodon ja kielen tiiviyden vuoksi vaikeampaa ja siksi antoisampaa”.

Paukun runoja ei ole aiemmin esitetty tai muutenkaan julkistettu.
”Olen kirjoittanut runoja vain omaksi iloksi, en ole ajatellut niitä muiden luettaviksi tai kuunneltaviksi. Olen ollut aina sitä mieltä, että runoni ovat miehen kirjoittamiksi liian hempeitä tai kauniita”.

Eeva-Liisa Manneria ja Paavo Haavikkoa runollisina sielunkumppaneinaan pitävän Reijo Paukun mielessä on viime vuosien aikana syntynyt ajatus saattaa runollisia ajatuksiaan muidenkin tutkittaviksi, tosin arastellen ja muutamia koelukijoita hyödyntäen.
Kun Reijo Paukku tiedusteli Kimaran mahdollisuuksia ottaa hänen runojaan esitettäviksi, oltiin ryhmässä puheenjohtaja Esko Junkkarin mukaan otettuja ja ylpeitä tarjoutuvasta yhteistyöstä.
”Koemme Marmorimies -esityksen valmistamisen kunniatehtävänä. Olemme ylpeitä saamastamme mahdollisuudesta!”

Vajaan tunnin aikana kimaralaiset esittävät 29 runoa, joista ”Venelaulu” kuullaan Iiro Lempisen säveltämänä ja laulamana.
Lempisen lisäksi ryhmässä ovat Esko Junkkari, Hanna-Kaisa Kervinen, Marjatta Luoma, Liisa Mäkelä, Ossi Niemelä, Ari-Pekka Rajamäki ja Heini Salopelto sekä nauhaosuuksien lukijana Thomas Pryke.

Lisäksi kuullaan Reijo Paukun käsikirjoittamasta Korpiprofeetta –näytelmästä Ilari Hämäläisen säveltämä laulu ”Sytytä rakkautesi kynttilä”. Esityksen taustoina kuullaan Ilari Hämäläisen musiikkia Paukun Kotkaan käsikirjoittamasta Kalevala soikoon – näytelmästä.
Esityksen ohjaa pitkään teatterin parissa monenlaisena sekatyömiehenä toiminut Manu Havisalmi.
Marmorimies on hänen ensimmäinen ohjaustyönsä mutta runojen parissa hän on kuin kotonaan. Muutama vuosi sitten hän esitti Nelosteatterilla ensi-iltansa saaneen Arto Mellerin runoista kootun ”Minä ja Melleri – kasvaa ihmisenä”.

Ohjaaja pohtii perinteisen näytelmän ja runon esittämisen eroa.
”Näytelmässä on selkeä rakenne, alku – keskikohta – loppu. Runoesityksen rakentamisessa haastavaa on löytää runoille oikea paikkansa kokonaisuudessa, mutta runojen lukemisessa tai kuuntelemisessa on antoisaa se, että kuulijalla on mahdollisuus omaan tulkintaan ja omien ajatusten polkuun”.

Katsojakokemukset voivat olla hyvinkin erilaisia.
”Esityksen ulkoinen koruttomuus ja rauha pyrkivät antamaan tilaa runoille ja kuuntelijan keskittymiselle, jopa silmät sulkien”.
Marmorimiehen runoista löytyy koko elämän kirjo: rakkaus, ero, yksinäisyys, kaipaus, luonto, muistot.
”Toiveikkuus ja minulle tärkeä uskonnollisuus näkyvät, samoin heijastumina itämainen tunnelma”, Paukku luonnehtii.

Kimaralaiset ovat harjoitusvaiheessa suorastaan rakastuneet runojen kauneuteen, kielen tuoreuteen – ja myös joidenkin runojen raamatulliseen jylhyyteen.
Teatteriryhmä Kimaran Marmorimies –runoesityksen kesto on noin 50 minuuttia. Käsiohjelmamaksu on 5 euroa.
Runoilija Reijo Paukku on paikalla esityspäivinä, ja häneltä voi ostaa esityksen runoista tehtyä runovihkoa (hinta 10 e).