20.04.2017

Suomi100-juhlinta tiivistyy Kotkassa

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlinta tiivistyy Kotkassa.
Huhtikuun viimeisellä viikolla, tiistaina 25.4., Merikeskus Vellamossa järjestetään Kymi Sinfoniettan Laivarautaa-konsertti, jossa orkesterin osana on kuvanveistäjä Olli Mantereen soiva teos. Laivarautaa-teoksen on säveltänyt kotkalaislähtöinen Marko Puro.
Samassa konsertissa kuullaan myös Atso Almilan johtaman Kymi Sinfoniettan esittämänä Felix Mendelssohnin Hebridit-alkusoitto, Einojuhani Rautavaaran Pelimannit ja Atso Almilan Yllätysjuhlat.

Kuvanveistäjä Olli Mantere on työstänyt viime vuosisadan alun 17 metriä pitkästä ja viisi metriä leveästä tukkiproomusta pentakordin (viisisävelikkö), soivan teoksen (kuvassa).
Marko Puro on säveltänyt tälle Laivaraudalle ja Kymi Sinfoniettalle teoksen, jossa orkesterin lyömäsoitintaiteilija Vladimir Belov soittaa eri sävelin soivia teräselementtejä koko orkesterin säestämänä.
Laivarautaa-monumentista tulee myöhemmin soiva osa Kotkan merimaisemaa, sillä teos sijoitetaan Kuusiseen vievän Juha Vainion kadun varrelle, meren äärelle, jossa kenellä tahansa on mahdollisuus soittaa sitä.
Idea tähän hankkeeseen lähti musiikkipedagogi Harri Setälän unelmasta, jossa Kotkan merellinen ja teollinen historia yhdistyvät laivaraudasta veistetyn ja viritetyn teoksen soittamisen kautta nuorten ja vanhempien taiteilijoiden yhteiseksi kunnianosoitukseksi satavuotiaalle Suomelle.

Seuraavana päivänä, 26. huhtikuuta Laivarautaa soi vuorostaan nuorten kotkalaisten taitajien voimin, kun BandBoxin nuoret soittavat teosta. Konsertissa nähdään ja kuullaan äänitaiteilija Simo Pitkäsen meren ja laivaraudan kunniaksi tekemän video/ääniteos ”Isieni meri”.
Molempiin konsertteihin on vapaa pääsy.

Veteraanijuhla
Venehallissa

Samalla viikolla Suomi100-juhlat jatkuvat, kun Merikeskus Vellamon Venehallissa järjestetään Kansallisen veteraanipäivän juhla torstaina 27. huhtikuuta. Juhlallisuudet alkavat jo kello 8 aamulla, kun sinibaretit nostavat liput salkoon kaupungintalon terassilla.
Kansallisen veteraanipäivän juhlinta huipentuu kello 14 alkavaan pääjuhlaan. Kahvitarjoilu alkaa klo 13.

Juhlapuheen tilaisuudessa pitää valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä ja Kotkan kaupungin tervehdyksen juhlaan tuo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Elomaa. Juhlassa kuullaan myös kotkalaisen lukiolaisen Mette Hyytiäisen puheenvuoro.
Juhlan musiikista vastaavat Karhulan Läntinen soittokunta ja Kotkan seudun musiikkiopiston selloryhmä.
Seppelpartiot Kotkan ja Kymin sankarihaudoille lähettää Kotka-Kymin seurakunnan kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen, joka tuo juhlaan myös seurakunnan tervehdyksen.
Juhla, jonne yleisöllä on vapaa pääsy, päättyy yhdessä laulettavaan Maamme-lauluun.
Kansallisen veteraanipäivän teemana on tänä vuonna ”Kansallinen veteraanipäivä – Sinun veteraanipäiväsi. Nationella veterandagen – Din veterandag”.

Uusia kansalaisia
juhlitaan 12. toukokuuta

Toukokuun 12. päivä Kotkassa juhlitaan Suomi100-teeman merkeissä Suomen kansalaisuuden viime vuonna saaneita henkilöitä, joita Kotkassa on noin 130.
Merikeskus Vellamossa järjestettävässä juhlassa kuullaan mm. kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Nina Braskin tervehdyspuhe ja uuden kansalaisen, Hiwa Haghin puheenvuoro. Ohjelmassa on myös musiikkia ja kaupungin kustantama pullakahvitarjoilu uusille kansalaisille. Merikeskus Vellamo tarjoaa juhlavieraille lisäksi maksuttoman museokäynnin Vellamon näyttelyihin.

Seuraavan kerran 100-vuotiasta Suomen juhlitaan jo Äitienpäivänä 14. toukokuuta, jolloin kaupunginteatterissa järjestetään konsertti teemalla ”Koko Suomi kiittää”.
Koko Suomi kiittää -hankkeessa järjestetään vanhuksille kiitosjuhla mahdollisimman monessa Suomen kunnassa. Juhlilla kiitetään edellisiä sukupolvia, jotka ovat rakentaneet isänmaatamme ja nykyistä hyvinvointiamme vuosikymmenten ajan.
Tavoitteena on saada vuoden aikana tuhansia ikäihmisiä osallistumaan kutsuvieraina kiitosjuhliin ja tuhansia eri-ikäisiä vapaaehtoisia niitä järjestämään. Samalla luodaan yhteyttä ikäihmisten ja nuorempien sukupolvien välille sekä paikallista yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja sosiaalista kestävyyttä.

Kaupunginteatterin Äitienpäiväkonsertissa esiintyvät kotkalaisten musiikkiluokkien oppilaita opettajiensa johdolla. Lisätietoa konsertista ja sen lipunmyynnistä https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/aitienpaivakonsertti/

Myös tämän vuotinen Kotka-päivä järjestetään perjantaina 19.5 Suomi100-teeman merkeissä.
Tapahtumat keskittyvät Karhulan torille, jossa kello 16-19 järjestettävässä tapahtumassa jaetaan mm. Kotka-palkinto, lauletaan yhteislauluja ja opetellaan tanssia ”Koko Suomi tanssii” -teemalla.
Kotka-päivä huipentuu ravintola Kesti-Karhussa järjestettävään Kotka-päivän Klubiin, jossa esiintyy mm. paikallinen bilebändi Ihmeneloset. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tall Ships Races heinäkuussa
ja Yrittäjäjuhla elokuussa

Suomi100-juhlavuoden suurin yleisötapahtuma The Tall Ships Races järjestetään Kotkassa yhtä aikaa Meripäivien kanssa 13.-16. heinäkuuta.

The Tall Ships Races Kotka on osa kansainvälistä nuorisopurjehdustapahtumaa ja ystävällismielistä kilpailua. Tapahtumaan odotetaan noin 2500 purjehtijaa ja jopa 100 alusta noin 20 maasta. Vieraat pääsevät tutustumaan upeisiin purjelaivoihin ja nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta Kotkan Kantasatamassa. Tarjolla on ohjelmaa koko perheelle.

Vuoden 2017 purjehdusreitti kulkee Halmstadista Ruotsista Kotkaan ja Turkuun ja sieltä edelleen Klaipedaan Liettuaan ja Szczeciniin Puolaan. Vuodesta 1956 järjestetyn tapahtuman taustalla on voittoa tavoittelematon englantilainen hyväntekeväisyyssäätiö Sail Training International (STI).

Elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.-27.8. koko Suomessa juhlitaan ”Sata päivää sataan” -teemalla eli itsenäisyyspäivään on silloin matkaa sata päivää.
Kotkassa tuona viikonloppuna järjestetään mm. kaupungin Yrittäjäjuhla, jonka kaupunki, Kotkan Yrittäjät, Cursor, Ekami ja XAMK järjestävät yhdessä lauantaina 26.8. Kotkan konserttitalossa.
Viikonlopun aikana juhlitaan myös Kotkan kaupunginteatterissa, jossa järjestetään Avoimet ovet.

Nuorisokonsertti ja kaupungin
yhteinen itsenäisyyspäiväjuhla

Marraskuussa, 3.11. kaupunginkirjaston auditoriossa järjestetään reformaation juhlavuoden tapahtuma, jossa luennoitsijana on emeritus-päätoimittaja Tapani Ruokanen.
Muutamaa päivää myöhemmin, 8. marraskuuta on sitten vuorossa Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalikonsertti Kotkan konserttitalossa.

Loppuvuoden aikana kaupungin suunnitelmissa on järjestää ainakin Kotkan kaupungin Itsenäisyyspäiväjuhla, joka tänä vuonna pidetään 6. joulukuuta Karhuvuoren urheilutalossa.
Suunnitelmissa on myös nuorille suunnattava, Ruonalan urheiluhallissa pidettävä ilmaiskonsertti, jonka pitopäiväksi on kaavailtu lauantaita 2. joulukuuta. Nuorten perinteinen itsenäisyysgaala järjestetään Nuorisotalo Greipissä 5. joulukuuta.

Lisäksi vuoden mittaan Suomi100 -tapahtumia järjestetään mm. Akvaariotalo Maretariumissa ja ”Unelmat liikkeelle Suomi 100” -liikuntateeman sateenvarjon alla.