13.07.2018

Sinileväesiintymiä Kotkan rannikkoalueilla ja saaristossa

rantamaisemaKotkan rannikkoalueilla ja saaristossa on havaittu syanobakteeri- eli sinileväesiintymiä. Äijänniemen uimarannalla syanobakteereita havaittiin runsaasti 12.7.2018. Syanobakteereita havaittiin vähän 13.7.2018 myös Mansikkalahden ulko- ja lastenrannalla. Lämpimien säiden jatkuessa syanobakteeriesiintymien määrä voi lisääntyä. Uimareiden kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila ennen uimaan menemistä.

Miten tunnistat sinilevän?

Syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeastikin, riippuen sää- ja tuuliolosuhteista. Syanobakteerit näyttävät vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua myös kapeita leväraitoja tai levälauttoja. Syanobakteeriesiintymää voi kokeilla tikulla. Jos massa hajoaa hippusina veteen, kyseessä on todennäköisesti syanobakteeri. Vettä voi ottaa myös lasiin, jolloin syanobakteerit nousevat veden pinnalle vihertävinä hiukkasina.

Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Tämän vuoksi uimista kehotetaan välttämään runsaiden syanobakteeriesiintymien aikana, mutta myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille. Jos uit, käy ainakin suihkussa uimisen jälkeen. Pidä lapset ja lemmikkieläimet poissa rannasta runsaiden syanobakteeriesiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Kotkan ympäristöpalvelut seuraa tehostetusti syanobakteerien esiintymistä ja tiedottaa tarvittaessa.

Lisätietoja: terveystarkastaja Anni Varis, puh. 040 653 2887.